Week van de Scheidsrechter 2011

Week van de Scheidsrechter 2011

Gelukkig hoort badminton niet bij de sporten waar scheidsrechters met enorme agressie te maken hebben en daarom vaak stoppen.

Deze scheidsrechterproblematiek raakt de georganiseerde sport in het hart. Want zonder goede scheidsrechters (en alle andere officials die nodig zijn om wedstrijden in goede banen te leiden) kan de competitiesport niet serieus worden beoefend! In het Masterplan Arbitrage – een samenwerkingsverband van 22 bonden en NOC*NSF – wordt deze problematiek gezamenlijk aangepakt, onder andere door goede voorbeelden van aanpak uit de diverse sporten naast elkaar te leggen en samen initiatieven te ontwikkelen. Voor Badminton Nederland is daar intussen onder meer de Kwalificatiestructuur Arbitrage uit voortgekomen.

Vanuit dat Masterplan Arbitrage is van 7 t/m 16 oktober de nationale Week van de Scheidsrechter georganiseerd. Daarbij vonden vanuit alle sporten in het hele land activiteiten plaats waarbij scheidsrechters, officials en juryleden extra in de schijnwerpers werden gezet. Naast landelijke acties waren verenigingen opgeroepen een extra blijk van waardering te geven aan hun arbiter in de Week van de Scheidsrechter. Bijna 8.000 sportclubs (waaronder alle badmintonverenigingen met teams in de Bondscompetitie) hadden vooraf een promotiepakket 'Scheidsrechter. Midden in de sport' ontvangen waarmee zij de campagne konden onderstrepen.

Direct voorafgaand aan de Week van de scheidsrechter vond er een werkconferentie plaats over de toekomstige investeringen in de arbitrage en de forse ondersteuning daarvan door het Ministerie van VWS via het project "Naar een veiliger sportklimaat". Hierbij waren 130 bestuursleden van 25 sportbonden aanwezig, waaronder ook Badminton Nederland.

Badminton Nederland maakte dankbaar gebruik van het samenvallen van de Week van de Scheidsrechter met de Yonex Dutch Open in Almere, door daar veel aandacht te besteden aan alle aspecten van onze arbitrage en corps van wedstrijdfunctionarissen.

Zo vond op 13 oktober een vergadering van de stuurgroep van het Masterplan plaats in Almere en konden arbitrage-experts van andere sporten, na een korte presentatie van Freek Cox over de eigenheden van onze spelregels, kennismaken met (arbitrage bij) topbadminton.

Op de zaterdag werden de mentoren, die een cruciale rol spelen bij de opleiding (en later begeleiding) van onze beginnende scheidsrechters, in de praktijk van de Junior Master Cup bijgeschoold voor een nieuwe manier van opleiden. Deze is er geheel op gericht om maatwerk te bieden en uit te gaan van de competenties en leerwensen van de kandidaten, die daardoor sneller en met meer plezier door de opleiding heen gaan. Ook vond er een workshop plaats waarin de referees in opleiding gezamenlijk een aantal zaken doorspraken.

Op de zondag werd een bijeenkomst georganiseerd voor kandidaat- scheidsrechters die net aan de opleiding zijn begonnen en – belangrijker nog – mensen die interesse hebben om zo’n opleiding te gaan volgen. Nadat zij deelgenoot waren gemaakt van de enthousiaste ervaringen van een scheidsrechter die de opleiding net heeft doorlopen (Ieke de Jong ) en een die op het hoogste internationale niveau heeft geacteerd (Marcel Schormans) kregen zij een rondleiding achter de schermen van het toernooi om in aanraking te komen met alle leuke aspecten die het acteren als wedstrijdfunctionaris met zich mee brengen en te zien dat de scheidsrechter letterlijk op de mooiste plek in de wedstrijd zit.

In de Week van de Scheidsrechter werd veel media-aandacht voor het belang van en ook het plezier in arbitrage gecreëerd. Zo stond er een uitgebreid interview in Tubantia met onze superactieve wedstrijdfunctionaris Remco Oskam, die – als een van de jongsten in het nationale corps van wedstrijdfunctionarissen – in alle mogelijke rollen (scheidsrechter, lijnrechter en referee) optreedt. Daarin wordt precies verwoord waar het in de arbitrage om draait: "Zonder dat je in de picture staat ben je betrokken bij wedstrijden op het hoogste niveau. Je zit op de eerste rij. Je moet daarnaast ook een beetje een liefhebber zijn."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Robin Tabeling: hosting tournaments during COVID19-pandemic unfair and dangerous?

Robin Tabeling: hosting tournaments during COVID19-pandemic unfair and dangerous?

Dear BWF / BE / players. There are some things on my mind that I think are worth a discussion. Unfortunately COVID-19 is still…

12 augustus 2020

Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Eind juni zette de overheid alle lichten op groen voor de start van competities en toernooien in de sportwereld. Tijdens het…

2 augustus 2020

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

De zomervakantie is inmiddels in alle regio’s begonnen, maar over vier weken is alweer de aftrap van het nieuwe…

31 juli 2020

Open brief aan het NOC*NSF

Open brief aan het NOC*NSF

Geachte heren. Wordt het niet eens tijd dat er een onderzoek komt naar het functioneren van alle sportbonden in ons land in…

30 juli 2020

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Badminton Nederland is bezig met de ontwikkeling van een nieuw jeugdprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het nieuwe…

30 juli 2020

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas heeft besloten om na dit seizoen uit de nationale selectie te stappen. De 29-jarige speler uit Dongen geeft aan dat…

22 juli 2020

Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!