Ted van der Meer over EK in Amsterdam

Ted van der Meer over EK in Amsterdam
Moederdag 2019

Over vier weken beginnen in Amsterdam de Europese kampioenschappen voor landenteams. Onze mannen en vrouwen gaan strijden om de titels.

› alles over het Badminton Festival!

Als ze bij de beste drie komen hebben ze niet alleen een medaille te pakken, maar mogen ze later in het seizoen in China ook nog eens gaan strijden om de wereldtitels, beter bekend als de Thomas Cup (mannen) en Uber Cup (vrouwen).

\n\n

Als beide teams op volle oorlogssterkte uitkomen, zijn er kansen. Volgens de insiders vooral bij de vrouwen maar ook de mannen lijken niet kansloos. Acht dagen geleden zijn de selecties bekendgemaakt en op die lijst staan ook de namen van – wat in de volksmond heet – de 'niet-Yonex-spelers'. Er vinden al enige tijd gesprekken plaats met de vertegenwoordiger van 'de 4'. We hopen binnen niet al te lange tijd naar buiten te kunnen brengen dat iedereen ook echt aan boord is. Op 31 januari moeten de definitieve selectie bekend worden gemaakt aan Badminton Europe.

\n\n

Optimistisch gestemd

\n\n

Ik ben optimistisch gestemd en ik zal uitleggen waarom. De badmintonsport is niet groot geworden door ‘Yonex-spelers’ of door ‘Carlton-spelers’ of door jongens en meisjes die een contract met Forza of Victor hebben of hadden. Onze sport heeft een grote reputatie opgebouwd doordat er al decennialang spelers en speelsters zijn die zich met hart en ziel hebben gestort op het presteren op hoog niveau. Dankzij hun eigen inzet en de steun van de bond en soms eigen sponsors hebben ze dat voor elkaar gekregen. Dan kan gedacht worden aan deze – enigszins willekeurige – lijst van namen: Imre Rietveld, Agnes Geene, Rob Ridder, Marjan Ridder-Luesken, Joke van Beusekom, Herman Leidelmeijer, Erica van Dijck, Astrid van der Knaap, Monique Hoogland, Pierre Pelupessy, Alex Meijer, Eline en Lex Coene, Dicky Palyama, Eric Pang, Lotte Jonathans en Judith Meulendijks.

\n\n

En natuurlijk niet te vergeten de toppers die buiten Nederland groot geworden zijn: Mia Audina en Yao Jie. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: de liefde voor de badmintonsport. Laten we dat niet vergeten in een tijdperk waarin spelers ongewild tegenover elkaar zijn geplaatst: de ‘Yonex-spelers’ contra de ‘Carlton-spelers’. In het echt komen ze elkaar tegen op toernooien en wedstrijden en hebben ze vrijwel altijd een prima relatie met elkaar.

\n\n

Wachten op ja-woord

\n\n

De geluiden die ik hoor duiden er op dat het met de EK in Amsterdam goed zou kunnen komen. Maar natuurlijk is het pas officieel als technisch directeur Eline Coene de telefoontjes, brieven of e-mails ontvangen heeft met daarin het ‘ja-woord’ van de topatleten. Hoe vreemd het ook moge klinken, een bondsbestuur heeft daar niet veel invloed op. We zijn geen bond (als voetbal of tennis) die alles met geld kan oplossen. BNL is niet rijk, integendeel. Wel hebben we mensen die met hart en ziel voor de bond bezig zijn - en dat geldt niet in de laatste plaats voor onze technische staf.

\n\n

Bestuurslid Topsport

\n\n

Die laatste categorie heeft veel te maken met Betty Timmerman-Krab. Betty, zelf een oud-international, is ons bestuurslid Topsport. Toen ze toetrad tot het bestuur was het afwachten – van twee kanten trouwens – hoe het zou lopen. We zijn een nieuw bondsbestuur, dus je moet wennen aan elkaar, maar we waren direct onder de indruk van Betty’s inzicht en kennis van de materie en van haar rust en analytisch vermogen. Al snel was duidelijk dat 'Betty-Eline' een uitstekende tandem is. Helaas voor ons (niet voor haar!) krijgt ze binnenkort een tweede kindje en is ze niet meer in staat om de functie voort te zetten. Haar termijn loopt af in juni en ze stelt zich niet herkiesbaar. In CLEAR! zegt Betty: "Mijn besluit heeft uitsluitend te maken met mijn privésituatie en absoluut niets met het bestuur en de richting die we met zijn allen opgaan, maar puur met het feit dat badminton meer verdient dan iemand die af en toe een uurtje kan vrijmaken voor het besturen van BNL en voor mij geeft het daarbij ook de rust om me op mijn gezin te richten."

\n\n

Hopen op Badmintonline

\n\n

We vinden het ontzettend jammer dat ze deze beslissing moest nemen, maar we hebben Betty natuurlijk van harte gefeliciteerd. Privé gaat, als het erop aankomt, altijd voor en zo staat dit bestuur er ook in. Laat onverlet dat we op zoeken moeten naar een nieuw, deskundig en gemotiveerd bestuurslid Topsport. Ben benieuwd of www.badmintonline.nl hier een topic van maakt. Misschien komen daar wel uitstekende kandidaten bovendrijven. Ik hoop het.

\n\n

Ted van der Meer,
\nvoorzitter BNL

\n

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Morgen starten in het Zwitser Basel de Total BWF Wereldkampioenschappen die tot en met zondag 25 augustus 2019 duren en waar op 5…

18 augustus 2019

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton beschikt over een enorm potentieel. Niet veel sporten zijn van de camping tot aan het allerhoogste, de Olympische…

11 augustus 2019

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Prachtige prestaties van de Nederlandse afvaardiging naar de Wereldkampioenschappen Veteranen in Katowice, Polen. Georgy van…

11 augustus 2019

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Vandaag is de loting gepubliceerd van de TOTAL BWF World Championships 2019 in Basel, Zwitserland. Voor Nederlands Kampioen…

5 augustus 2019

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Niet alleen heeft Mark zijn contract verlengd, hij heeft ook niemand minder dan zijn vriendin Line Kjærsfeldt zo enthousiast…

2 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!