Techniek andersom

Techniek andersom

In jeugdtraining hebben we ALTIJD de opvatting dat je de slag wil laten zien en als je dat gedaan heb ga je verklaren hoe het moet.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dat werkt heel erg moeilijk en demotiverend als je er over nadenkt. Vooral spelers die al wat verder zijn, hebben vaak moeite om nieuwe technieken op te pakken als je van deze onderwijsvorm uit gaat.

De shuttle moet luisteren en een goede shuttle doet dat ook. Niet zomaar luisteren maar gewoon voor de volle 100%. Als een shuttle niet luistert, dan is het niet mogelijk techniektraining te doen.

Wat bedoel ik met luisteren?

Luisteren is voor mij dat de shuttle precies doet wat ik vraag. Elke shuttle doet dat natuurlijk ook naar eigen kunnen, daarom zijn plastic shuttles TOTAAL ONGESCHIKT om badminton mee te spelen. Ze luisteren op hun eigen manier en dat heeft niets te maken met hetgeen je de shuttle heb ingegeven. Een plastic shuttle geeft zijn eigen vertaling van de informatie die je er in heb willen stoppen en het resultaat verrast de speler vaak net zoveel als de tegenstander.

ELKE veren shuttle is beter dan een plastic, omdat ze allemaal de eigenschap hebben op een natuurlijke manier te reageren op een slag en daarmee op de informatie die je de shuttle meegeeft onderweg terug naar de tegenstander. Die informatie kan van heel simpel tot zeer gecompliceerd zijn. De meest eenvoudige informatie die je een shuttle kan geven is door hem gewoon zo zuiver mogelijk te raken en recht terug te spelen, terwijl een van de meest gecompliceerde informatie die je een shuttle kan geven een slag is waarbij je de shuttle als net drop op je FH aan de achterkant van de kurk probeert te slaan met een halve duimgrip waarbij je de shuttle een negatieve spin geeft (dus waarbij de veren terug draaien naar jou toe) en in het slagmoment het racket naar je toe trekt waardoor er een tuimelbeweging van de shuttle ontstaat.

Het resultaat is een van de meest prachtige netdrops die je ooit hebt gezien, maar het is heel veel informatie die je aan een shuttle moet geven in een hele korte tijd. Ik denk dat de meeste trainers die dit lezen geen idee hebben wat ze zich moeten voorstellen van de slag die ik net heb getracht te beschrijven, en dat is ook moeilijk. Waarom bedenk ik zulke slagen als ze zo moeilijk zijn? Voor mij is het een gevolg van een aantal trainingen die ik in dit geval met Erik Meijs heb gedaan waar ik naar een antwoord aan het zoeken was voor een probleem op internationaal niveau.

Deze manier van werken stopt NOOIT, want door alle losse elementen oneindig met elkaar te combineren in verschillende situaties maakt dat onze sport geen limiet kent in de ontwikkeling. En dan moet je jezelf ook nog eens bedenken dat ik het hier alleen maar over standaardinformatie heb die je een shuttle geeft. Ik heb het nog niet over de invloed van het materiaal zoals het racket, de snaren, het aantal kilogram op de bespanning, ruwe of gladde snaren, een of twee verschillende type snaren in een bespanning. Van U11 spelers tot Elite kunnen met deze manier van nadenken over techniek hun voordeel doen, en lang niet iedere speler zal met alles wat er mogelijk is iets doen. Maar als je deze dingen aangeeft dan zullen ze er hun favorieten uit halen en dit gaan verfijnen en opeens staat er een nieuwe Peter Gade die een bepaalde techniek tot in de perfectie beheerst en daarmee een nieuwe inspiratiebron is voor de nieuwe jonge spelers.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!