Badminton en voeding: water
In deze columns wil ik mijn kennis over voeding en (top)sport graag met jullie delen in enkele speciaal voor badmintonline.nl geschreven artikelen.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Ik hoop dat jullie, en dan met name de jeugdige badmintonspelers/sters die de top willen bereiken, hier hun voordeel mee kunnen doen. Als (top)sportconsultant heb ik al veel badmintonspelers persoonlijk advies gegeven met betrekking tot het verbeteren van hun prestaties door middel van voeding en voedingssupplementen. Want naast dagelijkse of wekelijkse training om een goed badmintonspeler te worden is het zeer belangrijk om iets te doen met voeding, wanneer je je prestaties optimaal wilt verbeteren. Voeding heeft namelijk een belangrijke invloed op het prestatievermogen van een badmintonspeler.
In deze column wil ik iets meer vertellen over het belang van vocht.
Vocht speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van de badmintonprestaties. Onderzoek wijst uit dat sporters die niet drinken tijdens het sporten slechter presteren dan wanneer ze wel naar behoefte hadden gedronken.
De vochtbehoefte verschilt ook van de ene tot de andere badmintonspeler/ster en hangt af van de situatie.
Er zijn veel factoren van invloed zoals: duur van de wedstrijd, intensiteit (recreatief badminton of wedstrijdbadminton), geslacht, lichaamslengte en –bouw, erfelijkheid, conditie, omgevingsfactoren en kleding.
Water is leven! Ons lichaam bestaat voor 60-70% uit water. In de bijvoorbeeld 80 kg die een getrainde badmintonspeler op de weegschaal zet, zitten 5 volle emmers water..., te weten 50 liter (= 50 kilogram). Anderzijds gaan we na vijf tot zes dagen dood als we geen water drinken. In elk drankje dat we innemen zit water, in alle vast voedsel zit water, we 'lozen' water (door urine en ontlasting), we transpireren water, we wassen ons met water. Kortom: water is één van de belangrijkste stoffen in ons bestaan.
Desalniettemin maak ik het als orthomoleculair topsportconsultant in de praktijk vaak mee dat badmintonspelers de neiging hebben om water als drank te onderschatten. Veel jeugd drinkt liever cola óf (veel erger...) alcohol. Gewoon een paar flessen (liefst mineraal-)water binnen handbereik tijdens de training of gedurende de wedstrijd en er vervolgens voldoende van drinken, daar wordt vaak niet aan gedacht! Intussen nemen de prestaties na elke halve liter vochtverlies héél snel en meetbaar af.
Water is het belangrijkste oplosmiddel van het lichaam en is het medium voor biochemische reacties binnen celweefsel. Ook is het essentieel voor het op peil houden van het bloedvolume, balans van zuren en basen, de nier- en hartfunctie en voor de regeling van de lichaamstemperatuur.
Dehydratie (lees: uitdroging) tijdens het badmintonnen is meestal het gevolg van een ongelukkige verhouding tussen dorst en de vochtbehoefte. Badmintonspelers drinken soms te weinig om te voorkomen dat hun gewicht toeneemt (!?) of omdat ze dan moeten urineren tijdens een wedstrijd. Natuurlijk kun je niet na elke service even wat gaan drinken. Zo zijn de regels nu eenmaal niet, maar maak wel gebruik van alle pauzes en wissels om voldoende te drinken.
Tot slot nog enkele praktische tips:
- 1. Sta jezelf voldoende herstel toe na een training of wedstrijd. Dus het vochtverlies aanvullen met koolhydraten (bijv. koude thee met wat citroensap of mineraalwater met wat (verse) vruchtensap gemengd of een lauwwarme groentebouillon. Neem vooral géén alcohol of koffie voor het herstel.
- 2. Zorg voor hydratie tijdens de training of een wedstrijd, maar overdrijf niet. Je kunt namelijk ook teveel drinken waardoor het natriumgehalte (lees: zout) te veel daalt.
- 3. Sportdrank (AA-drink, Gatorade, Aquarius etc.) zijn een goede optie, aangezien deze isotoon zijn en sneller de maag verlaten dan frisdranken en ook het natriumverlies aanvullen. Frisdranken bevatten teveel suiker en kunnen door het koolzuur maagkramp bevorderen.
- 4. Drink tijdens de training/wedstrijd kleine hoeveelheden met regelmatige tussenpozen. Dat is beter dan een grote hoeveelheid in één keer. Een goede richtlijn is ongeveer 150-200 ml per 15 minuten.
- 5. Eet iets meer zout voedsel bij hogere buitentemperaturen (bijv. een cracker met marmite, reepjes gedroogd vlees, zoute biscuits etc.).
- 6. Begin een training/wedstrijd met een goede vochtbalans. Ik leer badmintonspelers 5 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht te verdragen bij de warming-up vóór de wedstrijd. Dit komt overeen met 350 ml voor een badmintonspeler van 70 kg.
- 7. Regel de vochtopname volgens een plan dat je uitprobeert tijdens de training. Drink zoveel als praktisch en aangenaam is om het zweetverlies te neutraliseren.
Veel badmintonplezier gewenst!
Jack van Dijk
Orthomoleculair topsportconsultant
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Tabeling en Piek missen drie matchpoints bij hun afscheid als badmintonduo
Robin Tabeling en Selena Piek zijn er in Den Bosch, bij hun laatste optreden als badmintonduo, niet in geslaagd voor de derde…
27 oktober 2024
Oranje-duo Robin Tabeling en Selena Piek zondag in finale van Yonex Dutch Open
Robin Tabeling en Selena Piek staan zondag in de finale van het gemengddubbel op de Yonex Dutch Open 2024. Het Oranje-duo (WR-16)…
26 oktober 2024
Tabeling en Piek winnen Nederlands onderonsje op Yonex Dutch Open
Op de Yonex Dutch Open hebben Robin Tabeling en Selena Piek de kwartfinales van het gemengddubbel bereikt. Het als eerste…
25 oktober 2024
Overtuigend begin Robin Tabeling en Selena Piek op hun laatste Yonex Dutch Open
Het Oranje-duo Robin Tabeling en Selena Piek won de Yonex Dutch Open al in 2019 en 2022 en versloeg donderdag het koppel…
24 oktober 2024