Afgevaardigde Harm van Schaik: 'Directe democratie bij Badminton Nederland?'

Afgevaardigde Harm van Schaik: 'Directe democratie bij Badminton Nederland?'

Afgevaardigde Stephan Melein stelde een vraag over hoe directe democratie zou moeten werken bij Badminton Nederland? Is dat wel het te bewandelen pad?

› alles over het Badminton Festival!

© badmintonline.nl en Harm van Schaik

Beste mede-afgevaardigde Stephan,

Je hebt een reactie geschreven op mijn stuk over een nieuw in te voeren bestuursmodel 'Directe democratie' (zie ook het artikel Badminton Nederland 2.0). De belangrijkste twee punten uit jouw reactie zijn: directe democratie is onwerkbaar en je stelt een alternatief model voor met afgevaardigden. Nu wil ik hier op reageren.

Gelukkig dat sommige mensen het niet met mij eens zijn, anders zou het allemaal wel heel saai worden. Wat ik het belangrijkste van het stuk 'directe democratie' vind is dat er een direct relatie komt tussen het bondsbestuur en leden van Badminton Nederland. Hierdoor kan het bondsbestuur publiekelijk (badmintonfora) tussentijds reageren op vragen, voorstellen, alternatieve meerjarenbeleidsplannen, ... van leden van Badminton Nederland.

Andersom geldt het ook, voorstellen van Badminton Nederland kunnen publiekelijk (badmintonfora) met de leden van Badminton Nederland besproken worden. Hierdoor vinden discussies plaats, die het beleid aanscherpen en versterken. In de huidige situatie met afgevaardigden dient het Bondsbestuur alleen met de afgevaardigden te communiceren. Doordat er alleen met afgevaardigden wordt gecommuniceerd, vinden er geen discussies plaats. Dit omdat de afgevaardigden beperkt tot geen discussies starten. Dit komt weer doordat de afgevaardigden met te weinig zijn (rond de 30 man in plaats van de 45.000 leden van Badminton Nederland), niks durven te zeggen, niet competent zijn, ...

Je vindt zelf dat het bestuursmodel met directe democratie onwerkbaar is, kan je dit uitleggen? Ik snap natuurlijk dat er richtlijnen moeten komen om het bestuursmodel met directe democratie te laten werken (beheersbaar houden), zoals spreektijden, stemprocedures, ... Maar ik vind dit bestuursmodel (directe democratie) veel beter dan het huidige met de afgevaardigden. Simpelweg omdat er tussentijds openlijk discussies via badmintonfora gevoerd kunnen worden met leden van Badminton Nederland.

Nu stel jij als alternatief bestuursmodel voor een aanpassing van de huidige en of dat iedere vereniging zijn eigen afgevaardigde stuurt. Mijn probleem hiermee is dat er alsnog weer met afgevaardigden wordt gewerkt. Dus het bondsbestuur dient alleen met afgevaardigden te communiceren, waardoor weer geen openlijke discussie plaatsvinden met de leden van Badminton Nederland. Geen (openlijke) discussies -> geen verbetering van het beleid. In een andere reactie op het artikel Badminton Nederland 2.0 (persoon met de naam 'B') wordt gemeld dat wanneer met directe democratie wordt gewerkt, alleen de belangen van de verenigingen worden behartigd. Of dat populisme zich gaat manifesteren. Waarschijnlijk zal dit in enige vorm gaan gebeuren, maar ik denk niet dat dit zulke vormen gaat aannemen dat het schadelijk wordt (bijvoorbeeld dat alleen het verenigingsbelang prefereert).

Dit omdat ik vind dat het IQ van de leden van Badminton Nederland gemiddeld tot hoog inschat, waardoor mensen verder kunnen kijken dan hun neus lang is. Zie ook dit forum badmintonline.nl. Ik bespeur namelijk weinig debiele reacties (misschien komt dit ook door de redactie?).

Concluderend, ik vind het model van directe democratie beter dan enige vorm van een bestuursmodel met afgevaardigden. Dit beredeneer ik ook, maar ik heb geen bewijs. Het is namelijk nog niet uitgeprobeerd. Dus ik zeg: probeer het gewoon. En als het niet werkt, kunnen we op de huidige manier - met afgevaardigden - verder.

Stephan, Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om het bestuursmodel van 'directe democratie' eens uit te proberen.

Harm van Schaik

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

In drie games wisten Selena Piek en Robin Tabeling te winnen van de nummer 6 van de wereld - het Indonesische koppel Praveen…

22 augustus 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Bij de WK Para-Badminton 2019 in Basel kwamen Joshua Donker, Megan Hollander, Mark Modderman en Joey Lie voor Nederland in actie…

22 augustus 2019

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen in Basel zijn Robin Tabeling en Selena Piek door naar de achtste finales in de mix.

22 augustus 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Soraya De Visch Eijbergen en het koppel Robin Tabeling/…

20 augustus 2019

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Morgen starten in het Zwitser Basel de Total BWF Wereldkampioenschappen die tot en met zondag 25 augustus 2019 duren en waar op 5…

18 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!