Video-analyse Badminton voor Dummies

Video-analyse Badminton voor Dummies

Ik vraag me echt af of Badminton Nederland weet waar ze het over hebben. Ze vragen vrijwilligers om (video's voor) topbadmintonners te analyseren. Het moeilijkste van het trainersvak moet gedaan gaan worden door vrijwilligers?

SportSport

Maak kennis met Vihaan Shah!

wanneer het gaat om gewoon turven, dan heb ik er geen probleem mee en in Nederland is dat wat men zo'n beetje verstaat onder analyseren. Het is een verslag van de wedstrijd met wat statistieken en dan noemen ze het een analyse. Ik zal niet zeggen dat je er helemaal niets aan heb maar het komt wel heel erg in de buurt.

Ik ken een paar Nederlanders die heel goed kunnen analyseren, maar dat zijn niet de personen die op zo'n oproep zullen reageren. Op de eerste plaats omdat ze het veel te druk hebben en in de tweede plaats omdat ze weten dat er niets mee gedaan zal worden, omdat de conclusie van een analyse niet omgezet zal worden in beleid.

Dus amateur-analisten moeten advies gaan geven aan de trainers en coaches over hun analyse? Ik weet een ding heel erg zeker: dat gaat niet gebeuren tenzij de analyse bevestigt wat de trainers al vermoeden.

Ik noem het analyseren een van de moeilijkste dingen in ons vak, maar dan moeten we het wel hebben over analyseren zoals dat op de juiste wijze is bedoeld en niet 'BNL-analyseren'. Je moet binnen zeer korte tijd in staat zijn om tot de kern te komen en wanneer ik zeg in zeer korte tijd dan is dat 5 tot 10 min. Maar het liefst korter. Dat hoeft nog geen perfecte analyse te zijn, maar je moet wel weten waar het heen gaat en nog meer wat je er tegen moet of kan doen.

In China doen ze aan massa-analyse. Gewoon enorm veel cijfers invoeren, honderden zo niet duizenden wedstrijden in de statistieken verwerken. Dat geeft zonder meer een goed beeld van trends en ontwikkelingen, maar het is totaal onhaalbaar dit in Nederland of zelfs maar in Europa te doen. Hier moeten we het hebben van vaktechnisch analyseren en er is maar éé land waar ze dat tot in de vingertoppen beheersen en dat is Denemarken. Al komt Spanje op een mooie tweede plaats.

In mijn ogen zou analyseren een vaste en zeer hoge plaats moeten hebben in elke trainersopleiding. Ik heb inmiddels een behoorlijk aantal trainers opgeleid in dit specifieke vak en het kost veel tijd, echt heel veel tijd. Wanneer ik zeg veel tijd dan bedoel ik honderden uren, iets wat alleen vakidioten zullen doen.

Om deze vele uren structuur te geven moet je een leider hebben die ze in de juiste richting begeleidt. Deze persoon is er al, maar heeft er geen tijd voor binnen onze bond, maar laat hem leiding geven aan een team die dit kan opzetten. Wanneer onze bond een serieuze poging wil doen om aansluiting te vinden, dan moet er ook een professionele aanpak komen en niet een amateuroproep aan BC Knudde.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!