clubzoeker

'Analyseren doen we samen' (vervolg)

'Analyseren doen we samen' (vervolg)

Waar ik naar zocht in de vragen over deze gemengddubbel is de tactiek die er wordt gevolgd door Bankier en Adcock.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Klik hier voor het voorgaande artikel over de analyse van een gemengddubbel.

De tactiek is verbazingwekkend simpel en niet ver af van wat ik jeugd spelers al aan leer van het begin.

In een gemengddubbel probeer je er alles aan te doen om de spelers uit hun comfort zone te halen en ze weg te zetten op plaatsen waar ze liever niet willen zijn. Of je het nu hebt over derde divisie of wereldkampioenschappen.

In deze wedstrijd is dat niet anders en er zijn algemene regels als houvast. Je wil als dame die rechts handig is niet in het rechtervak gezet worden. Daar is een aantal redenen voor zoals:

  • De FH is veel zwakker in de verdediging
  • De FH geeft ook meer beperkingen in return mogelijkheden
  • De FH is zwakker als aanval wapen
  • De dame kan moeilijk weg komen uit deze hoek
  • De dame kan er met de smash bijna nooit doorkomen

In het geval van Zhao is het nog eens extra lastig omdat Chris Adcock linkshandig is en dus wel op zijn favoriete (gewenste) verdedigingpositie staat net als Bankier als ze op de longline verdediging staan.

Je ziet dus ook in de hele wedstrijd dat Bankier en Adcock keer op keer proberen Zhao rechts weg te zetten. Het gevolg is dat Zhang zijn dame gaat proberen te helpen door haar een vluchtweg aan te bieden door ver naar de midden lijn te bewegen over een overname in het rechtervak. Als hij dit doet komt er automatisch ruimte voor een aanval op zijn BH kant, iets wat je dus ook een aantal ziet gebeuren in deze wedstrijd.

Je kunt hetzelfde doel bereiken door de heer in het linkervak de drop te laten halen. Dan moet de dame ook het rechtervak achter gaan indekken en heb je dezelfde gewenste situatie. Ook dit zie je zeer regelmatig terug in deze wedstrijd. Het levert zelden of nooit een punt op, maar is een essentieel onderdeel van de opbouw naar het punt toe. De tactiek is daarom ook nooit het punt zelf maar de aanleiding waardoor het punt ontstaat.

Als je deze tactiek wil gebruiken, dan kan je dat natuurlijk ook al vanaf de service toe passen. Dit is iets wat op het niveau van deze wedstrijd iets minder wordt gebruikt dan op alle niveaus daaronder, maar het komt voor. Kijk eens naar de rally van moment 14:15 waar het met succes wordt toegepast.

De hele wedstrijd is doorspekt van tactiekmomenten, maar ik zal er enkele uit halen. Bekijk de situatie van 15:15 en zet die af tegen het geen ik hierboven heb besproken.

Iets wat ik uitgebreider wil bekijken is de volgende situatie op 22:30, omdat het perfect laat zien wat ik bedoel. Rechte service op Bankier in het linkervak, Bankier valt aan door het midden half cross overname op de BH van Adcock. Hierna begint de opbouw om Zhao weg te zetten in het rechtervak. Ze slaagt er nog een aantal keer in de verdediging longline terug te spelen. Elke keer probeert Zhang haar een overname van het rechtervak aan te bieden door in het achterveld naar het midden op te schuiven en daarmee gevaarlijk veel ruimte te geven op zijn BH kant en het net op links. Je ziet dat hij zich bewust is van de kwetsbaarheid van de situatie, want bij elke verdediging van Zhao blijft hij mee bewegen. Het gaat dan ook pas echt fout als de laatste verdediging van Zhao mislukt en de shuttle te kort in het midden wordt gespeeld. Nu heeft Chris Adcock de mogelijkheid de shuttle vol op de BH van Zhang aan te vallen met een hele korte hoek (halve cross). Op dit moment heeft hij gewacht zodat zijn eigen BH niet helemaal open komt te liggen en zijn cross aanval zich tegen hem zou kunnen keren.

Dit stukje gaat dus enkel en alleen over de positie van de spelers en hoe je dat als tactiek moet kunnen herkennen. Kijk er eens naar in de gehele wedstrijd. Pak er eens een stuk papier bij en ga eens kijken hoe vaak de tactiek werkt en hoeveel punten er mee worden gewonnen of juist verloren als er tegen de tactiek wordt in gespeel.

In het volgende gedeelte van deze gemengddubbel ga ik dieper in op het al dan niet onnodig fouten maken. Maar ik hoop dat meer trainers zich met deze analyse gaan bemoeien en mijn stellingen onderuit gaan halen, want daar zie ik ook nog wel mogelijkheden voor.

Ron Daniëls

De finale WK gemengddubbel tussen Zhang/Zhoa en Adcock/Bankier

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!