clubzoeker

Damesenkel training en tactiek

Damesenkel training en tactiek

Voor velen is de training van het damesenkelspel gewoon hetzelfde als het trainen van een minder sterk herenenkelspel en dat is jammer.

clubzoeker

Maak kennis met Quinlen Chau!

Want het damesenkelspel zou veel beter tot zijn recht komen wanneer er speciale aandacht aan wordt besteed in de dagelijkse training.

Het begint al bij de service training waar de dames voor 90% een neutrale hoge service slaan. Hierdoor is de openingsslag bij het damesenkel van veel groter belang dat bij de heren. Daar waar de heren kiezen voor een zo snel mogelijke aanvang van de rally (korte service) kiezen de dames voor een rustig begin (lange service).

Internationaal komen er nu wel wat meer dames die overschakelen naar de korte service. Juliana Schenk is daar een aardig voorbeeld van. Die speelt nu al veel meer op de tactiek bij de service. In het algemeen dekken de dames hun achterlijn goed af en liggen openingsslagen aan het net voor de hand. Er is dan ook geen onderdeel in onze sport waar er zo veel wordt gescoord op een openingsdrop.

Dit kan nog eens versterkt worden door het trainen van schijnbewegingen als servicereturn. Vanaf de rechterkant kunnen dit schijnbewegingdrops naar beide kanten zijn, terwijl het uit het linkervak vooral de longline drops moeten zijn met schijn.

De reden daarvan is ook vrij eenvoudig. Een vanuit het rechtervak geslagen cross (mits lang gespeeld dus iets voorbij de servicelijn) resulteert in 9 van de 10 keer in een lob op de ARH-kant en dus het sterkste wapen in de damesenkel terwijl een cross gespeeld vanuit het linkervak juist de eigen zwakkere FH-kant helemaal open legt. Als je dus kiest voor een cross drop vanuit het linkerveld, zorg er dan voor dat deze kort bij het net ligt waardoor juist een net drop is te verwachten.

Dan is er het verschil van serveren en de servicereturn vanuit het midden dan wel vanaf de zijlijn. Veruit de meeste dames geven op mijn vraag of ze de shuttle bewust naar een bepaalde plaats slaan als antwoord dat ze daar niet zoveel op letten. Maar het is van groot belang als je een bepaalde tactiek wil volgen en naar aanleiding van deze tactiek je spelerscentrum gaat verplaatsen.

Vanuit het rechtervak heeft het de voorkeur de shuttle naar het midden van de baan te spelen, omdat de dames in werkelijkheid 4 hoeken hebben waar ze een succesvolle servicereturn kunnen slaan als de shuttle naar de zijlijn wordt gespeeld in de service. Met een service naar het midden worden zijn allevier de servicereturns teruggebracht tot halve cross slagen en dus ook makkelijker bereikbaar. Je hoeft ook geen nieuw pre-spelerscentrum te kiezen, want je kunt gewoon in het midden van de baan blijven staan.

Vanuit de linkerkant is het een ander verhaal. Hier heb je de mogelijkheid het FH-veld van je tegenstander open te leggen juist door de service naar de buitenlijn te spelen en zelf iets mee te bewegen naar de zelfde buitenlijn. Dit heeft een aantal voordelen. Je laat namelijk zien aan je tegenstander dat je de zwakke FH-hoek beschermt en je laat de cross drop hoek open voor je tegenstander om in te spelen waardoor juist haar FH weer open komt te leggen. Vanuit het linkerveld zal er bij een nadenkende tegenstander geen cross clear komen als je naar de buitenlijn serveert, omdat dit een slag is die direct over jouw eigen spelerscentrum gaat, uitkomt op je sterkste wapen je ARH en het FH vak van je tegenstander wijd open zet.

Het damesenkelspel heeft een aantal wapens die in het herenenkelspel niet als wapens worden gezien en daarom ook niet veel aandacht krijgen. Zo is het slaan van een cross FH clear een uitgesproken sterk wapen en een goed alternatief voor een longline slag als opening op de service van uit het rechtervak.

