clubzoeker

Voorspelbaar badminton met de hand mee

Voorspelbaar badminton met de hand mee

Veel van de training die ik doe gaat er vanuit dat het voorspelbaar is waar de volgende shuttle gaat komen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Daar heb ik ook al veel voorbeelden van gegeven in het verleden. Een van de voorbeelden is het reageren op met hand mee en tegen de hand ingespeelde slagen (met de hand mee = MDH en tegen de hand in = TDH). Op een cross aanval komt 9 van de 10 keer een longline return.

Het gedwongen met de hand mee spelen is sterk afhankelijk van waar de shuttle zich ten opzichte van je lichaam zich bevindt. Hoe verder een shuttle van je lichaam af gespeeld wordt hoe minder de kans dat de shuttle MDH mee wordt gespeeld.

Je kunt ook stellen dat de richting van het MDH mee spelen verandert hoe verder de shuttle van het lichaam af wordt geraakt. Als de shuttle dichtbij het lichaam kan worden geslagen is de richting van MDH meeslagen cross terwijl MDH mee verder van het lichaam af juist rechtdoor gaat. Dus longline. Deze regel geldt voor zowel de BH als de FH kant.

Het met de hand mee cross spelen vanaf de BH kant is eenvoudiger en meer natuurlijk dan vanaf de FH kant, omdat je vanaf de BH je arm voor je lichaam langs heb en hem weer terug trekt naar de kant naast je lichaam. Ook het TDH in spelen is vanaf de BH kant makelijker, omdat de ruimte die je kan scheppen voor deze slag vergroot kan worden door het natuurlijk indraaien van de schouder van de slag arm. Al deze slagen en mogelijkheden kunnen ook op de FH kant worden uitgevoerd, maar vereisen iets meer techniek en hebben biomechanische beperkingen die kunnen worden opgevangen door grip veranderingen die op de BH kant minder noodzakelijk zijn.

Voor zowel de FH als de BH geldt dat als je de shuttle iets voor je lichaam kan pakken en daardoor de hoek ten opzichte van je lichaam verkleint je meer mogelijkheden hebt om met name de cross MDH mee gespeelde slagen zonder veel techniek uit te voeren.

Oefenstof voor deze situatietrainingen zou kunnen worden gecombineerd met voetenwerk oplooptraining. Een speler valt vanuit het achterveld aan en beoordeelt zijn eigen aanval. Bij een wat hardere goed langs de lijn gespeelde smash loop je direct rechtdoor op, omdat de MDH mee geslagen slag ver van het lichaam af ligt bij de tegenstander. Hoe minder de smash scherp langs de lijn wordt gespeeld hoe minder is de oploop dan ook rechtdoor. Je kunt de oefening eerst aan een kant laten uitvoeren. De spelers zullen dan al klaar gaan staan op de desbetreffende kant en met name de techniek goed kunnen trainen. Als de oefening meer wedstrijdrealistisch moet worden, dan komt ook de cross smash mee in de oefening. Op een cross smash wordt natuurlijk ook gelijk cross opgelopen, omdat de return met 90% zekerheid als longline wordt teruggespeeld. Alleen wanneer de smash niet voldoende buiten het lichaamsbereik van de tegenstander wordt gespeeld kan je verrast worden door een cross return.

Als spelers zich bewust zijn van de mogelijkheden die de MDH mee en TDH in gespeelde slagen hebben in het voorzien van de rally krijg je ook direct een rustiger voetenwerk.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Tabeling en Piek naar kwartfinale in Kuala Lumpur

Tabeling en Piek naar kwartfinale in Kuala Lumpur

First seeds en nummers twee van de wereld Sapsiree Taerattanachai en Dechapol Puavaranukroh uit Thailand lieten zich verrassen…

7 juli 2022

Succesvolle openingsdag Malaysia Masters voor Nederlandse spelers

Succesvolle openingsdag Malaysia Masters voor Nederlandse spelers

Vandaag ging voor drie Nederlandse topbadmintonners de Malaysia Masters 2022 van start. Zowel singelaar Mark Caljouw als…

6 juli 2022

Drie Nederlanders spelen Malaysia Masters 2022

Drie Nederlanders spelen Malaysia Masters 2022

In de staart van de Azië-toer spelen Mark Caljouw en dubbelaars Robin Tabeling en Selena Piek nog de Malaysia Masters 2022…

4 juli 2022

Selena Piek: Not our day today unfortunately

Selena Piek: Not our day today unfortunately

We struggled with the tough conditions on court and we never really got to find our playing rhythm. Nevertheless it has been…

1 juli 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!