Je bent er niet meer...

Je bent er niet meer...

Oude Leije, vrijdag 8 mei 2015. Allerliefste pap.

› alles over het Badminton Festival!

Je bent er niet meer. Mijn hele leven ben ik er zo bang voor geweest. Afgelopen zaterdagavond is mijn angst werkelijkheid geworden. Je bent heengegaan en je hebt ons eindelijk los kunnen laten na een ongelooflijke strijd. Zelfs je laatste twee uur van je leven heb je nog zo hard gevochten. Het beeld van mijn lieve pap die sterft zal voor altijd op mijn netvlies gekerfd staan. Ik troost me met de gedachte dat ik je nog kon vasthouden terwijl je door de poort stapte. Je bent tot het einde nooit alleen geweest en daar ben ik heel dankbaar voor. Bij je allerlaatste ademhalingen proefde ik zelfs berusting, maar misschien was dat mijn eigen interpretatie. Ik hoop dat je wil om verder te reizen uiteindelijk groter was dan je wil om te vechten voor dit aardse leven. Het idee dat je het dan toch een keer los kon laten zou het allemaal voor mij een stuk draaglijker maken.

Je bent er niet meer. Het voelt allemaal zo onwerkelijk. Vanaf 01 januari ging je plotsklaps zo snel achteruit. Toch heb je er pas de tweede van mei de brui aan gegeven. Je zou haast denken dat ik tijd genoeg heb gekregen om me voor te bereiden op het onvermijdelijke, maar het is me gewoonweg niet gelukt. Ik ben ergens halverwege het proces blijven hangen, levend in een zeepbel en verdoofd door een zware deken van verdriet. We wisten al zo lang dat je ongeneeslijk ziek was. Toch ben ik niet anders gewend geweest dan dat als ik afscheid van je nam op een zondagavond, je altijd op me zou wachten tot we elkaar weer zouden zien. Het zal zo confronterend zijn om de komende tijd naar huis te rijden wetende dat je niet meer op me wacht. Wetende dat je nooit meer op me wacht. Ik hoop dat dat gevoel mettertijd een beetje zal bijtrekken. Zal toch wel?

Je bent er niet meer. Zeker de afgelopen maanden zijn zo pijnlijk geweest. Ik voelde me machteloos. Toch heb ik die maanden ook als uiterst waardevol ervaren. Je hebt me nog zoveel kunnen leren. Jouw kracht om je vast te klampen aan de allerkleinste lichtpuntjes in je oneerlijke strijd tegen deze afgrijselijke ziekte is werkelijk ongeëvenaard. Je bent het absolute voorbeeld geweest voor mij en vele anderen hoe je met tegenslagen dient om te gaan. Je lichaam werd zwakker en zwakker tot er nagenoeg bijna niks meer over was van je ooit zo krachtige lijf. Des te meer vervult het me met zo'n ongelooflijke trots dat jouw geest en wil sterker waren dan ieder van ons ooit hadden durven hopen.

Je bent er niet meer. Tot aan het einde heb je de regie in eigen handen willen houden. Blijkbaar vond je dertig april en een mei geen leuke datum. Na twee vergeefse pogingen ben je uiteindelijk zaterdagavond in het bijzijn van je meest dierbaren door de poort gestapt ergens naar een andere dimensie. Ik ben er waarschijnlijk te nuchter voor maar het zou voor mij zo'n geruststellende gedachte zijn als ik zou weten dat je op de een of andere manier altijd bij me bent om op me te passen. Je hebt namelijk je hele leven op mij gepast. Ik zou niet weten hoe ik het zonder jou zou moeten doen. Toen je die zaterdagavond je laatste adem uitblies, is met jou ook een gedeelte van mij gestorven. De ontstane leegte knaagt, vreet, zuigt, slurpt, zeurt en doet ongelooflijk veel pijn.

Je bent er niet meer. Je laatste geschenk aan mij is dat je me weer een broer hebt gegeven waar ik tegen op kan kijken en die ik bewonder. Weet je dat ik hem laatst heb gebeld met de vraag of hij me kon ophalen? Hij nam alleen niet op, daar moet hij nog aan werken. Ik ben je zo dankbaar. Ik heb een grote broer gemist en ik weet zeker dat ik veel steun bij Balder kan vinden als de onvermijdelijke momenten van ondraaglijke eenzaamheid zullen komen.

Je bent er niet meer. Je bent altijd een oudere uitvoering geweest van mij, zeg maar een soort Rune 2.0. Hoe kan het ook anders als je beiden jarig bent op dezelfde dag? Tussen ons was er sprake van een enorme verbondenheid. We hadden een zelfde soort eergevoel, een bepaalde trots die past bij een Indische man. Het ongesproken woord telt bij ons zoveel zwaarder dan gesproken woorden. Ik kon jouw afkeuring, teleurstelling, blijdschap, vreugde of wat voor gevoel dan ook zo proeven in de lucht. Dat maakt van ons beiden geen makkelijke mensen om mee samen te zijn, omdat we van de degenen om ons heen verwachten dat ze ons altijd maar begrijpen.

Je bent er niet meer. Toch zal je voor altijd voortleven in mijn gedachten en zal er geen dag voorbij gaan dat ik niet aan je zal denken. We gaan je zo cremeren pap. Ik zie daar erg tegenop, ook al is er van je lichaam niet zo heel veel meer over. Straks heb ik slechts wat as om vast te houden, maar ik zal je geest altijd bij me dragen. Diep in mijn hart.

Je bent er niet meer. Ik houd van je pap. Vroeger, nu en voor altijd. Ik had het veel vaker moeten zeggen, maar dat is achteraf. Ik zou het fijn vinden als je zo nu en dan laat merken dat je er bent. Gooi maar een glas om of zo.

Je jongste zoon,
Rune

Bondscoach Rune Massing heeft vandaag bovenstaande tekst voorgedragen tijdens de crematieplechtigheid van zijn vader, Ray Massing. Op verzoek van Rune plaatsen we dit bericht online.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Van vrijdag 21 tot met zondag 30 juni 2019 vinden in Minsk (Wit-Rusland) de Europese Spelen 2019 plaats. Het badmintontoernooi…

19 juni 2019

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq  bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 vindt op het Burgemeester Van Fenemaplein in Zandvoort het Badminton Festival plaats. Dit is…

19 juni 2019

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!