Techniek voor rolstoelbadminton

Techniek voor rolstoelbadminton

Na het laatste technische stukje van Marcel Smouter ben ik eens gaan kijken wat er te halen is voor rolstoelbadminton (RB) en om te zien of het moeilijk is aan technische informatie te komen.

Ken je BC Assen al?

Ik had net zo goed gelijk naar Marcel kunnen luisteren, want het is zo goed als niet aanwezig en Facebook daar heb ik niet zoveel mee.

Dus dan maar meewerken aan technische informatie voor de rollers en ga ik me ook een keer op dit gebied begeven. RB is een onderdeel van onze sport dat zich zeer goed leent voor sterk verkorte slagen, de plaats rond om de persoon is immers veel meer beperkt dan bij de staanders. Toch zie je bij zelfs top RB's vaak een flinke achterzwaai. Dat heeft alles te maken met gewoonte. Er wordt gewoon niet genoeg op gelet om te gaan met de eisen die je zou kunnen stellen aan het zitten in een stoel. Hou wel voor ogen dat ikzelf nog NOOIT in een rolstoel heb gezeten en dat ik door Marcel en Ilse een aantal keer flink aan het nadenken ben gezet over hoe het dan wel zou kunnen.

Marcel had het in zijn stukje over smash en hoe het geen nut heeft om een harde smash te slaan als je tussen de 150 en 160 cm hoog bent en je baan toch al niet zo groot is. Je slaat snel uit of in het net. Dus het zoeken is naar een ander alternatief.

Dat kan eenvoudig worden gevonden in verkorte slagen als lob gespeeld. Door onderhands slagen via rotatietechniek naar bovenhands te brengen in een extention beweging zonder achterzwaai. Het maken van een achterzwaai laat voor 99% van alle gevallen een lob zien die defensief naar de achterlijn wordt gespeeld. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor RB's maar gewoon voor iedereen. Bij RB's heeft het een extra dimensie omdat je geen netdrop mag spelen. Je speelt dus eigenlijk altijd met een lob beweging. Het enige verschil is de lengte van de lob en de hoogte waarin je deze wilt spelen.

Hierin ligt ook de mogelijkheid voor een aanval. Zowel op de FH als de BH kant ga je onderhands maar met je bovenarm vrij van het bovenlichaam met licht gebogen arm naar de shuttle. Op het moment van raken maak je met een ruitenwisser beweging op je FH kant en snelle korte beweging waarbij je het racketblad omhoog brengt. Deze beweging kan je ALTIJD uitvoeren ongeacht hoe ver de shuttle onder de netkant is. Het enige wat variabel moet zijn is de mate waarin je het racketblad naar achter (dus naar je toe) laat kantelen.

Op de BH kant is de techniek een klein beetje anders, maar ook daar heb je een licht gebogen arm en de bovenarm vrij en uitgestrekt naar de shuttle. Op het moment van raken maak je met je elleboog en kwartdraai naar beneden waardoor ook nu weer je racketblad omhoog komt en er een ruitenwisserbeweging ontstaat. Door in beide gevallen de licht gebogen arm uit te strekken krijg je meer dan voldoende vaart op de shuttle om hem een meter uit te laten gaan.

Deze techniek valt onder de 'finger power'-technieken al moet ik zeggen dat deze beschrijving nergens op slaat, want het gaat in zijn geheel niet over vinger kracht. Het zijn gewoon extention beweging slagen waar de kracht vandaan komt.

Om het effect van een strakke aanval drive nog te versterken kan je ook je grip wat aanpassen door op de FH kant de wijsvinger meer naar omhoog te bewegen en op de BH juist je duim. Laat met het verplaatsen van de vingers het racket los in de hand liggen zodat deze met het verhogen van de wijsvinger of duim iets mee draait. Door deze techniek te gebruiken krijg je extreme FH en BH grips die de shuttle erg vlak naar de achterlijn laten vliegen. Ze zijn helemaal effectief bij ruitenwisserbewegingen omdat er een lichte cut ontstaat ten opzichten van de shuttle en je dus wat harder kan slaan. Het is een goed alternatief voor spelers die veel last hebben de verkorte slagbeweging uit te spelen.

Het behoeft weinig fantasie om met het gebruik van de hierboven beschreven technieken de shuttle net achter de servicelijn te leggen. De cross varianten zijn voor RB's waarschijnlijk niet zo belangrijk gewoon omdat er niet veel ruimte en omdat je een enorm gat moet dichtrijden als je daarna longline wordt gespeeld.

De cross korte (tussen servicelijn en middenveld) is wel een zeer effectieve optie, daarover later meer.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!