clubzoeker

NK Badminton voor het jokzie of voor het echie?

NK Badminton voor het jokzie of voor het echie?

Afgelopen weekend was er een leuk toernooitje in Almere en zoals bij elk toernooi waren er ook spelers die de finale wonnen en daarmee het toernooi.

SportSport

Maak kennis met Esmeralda van Drunen!

Maar geeft dat ook automatisch het recht je de beste van Nederland te noemen? Volgens de boeken wel en zo gaat het ook de geschiedenis in. We weten helemaal niets van de manier waarop Jan Woltman in 1932 en 1935 Nederlands Kampioen werd, alleen maar dat hij het was. De meeste Nederlanders wisten waarschijnlijk niet eens dat badminton bestond en al helemaal niet dat er Nederlandse kampioenschappen waren.

Zo zullen we over 100 jaar ook kijken naar het toernooitje van afgelopen weekend: een lijst met namen die zich volgens de boeken Nederlands Kampioen mogen noemen. De spelers weten wel beter: ze weten dondersgoed dat ze niet de beste van Nederland zijn en een aantal spelers kennende zullen ze dat ook zeker niet van de hoge toren blazen.

Het is ook niet hun schuld dat de besten er niet bij waren, dat komt wel vaker voor. Door bijvoorbeeld blessure kan in het damesenkelspel de Nederlandse Kampioene niet deelnemen of haar titel verdedigen. Het damesenkelspel was dan ook het enige onderdeel dat niet werd beperkt doordat de sterkste niet konden spelen, want een blessure is een heel legitieme afwezigheid, reden in elke sport. De deelnemer was niet fit om te spelen. Alle andere onderdelen hadden te maken met vervalsing van de titel, het ene onderdeel iets meer dan het andere.

Om de geschiedschrijving een rechtvaardige kans te geven lijkt het me niet meer dan normaal om een uitdagingsweekend te hebben, waarbij de titelhouder kan worden uitgedaagd om te bewijzen dat zijn of haar naam terecht de boeken in gaat als Nederlands Kampioen. Op deze manier doen we niet aan geschiedvervalsing. De speler die het toernooi wint, blijft de winnaar van het toernooi maar de titel gaat naar de winnaar van de challengewedstrijd. Het is niet alleen een eerlijke manier om onze sport ook voor de spelers van de toekomst zuiver te houden, het geeft ook nog eens extra media aandacht. Er is geen enkele andere sport waarbij de nationale kampioenschappen een uitdager kan hebben om de titel te bevestigen.

De regels zijn ook heel eenvoudig: een blessure is geen reden om later te kunnen uitdagen, het kan alleen wanneer de spelers door andere verplichtingen ergens anders moeten spelen. Zoals afgelopen weekend omdat ze zich moeten kwalificeren voor de Olympische Spelen. De uitdaging moet plaatsvinden binnen 45 dagen na het behalen van de titel tijdens het toernooi, zodat beide spelers nog steeds in hun wedstrijdperiode zitten van hun training.

Wordt de uitdaging niet aangenomen, dan krijgt de uitdager automatisch de titel Nederlands Kampioen toebedeeld in de boeken. De wedstrijd moet worden geleid door een erkende scheidsrechter die het doel van de wedstrijd voor aanvang luid en duidelijk bekend maakt aan de spelers en de toeschouwers en de spelers moeten bevestigend antwoorden. Na afloop tekenen de scheidsrechter en beide spelers het wedstrijdformulier en vindt de prijsuitreiking plaats.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!