clubzoeker

Denmark Open 2016: goede donderdag voor Anders Antonsen

Denmark Open 2016: goede donderdag voor Anders Antonsen

Op de website van BadmintonInfo staat al een hele tijd de foto van Joran Kweekel met daar onder de tekst: een koele komkommer.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ik ben benieuwd wat er onder foto van Anders Antonsen zou komen te staan. Want wat hij presteerde in de tweede ronde van dit toernooi is iets heel bijzonders. Ik had hem al eerder gezien tijdens de Dutch International bij VELO. Daar won hij op een dag in twee games van Nick Fransman en daarna van Eric Pang.

Nu speelde hij tegen Rajiv Ouseph uit Engeland, ook een geroutineerde en goede speler. Hij verloor de eerste game en kwam in de tweede game met 20-16 achter. Veel spelers zullen dan de moed opgeven en de wedstrijd verliezen. Niet Anders. Hij behield de rust in zijn spel en bleef punt voor punt spelen. Dat resulteerde. Van 20-16 achter in één keer door naar 7-0 in de derde game!

Dat zijn 13 punten op rij!

Het zal niet vaak gebeurd zijn dat Rajiv 13 punten op rij tegen krijgt. Op 19-10 voorsprong in de derde game verliest Anders dan toch zijn geduld en maakt drie gemakkelijke fouten op rij. Opnieuw is er geen paniek. Hij speelt dan waarschijnlijk de langste rally uit de partij, Rajiv weet dat hij geen fouten mag maken, Anders hoeft niet direct het punt te maken en heeft geduld. De spelers maken er een soort schaakspel van. Iemand zei ooit tegen mij dat badminton geen renspel maar een denkspel is. Dit soort rally's onderbouwt die uitspraak. Uiteindelijk is het Anders die de rally wint, het applaus van het publiek krijgt (dat al in verrassend grote aantallen aanwezig is) en de scheidsrechter een lange pauze toestaat.

Het was ooit de bedoeling dat er geen pauzes meer in de games toe gestaan zouden worden. Dat om te zorgen dat er zo min mogelijk oponthoud zou zijn en de wedstrijden sneller zouden verlopen. Maar ook hier heeft de praktijk de theorie ingehaald. De wedstrijden duren nu zo lang dat het niet anders kan dan de pauzes toe te staan. De spelers moeten iets drinken en regelmatig het zweet van het lichaam, in het bijzonder het hoofd, verwijderen anders valt het zweet op de baan en moet er nog veel vaker gedweild worden. Een natte baan is een gevaarlijke baan, met kans op blessures.

Anders verliest daarop dan wel de volgende rally, maar maakt daarna het matchpoint, weer een partij van meer dan een uur: een uur en een kwartier. Voor de camera's van TV2 is hij nog bleker dan anders en weet hij niet zo goed uit zijn woorden te komen, bij het tweede interview 's avonds is dat al een stuk beter.

Iemand die een stuk minder zweet is Ma Jin. Ze moest vandaag weer een dubbel spelen. Haar partner zwoegt en zweet, evenals de tegenstanders, maar niet Ma Jin. Ik kan mij niet herinneren dat ik haar ooit met een handdoek gezien heb op de baan. Vandaag dus ook niet, na 40 minuten spelen kwam voor het eerst haar waterfles uit de tas om een slok water te nemen. Het was helaas niet genoeg om de partij te winnen, vrijdag zullen we het zonder het prinsesje moet doen.

Gelukkig is de koningin er wel. Carolina Marin speelde tegen Na Young Kim uit Korea.

