Badmintontermen in tactiek

Badmintontermen in tactiek

In dit stuk wil ik proberen de samenhang tussen verschillende dingen in het badminton aan te geven. Ik heb vooral op de laatste bijscholing een aantal vragen gehad over veel van de termen die ik gebruik en wat ze met elkaar te maken hebben.

› alles over het Badminton Festival!

Badmintonintelligentie is in ieder detail het geheel te kunnen zien, dat geldt voor zowel de spelers als de trainers.

Voetenwerk (VW), positioneel badminton (PB) en slagen met de hand mee (MH) kunnen als een soort natuurwet van het badminton worden omschreven.

VW + PB = MH

Deze wet kan je oneindig combineren en als je dingen weglaat dan krijg je ook direct een ander resultaat. Laat bijvoorbeeld PB weg in deze opzet en vervang die door een opstelling in het centrum van de baan (C) en je zal slagen tegen de hand in (TH) krijgen in plaats van met de hand mee.

VW + C = TH

Dat wil niet zeggen dat dit ook gebeurt, maar de kans is wel heel erg groot. Je kan deze wet ook in hoge mate beïnvloeden, zodat de uitkomst nog dichter bij de stelling komt te liggen. Het beïnvloeden gebeurt door de factor tijd te gaan toevoegen aan de stelling. In het verleden heb ik al eens geschreven dat elke training gericht moet zijn op het scheppen en ontnemen van tijd waardoor er ruimte ontstaat. Het ontstaan van ruimte door gebrek aan tijd maakt het tegen de hand in spelen voor de tegenstander moeilijker en zelfs onmogelijk.

Van theorie naar praktijk

Dit is dus de theorie, maar hoe ziet dat er uit in de praktijk? Als je goed de tijd hebt, kan je alle slagen goed en makkelijk uitvoeren. Kijk maar naar sommige vormen van techniektraining waarbij je stil staat en elke shuttle goed krijgt aangegeven. Je kan vanuit een positie bijna elke slag slaan die je wil en dat ook nog eens naar elke hoek die je wil. In een wedstrijd gebeurt dat bijna nooit, omdat je daar de tijd niet voor hebt. Dat is dus ook gelijk het bewijs dat tijd de meest belangrijke factor is in het bepalen van de tactiek en techniek.

Dan gaan we kijken naar het met de hand mee en tegen de hand in spelen van de shuttle. Waarom wordt er veel meer met de hand mee gespeeld dan tegen de hand in? Dat is ook heel erg simpel: met de hand mee kost veel minder moeite, is heel erg natuurlijk, je hoeft er geen technische aanpassing voor te maken en het bespaart tijd. Tegen de hand in spelen is dus technisch moeilijker, het kost meer tijd en omdat het niet de meest natuurlijke beweging is moet je er bewust of onbewust voor kiezen om dat te doen. Dat houdt in dat er een denkproces aan vooraf gaat, wat ook weer tijd kost.

Het is dus zo dat hoe meer tijd je hebt hoe eenvoudiger het is om tegen de hand in te spelen en hoe minder tijd je hebt hoe meer je met de hand mee gaat spelen. Om voorspelbaar badminton te krijgen zal je dus in staat moeten zijn je tegenstander onder druk te zetten. Dat doe je niet als je elke shuttle laag aan het net neemt. In het moderne enkelspel wordt de wedstrijd gemaakt of verloren aan het net. Er zijn maar weinig spelers die nog met het rondspelen van de shuttle iets kunnen bereiken. Als ik dit zeg, dan verbind ik het wel aan een aantal voorwaarden. Ik heb het over herenenkelspel en ik heb het over internationaal niveau. Bij het damesenkelspel zie je nog wel dat er spelers zijn die met het rondspelen van de shuttle de wereldtop kunnen halen. (Yao Jie is hier een goed voorbeeld van.) Ook in het enkelspel op nationaal niveau kan je daar heel goed mee weg komen.

Zodra je in staat bent om de tegenstander onder druk te zetten is het ook mogelijk veel meer op met de hand mee gespeelde slagen te gaan staan. Dit heeft twee voordelen. Op de eerste plaats is dit het meest waarschijnlijke wat er gaat gebeuren en - omdat een met de hand mee gespeelde slag bijna altijd cross is - heb je ook een hele open baan om rechtdoor in te spelen en de druk verder op te voeren. Op de tweede plaats kan je laten zien dat deze slag verwacht en de tegenstander daarmee dwingen tegen de hand in te spelen waardoor hij nog minder tijd krijgt. Dus in beide gevallen voer je de druk op bij de tegenstander en schep je dus meer tijd en ruimte voor je eigen tactiek.

Deze manier van denken zie je zelfs op het hoogste niveau. En eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat de spelers in Azië er beter in zijn dan de spelers uit Europa. We hebben in Europa nog maar heel weinig training waarin we deze dingen als uitgangspunt hebben. Het zou leuk zijn als je als trainer eens ging kijken naar je oefenstof en dat vergelijkt met hetgeen ik hierboven heb beschreven. Ik heb het zelf een aantal jaar geleden ook gedaan en dat heeft tot gevolg gehad dan ik 80% van mijn oefenstof direct in de prullenmand kon gooien.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Halve finales Irish Para-badminton International eindstation Megan Hollander

Halve finales Irish Para-badminton International eindstation Megan Hollander

Bij de FZ Forza Irish Para-Badminton International 2019 in Dublin is Megan Hollander er helaas niet in geslaagd de finale te…

23 juni 2019

Syrische vluchteling Aram Mahmoud krijgt beurs van IOC voor TOKYO2020 kwalificatietraject

Syrische vluchteling Aram Mahmoud krijgt beurs van IOC voor TOKYO2020 kwalificatietraject

Ik ben erg blij om te melden dat het IOC vandaag, op Wereld Vluchtelingendag, via Olympic Solidarity een beurs heeft toegekend…

20 juni 2019

Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Van vrijdag 21 tot met zondag 30 juni 2019 vinden in Minsk (Wit-Rusland) de Europese Spelen 2019 plaats. Het badmintontoernooi…

19 juni 2019

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq  bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 vindt op het Burgemeester Van Fenemaplein in Zandvoort het Badminton Festival plaats. Dit is…

19 juni 2019

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!