Verenigingsmonitor 2021: meeste clubs zitten zonder gediplomeerde badmintontrainer

Verenigingsmonitor 2021: meeste clubs zitten zonder gediplomeerde badmintontrainer

De Verenigingsmonitor 2021 van Badminton Nederland is door 160 respondenten ingevuld en levert een aantal interessante inzichten op. Zo is bij 42,5% van de betrokken badmintonclubs het ledenbestand met 5% tot 20% gekrompen.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De enquête wijst uit dat bij de meeste clubs alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn. Uit de vraagwijze blijkt echter niet of er bij clubs sprake is van hevige vergrijzing of verkwikkende verjonging. Badminton Nederland kan die informatie alsnog delen door een analyse te maken van de 30.000+ leden in haar administratie.

Bij ruim 89% van de clubs zijn competitiespelers aangesloten. Dat is vrij logisch: voor vrijwel alle clubs is competitie de belangrijkste en énige reden om lid te zijn van Badminton Nederland. Deze verenigingsmonitor bereikt alleen lidverenigingen, dus het percentage had nog hoger kunnen zijn.

Gemiddeld drie trainers per club

Het valt op dat er gemiddeld drie trainers per club zijn volgens deze verenigingsmonitor. Dat beeld wordt direct genuanceerd door het gegeven dat daarvan 56% ongediplomeerd is. De uitspraak "Ik ben trainer!" is bij de meeste clubs voldoende om trainer te worden.

76% van de clubs heeft géén gediplomeerde trainer in huis, wat betekent dat bij een klein deel van die 24% van de clubs waarschijnlijk méér dan drie gediplomeerde trainers rondlopen. (Denk aan BV Almere, BC Duinwijck, BC Drop Shot, BC DKC en zo verder.)

Grensoverschrijdend gedrag

In een tijd dat woorden geweld zijn en dat stilte geweld is, kan in een verenigingsmonitor grensoverschrijdend gedrag niet ontbreken als thema. Liefst 66% van de clubs heeft beleid op het gebied van GOG en bij 23% van de clubs is er een ad hoc actie als zoiets zich voordoet (geen beleid dus).

Samenwerking met andere clubs

Van de respondenten geeft 40% aan dat zijn club samenwerkt met andere clubs. De heeft dan vooral betrekking op het delen van de accommodatie (37,5%), het delen van kennis en ervaring (37,5%) en spelen met gezamenlijke competitieteams (23,2%).

Ondersteuning van Badminton Nederland

Badminton Nederland kan clubs ondersteuning bieden op het gebied van financiën, accommodatie, ledenwerving en -behoud en meer. 30,3% van de clubs maakt hiervan gebruik en 69,7% van de lidverenigingen doet het zonder.

Van de 14 producten en diensten van Badminton Nederland worden er 12 grotendeels genegeerd door de honderden badmintonclubs in Nederland. De 'diensten' competitie (>90%) en toernooien (>40%) steken er met kop en schouders bovenuit: vooral neutraal of positieve respons hierop.

(De exorbitant en vooral disproportioneel hoge prijs voor competitie en de belasting die toernooideelnemers via de toernooitaks afdragen zijn niet apart bevraagd in de verenigingsmonitor. Misschien voor volgende editie een optie: wat vindt u ervan dat de teambijdrage voor competitie ruim 10 keer hoger is dan de daadwerkelijke kosten zijn?)

Vrijwilligerswerk, AirBadminton, Bamito, etc.

De Verenigingsmonitor 2021 heeft nog veel meer onderwerpen, waaronder vrijwilligerswerk, AirBadminton en Badmito. Klik hier voor het volledige rapport.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Meerdere Nederlanders eerste geplaatst bij Yonex Dutch Open 2022 in Almere

Meerdere Nederlanders eerste geplaatst bij Yonex Dutch Open 2022 in Almere

Dinsdag 27 september is de loting verricht voor de Yonex Dutch Open 2022. In drie van de vijf onderdelen staan Nederlandse…

28 september 2022

Zakelijk overwinning op Smashing door Almere

Zakelijk overwinning op Smashing door Almere

Almere mocht zondagmiddag tegen Smashing uit Wijchen aantreden met een gewijzigde opstelling ten opzichte van de afgelopen twee…

27 september 2022

Zo speel jij een onbezorgd potje badminton

Zo speel jij een onbezorgd potje badminton

Wanneer we het hebben over badminton, dan ziet iedereen vaak het beeld voor zich van een stel mensen die onbeholpen proberen de…

27 september 2022

Wereldranglijst Badminton op 27 september 2022: Gayle Mahulette passeert eeuwige rivale Soraya de Visch Eijbergen

Wereldranglijst Badminton op 27 september 2022: Gayle Mahulette passeert eeuwige rivale Soraya de Visch Eijbergen

De wereldranglijst badminton wordt elke week bijgewerkt. Singelaar en badmintonvlogger Gayle Mahulette staat voor het eerst in…

27 september 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!