De eerste game speelde ze iets te rustig en kwam op een achterstand, aan het einde van de game zette ze aan er kwam goed terug. De tweede game ging aanvankelijk gelijk op. Daarna zette Carolina de versnelling in een won de game ruim. De derde game gaf een wisselend beeld, Carolina gaf een ruime voorsprong weg, kwam 20-16 voor en gaf dan drie makkelijke fouten weg, maar was op tijd bij de les en won met 21-16. In een wedstrijd van 65 minuten. Woensdag was ze gekleed in een blauwe jurk en had ze blauwe tape om haar polsen, vandaag was ze gekleed in een gele jurk en had ze gele tape om haar polsen. Ik heb al eerder beweerd dat er in het team van Carolina over al over nagedacht wordt. Benieuwd wat ze aan heeft voor de kwartfinales.

De kwartfinales zullen zonder Viktor Axelsen gespeeld gaan worden. De zaal was wederom bijzonder goed gevuld. De meeste mensen kwamen voor de wedstrijd van Viktor. Het was de laatste wedstrijd op baan 1, de baan voor de TV. De mensen van de TV zullen met enige spanning naar de wedstrijden gekeken hebben, de uitzending begon om 17.00 uur. Ze zullen gehoopt hebben dan rond prime-time wedstrijden te hebben met Denen op de baan. Helaas is dat niet helemaal gelukt. De eerste wedstrijden waren zonder Denen en duurden allebei meer dan een uur. Na meer dan 2,5 uur kwamen dan de eerste Denen op de baan voor een herendubbel tegen een, in mijn ogen, gelegenheidsdubbel uit China. De eerste game was dan ook nog zonder spanning, de tweede game was een stuk spannender.

We waren in deze partij getuige van de snelste challenge ooit. Via het zo genoemde hawkeye systeem kan beoordeeld worden of de bal al dan niet correct in of uit gegeven is door de lijnrechter. Op 0-0 in de eerste game vraagt Mathias Boe al een challenge aan. Ik denk dat hij zelf ook een beetje schrok van zijn reflex. De call van de lijnrechter was correct.

Ik denk dat tegen de tijd de zendtijd op was de partijen kwamen waar de mensen thuis en in de zaal op zaten te wachten. De gemengd dubbel van Joachim Fisher en Christinna Pedersen en de partij van Viktor. Axelsen won de eerste game heel makkelijk, misschien wel iets te makkelijk. De Koreaanse tegenstander leek niet helemaal bij de les, in de tweede game was hij wel bij de les en ging het tempo stevig omhoog. Bij Viktor liep het echter van geen kant meer, hij mistte makkelijke ballen, schatte de achterlijn regelmatig helemaal verkeerd in, dacht dat de bal uit was, maar die viel ruim binnen de lijnen. Viktor maakte een heel vertwijfelde indruk, coaching hielp niet en hij verloor de tweede game kansloos. Aan het begin van de derde game leek het beter te gaan, maar vanaf het wisselen van baanhelft stortte het kaartenhuis van Viktor volledig in elkaar.

Er lukte niets meer, daar waar je dan van Viktor de vechtlust verwacht was er nu niets meer. Het publiek wist ook niet goed hoe het daar mee moest omgaan. Vaak zie je dan dat het publiek er massaal achter gaat staan, maar dat was ook niet het geval. Mogelijk dat het hoge verwachtingspatroon dat er was bij Viktor en het publiek te veel druk met zich mee gebracht heeft en dat dat de grootste reden was dat het kaartenhuis instortte. Na afloop gaf Viktor ook aan dat het mentaal niet goed ging vandaag en dat dat de grootste reden van verlies was, maar dat ook de tegenstander goed speelde. Normaal gesproken geeft Viktor veel druk op het net, wil hij graag aanvallen op ballen die niet diep genoeg zijn. Vandaag speelde zijn tegenstander in de tweede en derde game heel veel ballen scherp op het net en lag daar voor Viktor geen ruimte. Viktor maakte zelf iets te veel fouten bij het net, de ballen gingen er net niet over of waren net te hoog en die werden allemaal afgetikt door de tegenstander.

Er zijn niet veel Europeanen in de kwartfinales, dat laat wat meer tijd voor een wandeling naar de perskamer en de insiders weten dan wel waarom dat is.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!