Henk Staats over de evaluatiebijeenkomst inzake de Carlton Eredivisie

Henk Staats over de evaluatiebijeenkomst inzake de Carlton Eredivisie

Op 13 november 2012 organiseerde BNL een evaluatiebijeenkomst inzake de Carlton Eredivisie, dat gaf ik in mijn vorige column reeds aan.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Er was een aantal onderwerpen, maar de belangrijkste waren:<-p>

  • De Reclame-uitingen en de Financiën. Dit naar aanleiding van de play-offs 2012 en vragen van de deelnemende verenigingen.
  • Het wedstrijdprogramma van de Carlton Eredivisie en Uitzendingen Topbadminton. Een aantal jaren geleden is er een procedure afgesproken. Het is de bedoeling om deze procedure te evalueren in het licht van het komende Topbadmintonbeleid 2013-2016.

En dan ben je toch benieuwd welke transparantie er door het BNL-bestuur wordt betracht. Wel dat viel bitter en bitter tegen. Het was weer eens een ouderwetse desillusie en zo langzamerhand gaat een mens zich afvragen of het ooit nog goed gaat komen.

Topsportvoorzitter Ton Wijers hield een verhaal over de Carlton Eredivisie en de varianten die er qua opzet allemaal mogelijk zijn. Van tien teams weer terug naar acht of zelfs zes of een Deens model hanteren enz. enz. Maar Ger Tabeling had een paar maanden terug een identiek verhaal gehouden en daar waren de eredivisieclubs in meerderheid fel tegen. En dan nu weer de herhalingsvoordracht van Ton Wijers. Je vraagt je af waar we het als eredivisiebestuurders aan verdienen om als kleuters behandeld te worden.

Er was ook het voorstel om ten aanzien van de eredivisie de kosten en baten in beeld te brengen en de loonkosten van het bondsbureau door te berekenen. Daar kun je op zich niet tegen zijn, het verbaast mij alleen dat men deze toerekening wil toepassen als van de begroting van BNL, zowel aan de baten- en de lastenkant, zo'n 40% tot 50% als algemene kosten wordt verantwoord! Ik heb in mijn column van juni 2012 al gewezen op deze ongelooflijke zand in de ogen strooiende begroting.

Ton Wijers meldde dat de BNL-organisatie niet in staat is om een transparante kostenverdeelstaat op te stellen. Maar men denkt er wel aan om dit over een jaar of twee in te voeren. In feite toch ook lachwekkend. Huur een HEAO-stagiaire in en binnen een maand ligt er een kostenverdeelstaat waar we verder mee kunnen.

En dan de sponsoropbrengst van de Carlton Eredivisie. Uitgelegd werd dat er sprake is van een totaalbedrag aan sponsoring voor de Carlton eredivisie, de Carlton Cup en diverse circuittoernooien. Dat is op zich prima, maar wat zijn vervolgens de wegingsfactoren die worden toegepast bij het verdelen van het sponsorbedrag. Daar wilde men niets over kwijt en dat kan toch feitelijk ook niet.

Een ding is duidelijk, mochten de eredivisieverenigingen een moment gedacht hebben dat er wellicht sprake zou zijn van een extra opbrengstje voor de eredivisie, dan kan men dat wel uit het hoofd zetten. Met een incomplete kostenverdeelstaat die er nu wordt gehanteerd, wordt er al gemanipuleerd en dat zal met de toerekening aan de eredivisie ook het geval zijn.

Het is 2012, bijna zelfs 2013 maar de leerscholen met als vak transparantie moeten nog gevolgd worden door de vertegenwoordigers van BNL.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!