John Silvertand schrijft een column over Hoensbroek: 'Kapot moe!'

John Silvertand schrijft een column over Hoensbroek: 'Kapot moe!'

De uitgelaten blijdschap van winnares Kirsten van der Valk tijdens het CIYT in Hoensbroek.

Genieten van een overwinning op het erepodium bij de 35e editie van het Carlton International Youth Tournament schijnt pijn te doen. Of is er op het tonen van blijdschap een verbod?

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Als je op het ereschavot mag na twee dagen keihard en veel knokken, dan zou je toch uit je dak mogen gaan, lijkt mij. Nou, dat viel dan tegen, ook al wordt alles uit de kast gehaald om de ceremonie tot het hoogtepunt van het evenement te maken met veel licht en geluid.

De Denen behangen zich met hun nationale vlag en vieren altijd feest. Kirsten van der Valk toonde ook oprechte blijdschap na haar winst in het enkelspel en ook Denise Hall genoot met volle teugen van de terechte winst in het meidendubbel U17 samen met haar Deense gelegenheidspartner Iben Bergstein, maar de rest haalt met (gespeelde?) routine zijn prijs op. Er waren zelfs Belgische prijswinnaars die al op weg naar huis waren! Jammer, want niemand kreeg een prijs cadeau.

Wat een enorm toernooi, zeg. Ruim 500 deelnemers, verdeeld over vier sporthallen op dag één met de U15 als grootste aanbod. Daar liep het tijdschema niet helemaal naar verwachting, zodat het op de kwalificatiedag pas rond 23.00 uur was afgelopen. Toernooidirecteur Maurice Herben: "Daar gaan we zéker naar kijken en het zal ook wel lukken om dat onder controle te krijgen. Tijdens de coach-meeting werd zelfs al overwogen om op de eerste dag een planning te maken tot 21.00 uur, een uur vroeger dan nu. Daar gaan wij heel serieus mee aan de slag. Ook al uit overweging van gezondheid van de speelsters en spelers want dat staat te allen tijde voorop!"

Overigens waren er slechts twee blessures die dwongen tot opgave. Een teken dat de deelnemende jeugd super getraind is! Uit de Belgische maar ook uit de Zwitserse hoek kwam er nog een sneer(tje) waarom Nederland U19 niet voltallig aanwezig was. Nou ja, dat heb je als organisatie niet in de hand, maar het gevolg kan wel zijn dat er bij een volgende editie mensen uit die leeftijdsklasse wegblijven. De organisatie had er zelfs officieuze interlands van willen maken maar allez. Wat wel opviel was dat nogal wat jongelui in oranje jasjes met Nederland op de rug tot vier keer toe opgeroepen moeten worden voordat ze de hal betreden. Dat stoort ook referee Erik Ligtvoet die er wellicht notities van gemaakt heeft.

Gebadmintond werd er echt op Europees topniveau, zowel bij de kleintjes als bij alle klassen die daarboven komen. Wat de U11 liet zien doet vermoeden dat het toernooi er in de aankomende jaren alleen maar sterker op wordt. Geweldig, die inzet en passie maar zeker ook al de techniek bij die lopende meters. Dat die generaties nog jarenlang terugkomen naar Hoensbroek wordt door trainers en coaches volledig bevestigd.

Maar goed, dat weten ze daar bij BC Victoria wel al. Een vlekkeloze organisatie met luisterend oor voor iedereen, zowel spelers als coaches. Ook de stabiliteit van het team spreekt aan. Mensen kennen elkaar al jaren. Dat is ook wel zo belangrijk. Wat ook gewaardeerd wordt is het dubbeltoernooi voor hen die op de eerste dag niet doordringen tot de halve finales. Ook dat en het feit dat op dag drie het teamtoernooi ook nog gespeeld wordt, maakt het voor die jongelui uit zestien landen aantrekkelijk om steeds weer terug te komen. En als die ruim vijfhonderd sporters na afloop niet kapot moe zijn dan weet ik het ook niet meer. De mensen die het evenement mogelijk maken zijn het in ieder geval wel, maar dat met het grootst mogelijke plezier! Over enkele weken volgt de evaluatie nog en dan kan de volgende editie weer opgestart worden.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Van 7 tot en met 26 november zijn extra regiovergaderingen voor de verenigingen georganiseerd waarbij de achterliggende redenen…

9 december 2019

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Afgelopen weekend stond de eerste echte krachtmeting voor een plek in de play-offs op het programma. Op zaterdag nam het team van…

9 december 2019

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Zaterdag 7 december stond voor Duinwijck de 2e wedstrijd in de kampioenspoule op het programma. Dit maal was DKC te gast in…

9 december 2019

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Zondag 8 december speelde Drop Shot de uitwedstrijd tegen Hoornse. Beide teams hadden vorige week een teleurstellende start van…

9 december 2019

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

De tweede wedstrijd van de handhavingspoule stond ditmaal op zondag op het programma. De tegenstander, Amersfoort, speelde de dag…

8 december 2019

VELO revancheert zich knap

VELO revancheert zich knap

VELO vocht een knappe wedstrijd uit tegen Roosterse BC. De Westlandse spelersgroep wilde maar al te graag het magere resultaat…

8 december 2019

Maximale score Almere tegen Hoornse

Maximale score Almere tegen Hoornse

Almere heeft in zijn eerste wedstrijd in de kampioenspoule de maximale score van 8-0 behaald tegen Hoornse BV. Alle partijen…

8 december 2019

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!