clubzoeker

Dutch Junior International U19: hoe staat de Nederlandse jeugd ervoor?

Dutch Junior International U19: hoe staat de Nederlandse jeugd ervoor?

Twee toernooien achter elkaar. De 8 nations voor de U15 op Europees niveau en de Dutch Junior International in Haarlem waar ook spelers uit Azië aanwezig zijn. Ik kon het niet laten om eens met dezelfde ogen naar dit toernooi te kijken als ik al deed naar de 8 nations.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Er zijn 37 wedstrijden gespeeld waar Nederlanders op de baan stonden. Er werden er drie gewonnen, twee herenenkels en één herendubbel. De gewonnen wedstrijden waren allemaal tegen Duitse spelers.

Opgedeeld in categorieën

 • Herenenkel - 13 wedstrijden (11- / 2+)
 • Damesenkel - 11 wedstrijden (11-)
 • Herendubbel - 6 wedstrijden (5- / 1+)
 • Damesdubbel - 5 wedstrijden (5-)
 • Gemengddubbel - 6 wedstrijden (6-)

In het herenenkelspel werden alle wedstrijden verloren in twee games, de twee wedstrijden die werden gewonnen tegen de Duitsers duurden twee games. In het damesenkelspel werden alle 11 wedstrijden in twee games verloren.

Er zijn vijf herendubbels gespeeld: drie verloren in twee games, één verloren in drie games en één gewonnen in drie games (de winst kwam uit tegenstanders uit Duitsland). De damesdubbels werden allemaal in twee games verloren. In de gemengddubbel werden zes wedstrijden verloren in twee games en één in drie games (twee Nederlanders speelden met Duitse partners).

Punten gemaakt per game

 • Herenenkel: 26 games (gem. 13.1 pt / game)
 • Damesenkel: 24 games (gem. 10.1 pt / game)
 • Herendubbel: 12 games (gem. 14.9 pt / game)
 • Damesdubbel: 10 games (gem. 9.4 pt / game)
 • Gemengddubbel: 15 games (gem. 11.6 pt / game)

Over vijf onderdelen maken we gemiddeld dus 11.8 punten per game. Wanneer je dat op een schaal zou zetten - waarbij het doel is om te winnen (21 punten dus) - zitten we op de 55.2%;. Vertaald naar waar we theoretisch staan, dan is dat iets over de helft, maar de gewonnen punten die we hebben gemaakt waren tegen spelers uit Europa.

Punten gemaakt per game tegen Aziaten

Wanneer we gaan kijken naar de gemaakte punten tegen spelers uit Azië dan begin je pas echt te schrikken.

 • Herenenkel: gem. 10.7 pt / game
 • Damesenkel: gem. 9.9 pt / game
 • Herendubbel: gem. 10.5 pt / game
 • Damesdubbel: gem. 9.5 pt / game
 • Gemengddubbel: gem. 7.9 pt / game

Over de vijf onderdelen komen we op 9.7 punten per gespeelde game. Dan zitten we dus op 46.2% - ruim onder de helft van het winnaarsdoel.

Het nut van deze statistieken...

De vorige keer werd me gevraagd wat de conclusie is van zulke statistieken. Het zou goed zijn om de stukken van 10 jaar geleden die we hierover hebben geschreven nog eens te lezen. Daarin waarschuwden we al voor dit effect bij de huidige gang van zaken.

Nederland koos voor specialisatie van de damesdubbel en in iets mindere mate de gemengddubbel. Dat zijn vandaag de zwakste onderdelen met respectievelijk 9.5 punten en 7.9 punten per game ten opzichte van de landen in Azië. Ook de damesenkel blijft achter en is met 9.9 nog net onder de 10 punten per game.

De onderdelen waar we volgende de specialisten van Badminton Nederland van 10 jaar geleden geen enkele kans hadden en waar we geen focus op moesten hebben waren de herenenkel en de herendubbel. Laten dit nu de twee onderdelen zijn die op dit toonaangevende jeugdtoernooi als enige boven de 10 punten per game scoren met 10.5 en 10.7.

Er valt heel veel te zeggen over statistieken zoals deze en het geeft niet een perfect beeld maar het laat wel zien welke kant we opgaan met onze sport.

Tien jaar geleden was ik de idioot die maar wat riep, vandaag blijkt dat ik gelijk had. Dat verandert niets, want ik ben in de ogen van BNL nog steeds een idioot met een grote bek, maar misschien heeft BNL wel gewoon hele grote oortjes is die op repeat luisteren naar zichzelf hoe geweldig ze is.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!