SportSport

Denmark Open 2023: praatsessie Robin en Selena

Denmark Open 2023: praatsessie Robin en Selena

De donderdag begon al weer vroeg. Robin en Selena hadden de eerste ronde van de dag. Leuk voor de mensen in Azië die naar de uitzendingen en livestreams kijken, maar minder leuk voor de mensen die live in de zaal de wedstrijd willen zien.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De wedstrijd begon al om 9.00 uur plaatselijke tijd. Hoewel wedstrijd. Af en toe leek het wel een grote praatsessie. Niet van en met de tegenstander, maar eigenlijk alleen Robin en Selena.

Je vraagt je als toeschouwer af wat ze allemaal te bespreken hebben. Als het over badminton gaat dan is het verbazend dat zo'n geroutineerd koppel nog zoveel tijd nodig heeft om de tactiek te bespreken. Als het niet over badminton gaat waarom bespreken ze dat op de baan en niet in een praatsessie onder begeleiding van iemand die daar voor opgeleid is.

Het kan in mijn beleving niet zo zijn dat de tegenstander moet wachten met serveren omdat zij nog in gesprek zijn. Mijn idee is dat als je zoveel moet praten met elkaar dat je nooit goed in de wedstrijd komt. En dat idee leek bevestigd te worden op de baan. Er was maar een korte periode in de wedstrijd dat ze goed in de wedstrijd zaten. Aan het einde van de tweede game. Ze stopten met praten en gingen doen waar ze goed in zijn, aanvallender en sneller spelen. Toen maakten ze een aantal punten, maar het duurde niet lang genoeg om enige aanspraak te maken op de winst. Vorig jaar was ik ook niet positief over het koppel en logenstrafte mij gelijk af in het volgende toernooi. Hopelijk krijgen ze problemen deze week uitgesproken en staan ze volgende week weer in de finale van de French Open.

Gisteren schreef ik dat ik mij geen flickservice van de woensdag kon herinneren. Van de donderdag kan ik mij vrij veel flickservices herinneren. Het begon al in de partij van Robin en Selena. Selena probeerde een flickservice op de heer en ze kreeg hem keihard weer terug en ging door haar verdediging heen. Later volgde er meer flickservices van Robin en Selena, de meeste op de dame en een enkele op de heer. Allen met wisselend resultaat.

Verspreid over de dag zag ik nog veel meer flickservicen. Zelfs in de herendubbel van Kim Astrup en Anders Skaarup tegen Mark Lamfuss en Marvin Seidel. De Duitsers speelde zelfs twee keer achter elkaar een flickservice. Twee keer achter elkaar een direct punt. Ik durf niet te zeggen dat de flickservice bezig is aan een comeback of dat het mij nu meer opvalt omdat ik er oplet (het gaat misschien iets te ver om te denken dat deze stukjes internationaal goed gelezen worden en dat deze stukjes trainer en coaches op ideeën brengen :-) ).

Een paar andere dingen die mij opvielen op de donderdag...

Gisteren ging het over een snelle challenge, vandaag was iemand nog sneller. He Bing Jao vroeg op 0-0 in de eerste game, op de eerste rally van de wedstrijd al een challenge aan, die ze verloor.

Tai Tzu Ying heeft niet haar grote vorm te pakken, haar linker knie lijkt stevig in de tape te zitten. Ze had een wedstrijd in de tweede ronde, dan is het nog niet zo warm in de zaal (het was nog voor 10.00 uur, het wordt warmer later op de dag als de zaal gevuld raakt me publiek) maar toch stond de coach al met een zak ijs in haar nek. Ze had ook veel moeite met haar tegenstander. Normaal strooit Tai Tzu Ying met allerlei mooie en ongelofelijke slagen, die leken ook wat minder vandaag. Het kan ook zo zijn dat de tegenstanders nu alle slagen gezien hebben en zich er op kunnen instellen, of dat de tegenstanders nu zo fysiek en tactisch beter zijn dat ze Tai Tzu Ying geen ruimte meer geven om de shuttle in te plaatsen.

Er zijn meer spelers die de grote vorm niet te pakken hebben. Viktor Axelsen heeft opgegeven met overbelastingsklachten aan voet en been. Anders Antonsen leek niet helemaal okselfris. Hij mopperde meer dan ik van hem gewend ben en leek op een gegeven moment zelfs zijn racket te willen breken, speelde geplaatste ballen waar ik een smash verwacht had en maakte veel meer fouten dan ik van hem gewend ben. Ook Mathias Christiansen maakte een andere indruk dan in de vorige gemengd dubbelpartij. Hij leek minder energiek en minder aanvallend.

Ik heb al eens eerder aangegeven dat de betere partijen steeds vroeger in het toernooi zitten. De partijen gaan steeds langer duren en plegen een aanslag op het lichaam, de energievoorraad en het herstelvermogen van de spelers. Voorheen waren de finales niet altijd de beste wedstrijden, het zou zomaar kunnen dat die trend zich doorzet en sommige halve finales al minder van kwaliteit worden omdat de spelers 'versleten' zijn.

In het geval van het gemengddubbel van Mathias trok zijn partner een grotere rol naar zich toe. Ze nam initiatief, was nadrukkelijker aanwezig in de partij en steunde haar partner. Ook de tactiek leek anders, veel meer vlak spel. Normaal wil Mathias graag hard en veel smashen, deze partij was anders. Met winst en een staande ovatie van het publiek. De tweede al van dit toernooi. Rasmus Gemke kreeg de eerste. En Kim Astrup en Anders Skaarup kregen na winst in hun herendubbel de derde.

Een laatste ding dat mij opvalt is dat dubbelspelers steeds beter lijken te kunnen voorspellen waar de volgende bal naar toe gaat. Ze staan soms al op de juiste plek voordat de tegenstander gespeeld heeft of zijn vaak al onderweg naar je juiste plek. Komt dat doordat ze weten waar hun partner de bal heen speelt, 'weten' ze dan al wat de mogelijkheden van de tegenstander zijn om terug te spelen, zien ze aan de lichaamshouding en lichaamstaal van de tegenstander wat die gaat spelen?

Misschien dat er in de perskamer een voormalig topspeler zit die mij onder het genot van een Vegan broodje er iets meer over kan vertellen. Ter overbodige informatie, het glutenvrije broodje is goed bevallen. Hoe vet Vegan broodje gaat bevallen leest u mogelijk weer hier.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!