SportSport

DTS-strategie

DTS-strategie
StudentenlevenStudentenleven

Iedereen die Erik Meijs een beetje volgt, weet inmiddels wel dat dingen anders worden gedaan.

Doordat Erik zeer vaak uit zijn veiligheidszone wordt gehaald en voor moeilijke opdrachten komt te staan. Het geeft het ohhhh-wat-zielig-effect bij veel mensen. Er zijn verschrikkelijk veel mensen die bezorgd zijn: Is het niet te hard, is de rust-arbeid-verhouding wel goed, waarom is hij zo vaak alleen?

Kortom de zachte kant van het positief trainen en coachen. Het beschermen van spelers voor negatieve belevenissen op en naast de baan.

Ik heb twee jaar terug al eens een gesprek gehad over positief trainen en coachen naar aanleiding van een video-analyse die ik toen samen met die coach maakte. Ik had toen gevraagd om de video stop te zetten als er dingen waren die er besproken moesten worden.

Na drie minuten stond de video nog niet stil. Dus ik zette de video stil met de vraag of er nog geen dingen waren geweest die moesten worden besproken? Nee, want je moest uitgaan van de positieve dingen die gebeurden en niet de dingen die fout gaan. Ik hoef niet uit te leggen dat ik het daar helemaal niet mee eens ben en dat het zelfs dodelijk is voor het talent. Omdat de trainer vasthield aan dit standpunt heb ik voorgesteld een trainingsprogramma te maken op basis van de positieve dingen.

De uitvoering van de opdracht liet weken op zich wachten en toen heb ik het zelf geprobeerd. Ik ben erg creatief en ben gewend dingen anders te doen dan wat gewoon is, maar na een paar uur was ik er wel achter dat het dus niet kon. Nu zeg ik het fout, want het kan wel, maar het heeft totaal geen zin want het is super inefficiënt. Ik heb mijn bevindingen toen naar die coach gestuurd. En het zal je niet verbazen dat ik nooit meer iets heb gehoord over mijn argumenten. Maakt het wat uit dat er zo iets gebeurd? Ja, want dit was geen kleine club coach/trainer, maar hij had de verantwoordelijkheid en werkte met talentspelers.

Niets is meer dodelijk voor talent dan succes en als je succes hebt, dan doe je er goed aan om na te denken over hoe je dat kan afbreken. Want als jij dat als coach niet doet, dan kan je er de klok op gelijk zetten dat de tegenstanders het wel zullen doen.

Dus als mensen "Ohhh" zeggen over wat Erik overkomt, dan zeg ik "YESSSS", want hij kan de shit maar beter nu meemaken, terwijl hij een heel team heeft dat het een plaats kan geven door het te verklaren en in een leerproces kan omzetten.

De komende vijf weken staan weer helemaal in het teken van trainingstages en voor een lange tijd zullen we weer elke dag op elkaars lip zitten zowel in de hal als daarbuiten.

En het wordt NIET leuk. Natuurlijk zullen we hele leuke dingen meemaken, maar het wordt ook heel moeilijk, hard, en confronterend.

We gaan beginnen met het spelen van een toernooi in Hanoi en dat is het land waar we niet welkom zijn en waar we vorig jaar met hulp van Badminton Nederland uit zijn gegooid. Juist het spelen van een toernooi daar is dan belangrijk. Daar leer je wat van, iedereen wil dat je verliest en je weet zelf dat je kansen niet groot zijn. Dat maakt je sterk, want er zijn geen lieve aardige tegenstanders. Ze zijn alleen maar aardig als ze weten dat je geen gevaar bent. Het zijn harde lessen, maar ze zijn nodig om je klaar te maken voor het echte werk.

Deze stage gaat ons duizenden euro kosten van ons budget. We weten dat er niet gewonnen gaat worden en ik verwacht een bezuiniging van de bijdrage van Badminton Nederland, want de enige bijdrage die we vorige keer hebben gehad was tegenwerking en dat mag wel wat minder.

Ook al vind ik van mezelf dat ik absoluut geen positieve coach/trainer ben (zoals hierboven beschreven) zal je van Erik een heel ander antwoord krijgen. Ik geloof dat hij een heel positief beeld heeft van mij als coach.

En daar komt het belang van DTS om de hoek kijken: positief of negatief coachen/trainen is niets waard als je het niet kan uitleggen, als je het niet kan plaatsen in het grote geheel. Een coach zonder een totaalbeeld is een gevaar voor zichzelf en zijn spelers. Een bond zonder visie of beleid is dat ook.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Op 21 april heeft het kabinet aangegeven om de maatregelen omtrent sport vanaf 29 april op een aantal punten te versoepelen. Met…

29 april 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!