Nog meer dan in het herenenkelspel is het belangrijk de tegenstander onder druk te zetten op de FH-kant, omdat de mogelijkheden daardoor sterk beperkt worden en je al heel ver naar de linkerkant kan opschuiven, want het enige cross alternatief is de cross drop en die is daarmee gelijk ook de langste loop afstand op de baan voor een tegenstander die al onder druk stond op de FH-kant.

Een ander iets waar de dames veel te weinig gebruik van maken zijn slagen naar het midden van de baan. Deze slagen hebben altijd een rustgevend effect als je zelf onder druk komt te staan. Elke keer dat je de situatie weer onder controle moet krijgen, is het verstandig de shuttle naar het midden te spelen en je open baanvakken weer te sluiten voor de tegenstander. In de moderne damesenkel zie je meer en meer dat de opbouw door het midden van het veld gaat om de tegenstander uit te lokken tot een cross, waarvanuit jij dan longline kan gaan opbouwen.

De rally's in damesdubbel zijn gemiddeld 2,5 tot 3 keer zo lang als in de damesenkel. Dit heeft heel veel te maken met de mogelijkheden tot scoren. In de damesdubbel is het veel moeilijker om een punt te creëren dan in de damesenkel. In de tactiek van de damesenkel wordt er veel te weinig gebruik gemaakt om de tegenstander fouten te laten maken. Zoveel geduld er is in een damesdubbel om de shuttle eindeloos rond te spelen, zo weinig is dat er in de damesenkel. Geduldig opbouwen en de tegenstander onder druk zetten is vaak al voldoende om de punten te krijgen. Het is vaak helemaal niet nodig het risico te nemen om punten te scoren. De laatste 4 Deense competitie damessingels waar ik een analyse van heb gemaakt de afgelopen maand lag de puntenverdeling van zelfgemaakte punten lager dan de punten verkregen door fouten van de tegenstander.

Op de training zouden damesenkelspelers oefeningen moeten draaien op 3 verschillende niveaus:

1. Zonder fouten te maken de shuttle in een zo hoog mogelijk tempo rond spelen en elke keer dat je zelf onder druk komt te staan terug schakelen naar een lager tempo en het midden van de baan opzoeken. Het spelen naar het midden van de baan zowel op de achterlijn als aan het net komt keer op keer terug zodra je het gevoel heb dat je niet meer de speler ben die bepaald wat er gebeurt. Elke aanval is zonder risico. Je bent dus eerst goed in balans, je speelt zachte smashes waar je tegenstander mee moet werken en niet kan volstaan alleen maar het racket onder de shuttle te krijgen. Je hebt veel geduld en vraagt de tegenstander constant om iets te ondernemen. Als je bepalend bent op de baan voer je het tempo op, is je tegenstander bepalend haal je het tempo uit de wedstrijd.

2. De tweede manier om je oefening te draaien is gelijk aan de eerste maar nu voer je schijnopeningsslagen in de wedstrijd. Je gaat vanuit je ARH meer risico nemen door vanuit die hoek in meer gevallen een smash te spelen terwijl vanuit de FH-kant nog steeds behoudend wordt gespeeld. De service wordt met meer variatie gebruikt om de tegenstander te ontregelen. Dit soort spel wordt vaak afgewisseld met het spel type uit het eerste niveau.

3. Het derde niveau is de volle druk op de tegenstander waar we ook veel meer risico nemen. Dat wil zeggen we spelen vaker onverwachte slagen zoals bijvoorbeeld een cross opening slag of binnen 2 of 3 slagen al een aanval inzetten. Wees je er van bewust dat een succes tactiek bijna NOOIT een hele wedstrijd stand houdt, dus schakelen tussen deze drie opgaven zou heel goed de vierde trainingsvorm kunnen zijn.

Ik noem dit damesenkeltraining maar het is perfect bruikbaar voor jeugdtraining en herenenkel op districtsniveau.

Een laatste onderdeel waar ik graag op wil wijzen is de return op een aanval en drive slagen. Ook hier geldt dat in 9 van de 10 gevallen je een rechte return krijgt op een cross slag en een cross return op een rechte aanval of drive. Dit is natuurlijk van enorm belang voor het voetenwerk dat je de spelers aanleert, want dit bepaalt of vooruitdenken en werken of dat de speler achter de feiten aan holt.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!