Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters
Badminton Nederland is via een toer van spoedvergaderingen in de verschillende regio's haast aan het maken met het er doorheen duwen van haar nieuwe contributiesystematiek. Op slagvaardigheid zul je het bondsbureau niet vaak betrappen, maar nu zijn er in de novembermaand ineens ZEVEN extra ingelaste regiovergaderingen doorheen geknald. Chapeau.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
In de PowerPoint-presentatie die tijdens de regiovergaderingen getoond wordt, staat de volgende zin: "Iedereen die lid is van een vereniging van Badminton Nederland profiteert ervan."
Laat dat maar eens bezinken. Een vrij (hol) statement van een bond waarvan de voorzitter niet concreet kan aanwijzen of benoemen waarom een recreatieve badmintonner in het diepe zuiden van Limburg of in het uiterst westelijke puntje van Zeeland lid zou moeten zijn van Badminton Nederland. Hoe profiteert dat lid van het bestaan van Badminton Nederland met haar FTE's in Nieuwegein?
Omslachtig gegoochel met definitie van 'contributie'
De huidige 'systematiek' wordt door Badminton Nederland omvat als 1 bedrag per lid (ongeveer een tientje), een teambijdrage voor competitieteams en iets meer dan 100 euro verenigingsafdracht.
En dan gebeurt er iets curieus tijdens die regiotoer van spoedvergaderingen: de vermaledijde toernooitaks (0,75 euro per gespeeld onderdeel per speler) en toernooibijdrage horen volgens BNL óók bij de huidige 'systematiek'. En, om de huidige situatie nog onaantrekkelijker te maken, zijn de evenementen (het NK, de Finale Eredivisie en bijvoorbeeld de Dutch Open) er aan de haren bij gesleept onder de noemer 'betalen voor bezoek aan evenementen'.
Wat zijn de principes van het voorgestelde nieuwe systeem? De papa's en mama's van jeugdleden gaan 20 euro per kind betalen en volwassenen betalen voor exact dezelfde 'dienstverlening' van BNL straks 40 euro. Die leeftijdsgerelateerde onevenredige bijdrage levert op: deelname aan de competitie, toegang tot één BNL-evenement per jaar, 'geen' toernooitax en -bijdrage en geen verenigingsafdracht meer.
Een simpel rekensommetje
Wie wordt in deze constructie nu het hardste... zullen we zeggen... uitgewrongen? Welnu: de recreant die één of twee keer per week badmintont, aan wie de BNL-evenementen niet besteed zijn en die geen toernooien speelt. Op basis van de talloze 'overvolle' toernooien en de volgepakte tribunes tijdens BNL-evenementen, lijkt het erop dat dat een fors deel is van de nog resterende 30.000 leden van de Nederlandse badmintonbond.
Een club met 40 volwassen recreanten en 10 jeugdrecreanten betaalt nu iets meer dan 635 euro (50 x 10,65 + 104) aan Nieuwegein. En krijgt daarvoor... terug. Dat wordt straks 1.800 euro (40 x 40 + 10 x 20) en wat krijgen deze spelers ervoor terug? Een verdrievoudiging van de uitgaven aan een bond waarvan de naamsverandering op veel plekken nog maar amper is doorgedrongen1 met een tegenprestatie die bijna niet aan te wijzen is.
Het bestuur van Badminton Nederland geeft aan dat ze verwacht dat die verhoging van een tientje naar 20 euro en 40 euro voor respectievelijk jeugd en volwassenen "het mogelijke verlies door het opzeggen van verenigingen" - clubs zoals in het voorbeeld hierboven - zal dekken. Badminton Nederland zet daarmee een stap die naar eigen verwachting het aantal aangesloten lidverenigingen doet afnemen, waarbij de resterende lidverenigingen dat financiële gat moeten opvullen.
Als opwarmer voor de voorgestelde nieuwe contributiesystematiek ligt er alvast een aanpassing van het tuchtreglement op tafel, specifiek m.b.t. sanctiemogelijkheden vanuit het bestuur zelf richting clubs met 'grijze leden'. (Meestal de leden die geen competitie spelen en in praktische zin het minst aan het bestaan en een lidmaatschap van Badminton Nederland hebben.) Overigens geen vreemde update van dit reglement vanuit een stukje solidariteit naar de clubs die wel 'netjes' hun recreanten aanmelden, maar de timing is treffend.
Met de wijziging wordt het mogelijk gemaakt dat het Bondsbestuur als orgaan van eerste aanleg tuchtrechtelijke straffen kan opleggen aan een vereniging die de regels inzake het op juiste wijze aan- en afmelden van verenigingsleden overtreedt.
Bron: Badminton Nederland
Alternatief: lage basiscontributie en een transparant licentiesysteem voor competitie
Misschien heeft Chris Kuijten van BC Eindhoven - lid van de werkgroep 'wedstrijdaanbod in relatie tot lidmaatschap CS 2020' - wel een werkbaar alternatief waarbij recreanten NIET misbruikt worden als melkkoe en subsidieverstrekkers voor competitiespelers.
Hij schreef al in mei dit jaar een e-mail gericht aan alle afgevaardigden over dit onderwerp:
Mijn voorstel voor een nieuw contributie systeem komt er in grote lijnen op neer dat ieder die competitie en/of toernooien wil spelen, onder auspiciën van BNL, buiten de lage basiscontributie een licentie dient te kopen waarbij de prijs van de licenties proportioneel oplopen naargelang het niveau waarop men wil spelen. Dit is veel rechtvaardiger en iedereen zal dit ook snappen. Verder dient de geldigheid van de licenties gelijk te lopen met het competitie seizoen dus van: 1 augustus t/m 31 juli.
Bron: Chris Kuijten
Voorlopig huidige contributiesysteem voortzetten
Het licentiesysteem heeft tegelijkertijd geen adequaat antwoord op het vraagstuk m.b.t. de competitiekosten per team: die lopen niet noemenswaardig op met een toename van het aantal spelers per team, maar Badminton Nederland zou voor diezelfde dienst vreemd genoeg wel meer toucheren.
Het is duidelijk dat er nog voldoende werk te verzetten is voor de werkgroep die zich bezighoudt met een nieuwe contributiesystematiek, want het huidige voorstel wat Badminton Nederland (of haar bestuur) met man en macht er doorheen wil duwen... dat is onomwonden pestgedrag van een organisatie die zélf niet wil veranderen.
Nemen de afgevaardigden hun verantwoordelijkheid?
Morgen, zaterdag 30 november, vindt de bondsvergadering plaats op het bondsbureau in Nieuwegein. Het is nu aan de afgevaardigden om te zorgen voor 100% opkomst en 100% rolvervulling: zij zullen het geluid uit de regio's moeten terugkoppelen en verdedigen in deze jaarlijkse vergadering.
Voor nu: terug naar de tekentafel en in de tussentijd proportioneel de huidige systematiek indexeren.
1 = in april 2010 veranderde de Nederlandse Badminton Bond haar naam in Badminton Nederland
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024
Meer artikelen over ledenafname
- Robert Hoogland: ledenverlies badmintonsport niet alleen probleem voor Badminton Nederland - Robert Hoogland
- Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters - Christ de Rooij
- KPMG rapport: Badminton Nederland in top 10 van krimpende sportbonden - Christ de Rooij
- Weg met de heilige huisjes - Ted van der Meer
- Ted van der Meer: de racketsporten zijn niet meer populair - Ted van der Meer