SportSport

Nabeschouwing EK voor landenteams

Nabeschouwing EK voor landenteams

Langzaam maar zeker verdwijnt het EK landenteams uit ons geheugen en kunnen we ons opmaken voor een volgend aansprekend evenement, de Yonex Dutch Junior International, dat vanaf a.s. woensdag in Haarlem verspeeld wordt.

SportSport

Maak kennis met Flora Wang!

Het EK in Amsterdam

In een zeer kort tijdsbestek heeft de organisatie een prachtig toernooi weten neer te zetten, waarbij duidelijk is gemaakt dat de thuisblijvers ongelijk hebben gekregen. Te beginnen met het Nederlands team. Een van de doelstellingen voor topbadminton is om een 5-8 positie te handhaven in 2011. Dat is gelukt. Het is hetzelfde resultaat als in 2009 (Liverpool) en 2008 (Herning). Een jong en enthousiast team onder leiding van coach Gerben Bruijstens maakte het zichzelf weliswaar onnodig moeilijk tegen dreumes Litouwen, maar het is aan de wilskracht van het team te danken, dat er op de cruciale momenten geen fatale fouten werden gemaakt.

De uitslag tegen Rusland had anders kunnen uitvallen als de volgorde van spelen anders was geweest. Onze kracht zit nu op dit moment in de dubbels en dat waren partijnummers 4 en 5.

Wereldtoppers

Er is voldoende geschreven over de resultaten van Denemarken, maar wat mij persoonlijk is bijgebleven, zijn de mannendubbelspelpartijen tussen Denemarken-Duitsland en vooral Denemarken-Engeland. Boe en Mogensen zijn op dit moment de nummers 1 van de wereld en het is lange tijd geleden dat wij lijstaanvoerder op de wereldranglijst hebben zien acteren op de Nederlandse velden. Zij hadden het verschrikkelijk moeilijk tegen het snel opkomende duo Adcock/Ellis. De Engelsen brachten de Denen aan het wankelen.

Er werd op zeer hoog niveau gespeeld. En wat te denken van de strijd tussen Ouseph en Jorgensen. Ouseph, de nummer 14 van de wereld, en Jorgensen, de nummer 12 van de wereld.

Badminton en televisie

Zoals gezegd, de afwezigen hebben wat gemist. Studio Sport schitterde door afwezigheid. Badminton is Olympisch, Nederland heeft meer spelers in de top 100 van de wereld dan bijvoorbeeld tafeltennis of tennis, maar Studio Sport vond dit evenement kennelijk niet belangrijk genoeg. Een kwartfinale voor het Nederlands team is niet voldoende meer. Wat me dan ongelooflijk stoort, is dat er wel reportages gemaakt worden over zaalvoetbal, een cameraploeg naar India gezonden wordt om een niet-Olympische sport, zijnde cricket, in beeld te brengen. De verhoudingen in uitzendland zijn zoek. Dat is een gegeven, waar we hopelijk in de toekomst meer invloed op kunnen gaan uitoefenen.

Badminton en Amsterdam

Voorlopig gaan we onverdroten door met het populariseren van onze sport. Zowel Badminton Europe als Badminton Nederland, alsmede de landen om ons heen, zullen meer en meer inzetten in marketingactiviteiten om die doelstelling waar te maken. De gemeente Amsterdam heeft ingezien dat er enorme potentie zit in badminton, en dan met name in het binden van topsport met de breedtesport. In zeer korte tijd is een scholentoernooi van de grond gekomen, waarbij de finales plaatsvonden op het centrecourt van het EK. Het heeft geleid tot de intentieverklaring tussen Amsterdam en Badminton Nederland om in 2012 het EK voor mannen- en vrouwenteams, in de volksmond Thomas en Uber Cup voorronden, te organiseren.

"Er valt wat te halen"

Hebben we nog wensen voor volgend jaar? Vanzelfsprekend! Belangrijkste is dat de badminton liefhebbers de weg naar waarschijnlijk Sporthallen Zuid in Amsterdam weten te vinden. Daarvoor zal (nog) meer en tijdig aandacht geschonken moeten gaan worden aan de promotie van het evenement. Daarnaast zal het besef moeten worden gecreëerd bij alle verenigingen uit met name de regio Amsterdam, dat er wat 'te halen valt', en dan doel ik met name op het schoolbadmintontoernooi. Daar ligt een enorme potentie aan nieuw talent voor de plaatselijke verenigingen. Het enige dat die verenigingen moeten doen, is zorgen dat ze erbij zijn wanneer de actie plaatsvindt.

Ongetwijfeld zullen onderwerpen als hierboven meegenomen worden in de evaluatie, zodat de Thomas en Uber Cup voorronden, een fantastisch schouwspel zullen worden. Tip voor de twijfelaars: kom zondagmiddag naar Badmintonhal Duinwijck in Haarlem om de finales te bekijken van de Yonex Dutch Junior International. Het belooft weer een geweldig evenement te worden met deelnemers uit onder meer Maleisië, Hong Kong en Singapore. Toegang gratis, parkeren gratis, kopje koffie rond de 1 euro en topbadminton. Wat wil je nog meer?

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen

In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen

Langere tijd geleden had ik een gesprek met Jan Helmond, voorzitter van Badminton Nederland. Één van de afspraken…

23 maart 2023

Voeg ook jouw badmintonclub toe aan onze clubzoeker!

Voeg ook jouw badmintonclub toe aan onze clubzoeker!

Op badmintonline.nl bieden we alle badmintonclubs in Nederland een clubprofiel aan, ook badmintonverenigingen die lid zijn van…

21 maart 2023

Kwartfinale All England 2023 eindstation voor topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek

Kwartfinale All England 2023 eindstation voor topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek

Deze week nam een kleine selectie Nederlanders deel aan de Yonex All England Open 2023 in Birmingham, Engeland. Het is een BWF…

18 maart 2023

Lancering nieuwe landelijke jeugdcompetitie

Lancering nieuwe landelijke jeugdcompetitie

Badminton Nederland lanceert vanaf het seizoen 2023-2024 een nieuwe landelijke jeugdcompetitie. Met een nieuwe landelijke…

18 maart 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!