Shuttleclub: veren shuttles voor iedereen

Shuttleclub: veren shuttles voor iedereen

Niet zo lang geleden heb ik een stukje geschreven over veren shuttles en dat je jeugdspelers liever met minder goede veren shuttles moet laten spelen dan met de beste plastic shuttles.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De veren shuttle industrie staat vaak onder druk door vogelziekten die de hele industrie nagenoeg stilleggen, maar ook doordat de dieren in een veel kortere tijd klaar worden gestoomd voor de slacht waardoor er een slechte kwaliteit veren wordt geleverd aan de shuttle producenten.

Het maken van een shuttle is een zeer langzaam proces, waarbij letterlijk elk veertje een paar keer met de hand moet worden behandeld. Honderden vrouwen zitten de hele dag dit extreem saaie werk te doen. Wanneer je net als ik veel fabrieken hebt bezocht, dan krijg je veel respect voor het materiaal waar we in onze sport gebruik van maken en klaag je veel minder snel over een shuttle.

Afgelopen maanden heb ik veel gesproken over een andere type shuttle. Als je lang in Azië bent geweest dan zie je veel verschil in de manier waarop er wordt getraind en ook dat er met totaal verschillende shuttles wordt gespeeld. Een van de dingen die iedereen opvalt is dat spelers uit Azië veel harder smashen dan spelers uit Europa. Dat heeft niets te maken met de training maar alles met het materiaal. Ze spelen met veel langzamere shuttles. Waar we in het westen snelheid 77 als norm hebben en zelfs graag met 78 spelen, zie je in Azië dat ze vaak spelen met 75 en 76 ook bij jeugdspelers. Het spelen met zulke 'langzame' shuttles heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de spelers. Het geeft een zeer harde slag, want je doet eigenlijk elke keer als je op de baan staat aan krachttraining.

Snelle shuttles zijn weer veel beter voor het ontwikkelen van techniek. Omdat we in Europa een minimaal verschil hebben in snelheid kan je niet kiezen voor een shuttle die voor kracht of techniek gebruikt kan worden. Het feit dat we dit verschil hebben is het goedkeuringsproces waar elke shuttle doorheen moet voor ze gebruikt mogen worden in Europa. In Azië geven ze niets om een goedkeuring en spelen ze met wat er is of wordt aangeboden. Zo'n goedkeuring heeft ook invloed op de prijs van de shuttle en omdat je voor snelheid 77-78 een wat zwaardere shuttle nodig hebt, is het basismateriaal ook duurder en heb je al gauw te maken met de veel duurdere ganzenveren.

Om Azië in te halen met Europees talent zullen we voor elke jeugdspeler veren shuttles moeten gebruiken en dat betekent dat we een aantal dingen zullen moeten veranderen. We moeten andere eisen stellen aan een shuttle. Clubs moeten shuttles kunnen kopen zonder goedkeuring van de bond (is totaal onnodig voor training shuttles)1 en we moeten een ander distributiesysteem hebben.

Ik ben er voorstander van dat clubs, academies en particulieren direct bij de fabriek zouden moeten kunnen kopen. Het is natuurlijk niet aantrekkelijk voor de fabriek om zoveel kleine orders te krijgen en te verzenden. De oplossing is via een 'shuttleclub' samen inkopen te doen en die per drie maanden te plaatsen. Dat geeft spreiding van betaling over het seizoen en je hebt altijd nieuwe / verse shuttles. Er moet een eerlijke prijs worden betaald voor het product met zoveel handwerk en op dit moment is dat niet het geval: de winst gaat naar de tussenhandel en niet naar goede werkomstandigheden van de werknemers. Door direct naar de fabriek te gaan kunnen we eerlijke werkomstandigheden aanbieden en wij als 'shuttleclub' stellen de kwaliteitseisen. Ik wil alleen werken met fabrieken waar ikzelf binnen kan komen en het proces kan bijsturen. De shuttleclub moet een sociaal verantwoord product ontwikkelen waar zowel het badminton in Nederland als de medewerkers in de fabriek in Azië belang bij hebben.

1 = Badminton Nederland schrijft op geen enkele manier shuttles voor voor gebruik buiten de Badminton Nederland-competities en -toernooien. Wat voor shuttles bij Badminton Nederland aangesloten clubs dus bij trainingen gebruiken, dat is volledige vrije keus.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC

Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC

De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…

11 november 2024

DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing

DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing

Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…

11 november 2024

Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck

Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck

Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…

4 november 2024

DKC scoort in Wateringen

DKC scoort in Wateringen

Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…

4 november 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!