Positioneel badminton voor de gemengddubbel (deel 2)
In een aantal korte stukjes wil ik wat vertellen over het wegzetten van de dame. Met wegzetten bedoel ik heel eenvoudig haar een plaats geven op de baan waardoor er openingen ontstaan om een aanval in te plaatsen.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
In het eerste gedeelte heb ik verteld dat ik graag zie dat de dame van de tegenstander in het rechter vak komt te staan, omdat ze dan vrij eenvoudig buiten haar Flight Corridor (FC) gespeeld kan worden en de toch al verzwakte aanval van de tegenstanders nog zwakker wordt. Om goed te begrijpen hoe je de dame in dit vak wil neerzetten moet je kunnen voorspellen wat ze gaat doen. dit voorspellen gaat over een aantal niveauschijven. Ik ga het eerst hebben over de eenvoudige voorspellingen. Let wel dat dit niet betekent dat het niet kan voor komen op topniveau, want alles wat mogelijk is op het eenvoudigste niveau kan ook op topniveau. Het kan vaak alleen niet omgekeerd.
Roel Heuckelom heeft al eens iets geschreven over tactiek in de service. Daar ging het vooral om de algemene punten van de tactiek. Dus basisregels en mogelijkheden. Als je deze dingen gaat combineren met een aantal gegevens, dan wordt het pas echt leuk want dan krijg je namelijk voorspelbare rally's.
Uitgangspunt
Dame serveert op dame vanaf rechts. Algemene basisregel is dat je de dame achter wil hebben dus serveer je lang en niet kort. Extra regel is dat je dit probeert te doen buiten de FC van de dame om haar te beperken in haar mogelijkheden en haar nog meer kracht te laten verliezen. De service gaat dus naar de buitenlijn op de FH kant van de tegenstander als eerste keuze. De dame die de service uitvoert beweegt met de shuttle mee iets naar de zijkant (en dus weg van haar eigen FH kant), de heer dekt het rechter veld plus de eigen ARH. Alles wat de tegenstander anders gaat spelen dan longline zal aan kracht verliezen en valt ten prooi aan de heer. Alles wat longline gaat, wat niet hoog op de achterlijn is, wordt afgedekt door de dame, op haar sterkste wapen: de BH aan het net en de ARH voor een drive.
Nog even iets voor als je te maken hebt met een linkshandige dame. Dan keren een aantal regels zich om. Als je nu de zelfde tactiek volgt bij de service, dan trekt de dame zich juist terug van de longline return en laat het over aan de heer. Dit geeft een veel krachtigere aanval over de longline en er komt een uitdaging voor de dame van de tegenstander de shuttle cross hoog op de dame terug te spelen. Wat in het geval van een linkshandige speler natuurlijk in de perfecte positie is ten opzichte van de FC terwijl deze cross slag heel veel aan kracht heeft verloren, juist omdat die buiten de FC vandaan is geslagen.
Is het erg dat de tegenstander weet dat je deze service wil gaan maken? Nee helemaal niet. In veel gevallen is het zelfs heerlijk dat ze het weet, want dan gaat ze mijn meest belangrijke tactiekregel mogelijk maken. Ze gaat me namelijk ruimte en tijd geven zonder dat ik er wat voor hoef te doen. Ze gaat een positie in nemen om haar zwakke FH weer binnen de FC te plaatsen en dus geeft ze ruimte voor een lange service door het midden. Ook hier weer net iets buiten haar FC zodat de enige mogelijkheid een halve cross op de FH kant van de dame is. Elke andere positie waar ze heen zou willen spelen zal extreem aan kracht afnemen en is daardoor relatief makkelijk af te maken.
Iets weten in badminton is net zo erg als het niet weten, dat is namelijk het tactiek schaakspel. De service geeft de mogelijkheid om de meeste perfecte positie te krijgen: namelijk dat je met twee spelers aan het net komt te staan. Dit is een direct gevolg van de invloed van Azië in de dubbels waar er geen duidelijke rolverdeling meer is van werker en dirigent, want de rollen lopen daar heel erg door elkaar.
In de gemengddubbel is die verdeling er nog wel, maar de werker (de heer) komt de dirigent (de dame) veel meer te hulp aan het net en het voorste gedeelte van de baan. De dame verschaft door haar positie op de baan de heer zeer belangrijke informatie over waar vandaan hij zijn aanval kan gaan opbouwen. De slag die er wordt gespeeld doet dat ook, want in moderne dubbels is de beste kans voor het maken van een punt de counter atack. Dus je wil op de dame spelen in het achterveld, omdat dit de zwakste aanval geeft en dus de beste kans in de tegenaanval of aanvalovername. Hoe meer je deze zwakke kant nog zwakker kan maken hoe beter je kansen zijn in de tegenaanval.
Je kan ook je opzet TE GOED maken, waardoor je het tegenovergestelde effect krijgt. Als je de dame buiten haar FC speelt en ook nog eens op de achterlijn dan zal er geen geforceerde aanval komen maar een verdediging en dat gaat in tegen het gegeven dat je het meeste kans heb op punten in een counter attack. Dus je wil de shuttle niet dieper spelen dan wat absoluut noodzakelijk is voor het scheppen van je eigen counter attack.
Dit is iets wat je in een training maar weinig terug ziet als een tactiek wapen. Ik zou graag zien dat er van trainers feedback komt zoals die van JB. Het geeft me inzicht op welk niveau ik moet schrijven en waar ik extra aandacht aan moet besteden.
Ron Daniëls
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Meer artikelen over technisch stuk
- Viktor Axelsen speelt in de plus en wordt Olympisch Kampioen - Bart Jan Botterman
- Tactiek en techniek gaan hand in hand - Roy Mulder
- Voetenwerk bij badminton in een notendop - Ron Daniëls
- What is the optimal preparation before playing a badminton stroke? - Ron Daniëls
- Het hebben van de service is lang niet altijd een voordeel - Ron Daniëls