SportSport

Denmark Open 2023: praatsessie Robin en Selena

Denmark Open 2023: praatsessie Robin en Selena

De donderdag begon al weer vroeg. Robin en Selena hadden de eerste ronde van de dag. Leuk voor de mensen in Azië die naar de uitzendingen en livestreams kijken, maar minder leuk voor de mensen die live in de zaal de wedstrijd willen zien.

clubzoeker

Ken je BC Niton al?

De wedstrijd begon al om 9.00 uur plaatselijke tijd. Hoewel wedstrijd. Af en toe leek het wel een grote praatsessie. Niet van en met de tegenstander, maar eigenlijk alleen Robin en Selena.

Je vraagt je als toeschouwer af wat ze allemaal te bespreken hebben. Als het over badminton gaat dan is het verbazend dat zo'n geroutineerd koppel nog zoveel tijd nodig heeft om de tactiek te bespreken. Als het niet over badminton gaat waarom bespreken ze dat op de baan en niet in een praatsessie onder begeleiding van iemand die daar voor opgeleid is.

Het kan in mijn beleving niet zo zijn dat de tegenstander moet wachten met serveren omdat zij nog in gesprek zijn. Mijn idee is dat als je zoveel moet praten met elkaar dat je nooit goed in de wedstrijd komt. En dat idee leek bevestigd te worden op de baan. Er was maar een korte periode in de wedstrijd dat ze goed in de wedstrijd zaten. Aan het einde van de tweede game. Ze stopten met praten en gingen doen waar ze goed in zijn, aanvallender en sneller spelen. Toen maakten ze een aantal punten, maar het duurde niet lang genoeg om enige aanspraak te maken op de winst. Vorig jaar was ik ook niet positief over het koppel en logenstrafte mij gelijk af in het volgende toernooi. Hopelijk krijgen ze problemen deze week uitgesproken en staan ze volgende week weer in de finale van de French Open.

Gisteren schreef ik dat ik mij geen flickservice van de woensdag kon herinneren. Van de donderdag kan ik mij vrij veel flickservices herinneren. Het begon al in de partij van Robin en Selena. Selena probeerde een flickservice op de heer en ze kreeg hem keihard weer terug en ging door haar verdediging heen. Later volgde er meer flickservices van Robin en Selena, de meeste op de dame en een enkele op de heer. Allen met wisselend resultaat.

Verspreid over de dag zag ik nog veel meer flickservicen. Zelfs in de herendubbel van Kim Astrup en Anders Skaarup tegen Mark Lamfuss en Marvin Seidel. De Duitsers speelde zelfs twee keer achter elkaar een flickservice. Twee keer achter elkaar een direct punt. Ik durf niet te zeggen dat de flickservice bezig is aan een comeback of dat het mij nu meer opvalt omdat ik er oplet (het gaat misschien iets te ver om te denken dat deze stukjes internationaal goed gelezen worden en dat deze stukjes trainer en coaches op ideeën brengen :-) ).

Een paar andere dingen die mij opvielen op de donderdag...

Gisteren ging het over een snelle challenge, vandaag was iemand nog sneller. He Bing Jao vroeg op 0-0 in de eerste game, op de eerste rally van de wedstrijd al een challenge aan, die ze verloor.

Tai Tzu Ying heeft niet haar grote vorm te pakken, haar linker knie lijkt stevig in de tape te zitten. Ze had een wedstrijd in de tweede ronde, dan is het nog niet zo warm in de zaal (het was nog voor 10.00 uur, het wordt warmer later op de dag als de zaal gevuld raakt me publiek) maar toch stond de coach al met een zak ijs in haar nek. Ze had ook veel moeite met haar tegenstander. Normaal strooit Tai Tzu Ying met allerlei mooie en ongelofelijke slagen, die leken ook wat minder vandaag. Het kan ook zo zijn dat de tegenstanders nu alle slagen gezien hebben en zich er op kunnen instellen, of dat de tegenstanders nu zo fysiek en tactisch beter zijn dat ze Tai Tzu Ying geen ruimte meer geven om de shuttle in te plaatsen.

Er zijn meer spelers die de grote vorm niet te pakken hebben. Viktor Axelsen heeft opgegeven met overbelastingsklachten aan voet en been. Anders Antonsen leek niet helemaal okselfris. Hij mopperde meer dan ik van hem gewend ben en leek op een gegeven moment zelfs zijn racket te willen breken, speelde geplaatste ballen waar ik een smash verwacht had en maakte veel meer fouten dan ik van hem gewend ben. Ook Mathias Christiansen maakte een andere indruk dan in de vorige gemengd dubbelpartij. Hij leek minder energiek en minder aanvallend.

Ik heb al eens eerder aangegeven dat de betere partijen steeds vroeger in het toernooi zitten. De partijen gaan steeds langer duren en plegen een aanslag op het lichaam, de energievoorraad en het herstelvermogen van de spelers. Voorheen waren de finales niet altijd de beste wedstrijden, het zou zomaar kunnen dat die trend zich doorzet en sommige halve finales al minder van kwaliteit worden omdat de spelers 'versleten' zijn.

In het geval van het gemengddubbel van Mathias trok zijn partner een grotere rol naar zich toe. Ze nam initiatief, was nadrukkelijker aanwezig in de partij en steunde haar partner. Ook de tactiek leek anders, veel meer vlak spel. Normaal wil Mathias graag hard en veel smashen, deze partij was anders. Met winst en een staande ovatie van het publiek. De tweede al van dit toernooi. Rasmus Gemke kreeg de eerste. En Kim Astrup en Anders Skaarup kregen na winst in hun herendubbel de derde.

Een laatste ding dat mij opvalt is dat dubbelspelers steeds beter lijken te kunnen voorspellen waar de volgende bal naar toe gaat. Ze staan soms al op de juiste plek voordat de tegenstander gespeeld heeft of zijn vaak al onderweg naar je juiste plek. Komt dat doordat ze weten waar hun partner de bal heen speelt, 'weten' ze dan al wat de mogelijkheden van de tegenstander zijn om terug te spelen, zien ze aan de lichaamshouding en lichaamstaal van de tegenstander wat die gaat spelen?

Misschien dat er in de perskamer een voormalig topspeler zit die mij onder het genot van een Vegan broodje er iets meer over kan vertellen. Ter overbodige informatie, het glutenvrije broodje is goed bevallen. Hoe vet Vegan broodje gaat bevallen leest u mogelijk weer hier.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

De Badminton World Federation (BWF) heeft het lidmaatschap van de Nationale Badminton Federatie van Rusland opgeschort. Deze…

1 december 2023

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Om de voordelen van een lidmaatschap bij Badminton Nederland nog concreter te maken lanceert Badminton Nederland vandaag een…

27 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Afgelopen zaterdag 18 november 2023 vond in Nijkerk de najaarse Bondsvergadering plaats. Naast afgevaardigden, bestuursleden en…

20 november 2023

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Na een jarenlange daling van het aantal deelnemende verenigingen, teams en individuele jeugdleden is er afgelopen jaar een…

20 november 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!