Moederdag 2019

Zondag Dagverslag Denmark Open 2018: de onvermijdelijke prinsesjes

Zondag Dagverslag Denmark Open 2018: de onvermijdelijke prinsesjes

Vandaag de echte finaledag. De aanvangstijd is later dan gisteren. Ik heb kunnen uitslapen en op het gemak kunnen ontbijten. Boodschappen doen zit er niet echt in.

› alles over het Badminton Festival!

Alleen de bakker en de supermarkt zijn open. De bakker op het plein was ook open en er waren weer die geweldige broodjes. Na enig twijfelen heb ik er één uit gekozen en ben naar de hal gegaan. In de zaal was een groot koor bezig om het publiek te vermaken. Maar ik ben eerst naar de perskamer gegaan. Daar lagen weer de gewone sandwiches te wachten, maar vandaag niet op mij. Ik was reeds voorzien. Daaraan denkend ben ik met een grote glimlach naar de zaal voor de eerste wedstrijd.

Saina Nehwal vs Tai Tzu Ying

Volgens de speaker van dienst een strijd tussen de nummer 1 en de nummer 10 van de wereld. Een wedstrijd waar je voor gaat zitten. De dames hebben een verschillende speelstijl. Tai Tzu Ying lijkt alles te doen op gratie, elegantie, techniek en snelheid. Saina moet veel harder werken voor haar punten. In de stille zaal kan je dat van ver horen. Je hoort haar kreunen en steunen als ze met kracht in het achterveld naar het achterveld van de tegenstander moet brengen. Het is niet zoals Maria Sharapova, die lijkt te kreunen om het kreunen. Dit is echt kreunen van het harde werken. Tai Tzu Ying gaat snel van start en zet Saina al snel op achterstand. Van de stand 4-1 naar 5-1 voor Tai Tzu Ying speelt ze Saina helemaal zoek. Het is een lange rally waarin Saina alle kanten op gespeeld wordt en hard werkt om alle ballen te halen. De laatste bal in de rally mist ze omdat ze simpelweg niet verder kan. De punten die Saina nog haalt in de game zijn bijna allemaal fouten van Tai Tzu Ying.

Ik denk dat erop dat moment niet veel mensen waren die veel kansen zagen voor Saina in de tweede game. Maar de tweede game liet een heel ander beeld zien dan in de eerste game. Tai Tzu Ying maakte heel veel fouten, rare fouten. En toch was het gekke dat je niet het gevoel had dat Tai Tzu Ying de controle over wedstrijd kwijt was. Het leek er op dat ze in bijna alle rally's de sturing nog in handen had. De eerste game ging met 21-13 naar Tai Tzu Ying en de tweede game met dezelfde cijfers naar Saina, ook merkwaardig als je er later over nadenkt. In de derde game leek het alsof Tai Tzu Ying alle remmen losgooide. Het tempo ging weer omhoog, alle schijnslagen lukten weer, er ging bijna geen bal meer uit en Saina werd van het spreekwoordelijke kastje naar de muur gestuurd. Ze werd gewoon een beetje te kijk gezet. Het werd heel snel 21-6 voor Tai Tzu Ying. Een terechte winnares, maar de tweede game was toch heel vreemd.

De huldiging is met de onvermijdelijke prinsesjes, we zijn tenslotte in de stad van H.C. Andersen. Het leek er wel op dat de jurken van de prinsesjes vernieuwd waren, de jurken zagen er beter uit dan vorig jaar. Dan nog een paar obligate vragen voor de televisie en verder met de volgende partij.

De tweede partij van de dag is het gemengddubbel. Dan wordt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk de dame is in het gemengddubbel. De belangrijkste reden dat de Chinezen het gemengddubbel winnen is de Chinese dame. Ooit zei een Deense trainer dat hij zijn spelers gaat specialiseren in het dubbelspel als blijkt dat ze het als enkelspeler niet gaan redden. De Chinese dame lijkt een goed voorbeeld om deze uitspraak te rechtvaardigen. Ze is atletisch, snel, kan zich redden in het achterveld en heeft uiteraard een geweldige racketvaardigheid. Ze zou zomaar een enkelspeelster geweest kunnen zijn. Ik heb haar over het hele veld gezien, ik heb haar zien springen om ballen te onderscheppen en ik heb haar vanuit het achterveld naar het net zien komen om daar te ballen af te tikken. Ik heb haar geweldige verdedigingen zien spelen op de harde smash van de Thaise heer. De full-power smash lijkt ook weer aan belang te winnen. Enige tijd terug was het devies dat de full-power smash niet zo belangrijk meer was omdat de verdediging nu zo goed geworden was dat het geen winst meer opleverde. De smash is echter zo hard geworden dat goed verdedigen weer moeilijker geworden is.

Als je een partner hebt die een 'slechte' verdediging aan het net en half veld kan onderscheppen ontstaat er veel druk bij de tegenstander. Als je die druk goed vasthoudt, scoor je meestal. De kunst is uiteraard om in de aanval te komen. Daarvoor is weer een goede racketvaardigheid nodig om de bal op de juiste plek neer te leggen zodat de tegenpartij de bal omhoog moet spelen. De full-power smash zorgt er ook voor dat de tegenstander naar achter schuift in de verdediging, er ontstaat dan weer ruimte kort achter het net. Dat kan je benutten door te doen alsof je een full-power smash gaat spelen en veel spanning op je lichaam zet tijdens de sprong die hoort bij de full-power smash, op het laatste moment de spanning van je lichaam te halen en een heel korte drop achter het net te spelen. De tegenstander is uit balans als hij de korte drop wil halen. Een tegenstander uit balans is een mogelijk doelwit als je de aanval doorzet.

Mijn heerlijke broodje en mijn vakantie wachten op mij na het gemengddubbel. De vakantie kan wachten tot na mijn broodje. Als ik geniet van mijn broodje denk ik terug aan het toernooi. Met al zijn plus- en minpunten. Alles bij elkaar was het weer een mooie belevenis. Een goede start van mijn vakantie en weer een impuls voor mijn badmintonactiviteiten. Maar daar zult u niet veel meer over lezen. Als u er al iets van leest dan moet dat hier zijn.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!