Week van de Scheidsrechter 2011

Week van de Scheidsrechter 2011
Moederdag 2019

Gelukkig hoort badminton niet bij de sporten waar scheidsrechters met enorme agressie te maken hebben en daarom vaak stoppen.

› alles over het Badminton Festival!

Deze scheidsrechterproblematiek raakt de georganiseerde sport in het hart. Want zonder goede scheidsrechters (en alle andere officials die nodig zijn om wedstrijden in goede banen te leiden) kan de competitiesport niet serieus worden beoefend! In het Masterplan Arbitrage – een samenwerkingsverband van 22 bonden en NOC*NSF – wordt deze problematiek gezamenlijk aangepakt, onder andere door goede voorbeelden van aanpak uit de diverse sporten naast elkaar te leggen en samen initiatieven te ontwikkelen. Voor Badminton Nederland is daar intussen onder meer de Kwalificatiestructuur Arbitrage uit voortgekomen.

Vanuit dat Masterplan Arbitrage is van 7 t/m 16 oktober de nationale Week van de Scheidsrechter georganiseerd. Daarbij vonden vanuit alle sporten in het hele land activiteiten plaats waarbij scheidsrechters, officials en juryleden extra in de schijnwerpers werden gezet. Naast landelijke acties waren verenigingen opgeroepen een extra blijk van waardering te geven aan hun arbiter in de Week van de Scheidsrechter. Bijna 8.000 sportclubs (waaronder alle badmintonverenigingen met teams in de Bondscompetitie) hadden vooraf een promotiepakket 'Scheidsrechter. Midden in de sport' ontvangen waarmee zij de campagne konden onderstrepen.

Direct voorafgaand aan de Week van de scheidsrechter vond er een werkconferentie plaats over de toekomstige investeringen in de arbitrage en de forse ondersteuning daarvan door het Ministerie van VWS via het project "Naar een veiliger sportklimaat". Hierbij waren 130 bestuursleden van 25 sportbonden aanwezig, waaronder ook Badminton Nederland.

Badminton Nederland maakte dankbaar gebruik van het samenvallen van de Week van de Scheidsrechter met de Yonex Dutch Open in Almere, door daar veel aandacht te besteden aan alle aspecten van onze arbitrage en corps van wedstrijdfunctionarissen.

Zo vond op 13 oktober een vergadering van de stuurgroep van het Masterplan plaats in Almere en konden arbitrage-experts van andere sporten, na een korte presentatie van Freek Cox over de eigenheden van onze spelregels, kennismaken met (arbitrage bij) topbadminton.

Op de zaterdag werden de mentoren, die een cruciale rol spelen bij de opleiding (en later begeleiding) van onze beginnende scheidsrechters, in de praktijk van de Junior Master Cup bijgeschoold voor een nieuwe manier van opleiden. Deze is er geheel op gericht om maatwerk te bieden en uit te gaan van de competenties en leerwensen van de kandidaten, die daardoor sneller en met meer plezier door de opleiding heen gaan. Ook vond er een workshop plaats waarin de referees in opleiding gezamenlijk een aantal zaken doorspraken.

Op de zondag werd een bijeenkomst georganiseerd voor kandidaat- scheidsrechters die net aan de opleiding zijn begonnen en – belangrijker nog – mensen die interesse hebben om zo’n opleiding te gaan volgen. Nadat zij deelgenoot waren gemaakt van de enthousiaste ervaringen van een scheidsrechter die de opleiding net heeft doorlopen (Ieke de Jong ) en een die op het hoogste internationale niveau heeft geacteerd (Marcel Schormans) kregen zij een rondleiding achter de schermen van het toernooi om in aanraking te komen met alle leuke aspecten die het acteren als wedstrijdfunctionaris met zich mee brengen en te zien dat de scheidsrechter letterlijk op de mooiste plek in de wedstrijd zit.

In de Week van de Scheidsrechter werd veel media-aandacht voor het belang van en ook het plezier in arbitrage gecreëerd. Zo stond er een uitgebreid interview in Tubantia met onze superactieve wedstrijdfunctionaris Remco Oskam, die – als een van de jongsten in het nationale corps van wedstrijdfunctionarissen – in alle mogelijke rollen (scheidsrechter, lijnrechter en referee) optreedt. Daarin wordt precies verwoord waar het in de arbitrage om draait: "Zonder dat je in de picture staat ben je betrokken bij wedstrijden op het hoogste niveau. Je zit op de eerste rij. Je moet daarnaast ook een beetje een liefhebber zijn."

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq  bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 vindt op het Burgemeester Van Fenemaplein in Zandvoort het Badminton Festival plaats. Dit is…

19 juni 2019

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Na een paar jaar van afwezigheid komt de badmintonschool weer helemaal fris terug. We gaan weer bouwen aan een sterke fundering…

12 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!