Afgevaardigde Harm van Schaik: 'Directe democratie bij Badminton Nederland?'

Afgevaardigde Harm van Schaik: 'Directe democratie bij Badminton Nederland?'

Afgevaardigde Stephan Melein stelde een vraag over hoe directe democratie zou moeten werken bij Badminton Nederland? Is dat wel het te bewandelen pad?

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

© badmintonline.nl en Harm van Schaik

Beste mede-afgevaardigde Stephan,

Je hebt een reactie geschreven op mijn stuk over een nieuw in te voeren bestuursmodel 'Directe democratie' (zie ook het artikel Badminton Nederland 2.0). De belangrijkste twee punten uit jouw reactie zijn: directe democratie is onwerkbaar en je stelt een alternatief model voor met afgevaardigden. Nu wil ik hier op reageren.

Gelukkig dat sommige mensen het niet met mij eens zijn, anders zou het allemaal wel heel saai worden. Wat ik het belangrijkste van het stuk 'directe democratie' vind is dat er een direct relatie komt tussen het bondsbestuur en leden van Badminton Nederland. Hierdoor kan het bondsbestuur publiekelijk (badmintonfora) tussentijds reageren op vragen, voorstellen, alternatieve meerjarenbeleidsplannen, ... van leden van Badminton Nederland.

Andersom geldt het ook, voorstellen van Badminton Nederland kunnen publiekelijk (badmintonfora) met de leden van Badminton Nederland besproken worden. Hierdoor vinden discussies plaats, die het beleid aanscherpen en versterken. In de huidige situatie met afgevaardigden dient het Bondsbestuur alleen met de afgevaardigden te communiceren. Doordat er alleen met afgevaardigden wordt gecommuniceerd, vinden er geen discussies plaats. Dit omdat de afgevaardigden beperkt tot geen discussies starten. Dit komt weer doordat de afgevaardigden met te weinig zijn (rond de 30 man in plaats van de 45.000 leden van Badminton Nederland), niks durven te zeggen, niet competent zijn, ...

Je vindt zelf dat het bestuursmodel met directe democratie onwerkbaar is, kan je dit uitleggen? Ik snap natuurlijk dat er richtlijnen moeten komen om het bestuursmodel met directe democratie te laten werken (beheersbaar houden), zoals spreektijden, stemprocedures, ... Maar ik vind dit bestuursmodel (directe democratie) veel beter dan het huidige met de afgevaardigden. Simpelweg omdat er tussentijds openlijk discussies via badmintonfora gevoerd kunnen worden met leden van Badminton Nederland.

Nu stel jij als alternatief bestuursmodel voor een aanpassing van de huidige en of dat iedere vereniging zijn eigen afgevaardigde stuurt. Mijn probleem hiermee is dat er alsnog weer met afgevaardigden wordt gewerkt. Dus het bondsbestuur dient alleen met afgevaardigden te communiceren, waardoor weer geen openlijke discussie plaatsvinden met de leden van Badminton Nederland. Geen (openlijke) discussies -> geen verbetering van het beleid. In een andere reactie op het artikel Badminton Nederland 2.0 (persoon met de naam 'B') wordt gemeld dat wanneer met directe democratie wordt gewerkt, alleen de belangen van de verenigingen worden behartigd. Of dat populisme zich gaat manifesteren. Waarschijnlijk zal dit in enige vorm gaan gebeuren, maar ik denk niet dat dit zulke vormen gaat aannemen dat het schadelijk wordt (bijvoorbeeld dat alleen het verenigingsbelang prefereert).

Dit omdat ik vind dat het IQ van de leden van Badminton Nederland gemiddeld tot hoog inschat, waardoor mensen verder kunnen kijken dan hun neus lang is. Zie ook dit forum badmintonline.nl. Ik bespeur namelijk weinig debiele reacties (misschien komt dit ook door de redactie?).

Concluderend, ik vind het model van directe democratie beter dan enige vorm van een bestuursmodel met afgevaardigden. Dit beredeneer ik ook, maar ik heb geen bewijs. Het is namelijk nog niet uitgeprobeerd. Dus ik zeg: probeer het gewoon. En als het niet werkt, kunnen we op de huidige manier - met afgevaardigden - verder.

Stephan, Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om het bestuursmodel van 'directe democratie' eens uit te proberen.

Harm van Schaik

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari vindt in het Zweedse Uppsala de Victor Swedish Open 2020 plaats, onderdeel van de…

16 januari 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

In Jakarta (Indonesië) heeft het koppel Jelle Maas / Robin Tabeling zich niet geplaatst voor de tweede ronde van de DAIHATSU…

15 januari 2020

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Zaterdagavond 11 januari was het de beurt aan Duinwijck om aan te treden in Den Haag tegen DKC. Voordat de wedstrijd begon was er…

13 januari 2020

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Het eerste team van VELO heeft zaterdagavond een knappe 6-2 overwinning behaald tegen Roosterse BC. Na de nederlaag tegen de…

12 januari 2020

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Opnieuw heeft Almere een grote stap gezet richting de finale om het landskampioenschap. In en tegen Hoorn werd de maximale score…

12 januari 2020

Hans Macaré overleden

Hans Macaré overleden

Ons bereikte het trieste bericht dat Hans Macaré is overleden.

10 januari 2020

Kwartfinales Malaysia Masters 2020 eindstation voor Robin Tabeling en Selena Piek

Kwartfinales Malaysia Masters 2020 eindstation voor Robin Tabeling en Selena Piek

Het koppel Robin Tabeling / Selena Piek is er in Kuala Lumpur (Maleisië) helaas niet in geslaagd de halve finales te halen…

10 januari 2020

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinales PERODUA Malaysia Masters 2020

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinales PERODUA Malaysia Masters 2020

Het koppel Robin Tabeling / Selena Piek heeft in Kuala Lumpur (Maleisië) de kwartfinales weten te bereiken van de PERODUA…

9 januari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!