SportSport

Carlton NK 2013: That's all folks!

Carlton NK 2013: That's all folks!

Een uitgelaten Selena Piek na haar winst met Ruud Bosch.

De halve finales en de finales werden op twee banen afgewerkt.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het eerste geplaatste mixkoppel, Jorrit de Ruiter/Samantha Barning, verloor in de halve finale in drie sets van Jacco Arends en Ilse Vaessen. Laatstgenoemden mochten in de finale aantreden tegen Ruud Bosch en Selena Piek. Dit beloofde een echt spektakel te worden.

Met een mix op hoog niveau werd er gestreden tot het laatste punt. Vele onmogelijke ballen werden nog terugverdedigd en over het net gewerkt. Jacco en Ilse wonnen de eerste set met 21-19. Voor Ruud en Selena was het nu of nooit. Ze gaven alles wat ze in huis hadden. Of het nu linksom of rechtsom moest gaan, het maakte ze niet uit. Er werd ouderwets gerost, maar ook modern weggelegd naar de zijkanten aan het net. 19-21 voor Selena en Ruud. De derde set was een kopie van alle voorgaande punten: strijd en hoog niveau badminton. Met een minimale voorsprong op het scorebord van 22-20 mogen Selena en Ruud zich kampioen van Nederland noemen.

Jie niet klein te krijgen

Op de baan ernaast speelde Yao Jie tegen Patty Stolzenbach in de finale. Een grote voorsprong op het scoreboord in het voordeel van Patty deed het publiek rumoeren dat Jie misschien te oud is en over haar top heen is. "Ze kan het niveau niet meer aan." Met 11-4 achterstand begon Jie aan de inhaalrace op de manier zoals alleen zij dat kan. Punten scoren zonder dat je het door hebt. Ze kruipt steeds dichterbij zonder echt punten te maken. Ze wint ze gewoon.

Dan weer een netballetje hier fout van Patty, twee keer uit, een mooie smash van Jie, of waarmee ze vaak veel succes had: de gekapte cross-dropshot. En zo gaat ze erop en erover, 22-20 voor Yao Jie. In de tweede set speelde Patty een stuk minder en zagen we de 'oude' (en dat schrijf ik met respect) Jie weer terug. Een dikke score in de tweede set: 21-8 in het voordeel van de inmiddels negenvoudig winnares van het NK, Yao Jie.

Pang te sterk voor Palyama

Het mannenenkel werd zoals jaren gespeeld tussen Eric Pang en Dicky Palyama. Pang rekende in de halve finale snel af met Hans van Os met 21-6 21-7. Palyama speelde tegen Erik Meijs die zich graag wilde bewijzen. Meijs speelde goed in de eerste set. Hij wist Palyama goed over de baan heen en weer te sturen. Maar Dicky is niets voor niets negenvoudig Nederlands kampioen. Hij bracht gewoon wat meer en won met 21-15. De tweede set lukte het niet meer bij Erik. Hij maakte onnodige fouten en leek met teveel bezig te zijn met vanalles en nog wat. Met 21-6 ging Palyama naar de finale.

In die finale was Pang heer en meester. Palyama ging voor zijn tiende titel in het mannenenkelspel maar kon het niet waarmaken. Pang speelde rustig, zuiver en plotseling vlijmscherp en hard op de lijn met een smash of een drop. Palyama kon goed bijblijven in de eerste set, maar speelde niet het spel dat hij voor ogen had. Met 21-19 ging de set naar Pang. De tweede set was Pang oppermachtig. Palyama probeerde wel maar het ging niet. 21-9 voor Pang.

Justin Teeuwen verrassing van het Carlton NK 2013

In de mannendubbelfinale stonden verrassend genoeg de eerste geplaatsten van de kwalificatie, Lester Oey en Justin Teeuwen. Zij mochten het opnemen tegen Koen Ridder en Ruud Bosch. Wat mij opviel is dat Lester en Justin veel punten maakten door vanaf de service kort te spelen. Hiermee bedoel ik de servicereturn. Dit wisselden ze af met "iets verder kort", links, rechts en verschrikkelijk veel via de netrand.

"Per ongeluk" is het niet meer te noemen wanneer je één uit drie servicereturns via de netrand speelt. Ikzelf ben voorstander van deze aanpak. Je hoort trainers wel eens zeggen dat een netdrop in de dubbel niet bestaat. De tegenstander zou te snel zijn en hem altijd af kunnen tikken. Gelukkig bewezen deze heren mijn voorgevoelens en tegendeel door veel korte ballen te spelen en de netrand te gebruiken in hun voordeel. Ruud en Koen spelen de servicereturn nauwelijks kort, maar spelen veel meer pushes naar het midden- en achterveld. Een interessante waarneming vond ikzelf. Wie kan hier meer over vertellen? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende servicereturns?

Maar zoals verwacht won het koppel Ridder/Bosch met 21-12 en 21-11. Erg spannend was het niet, maar er werd wel degelijk strijd geleverd en mooie punten gespeeld door Oey en Teeuwen.

Dutch Open in the rebound

De damesdubbel werd gespeeld tussen Eefje Muskens/Samantha Barning en Selena Piek/Iris Tabeling. Deze kopie van de Dutch Open finale kreeg als enige verrassing een andere winnaar.

Een derde set moest eraan te pas komen om een van deze dubbelkoppels tot Nederlands kampioen te kronen. Het ging akelig gelijk op tot in de derde set. Een mooie kreet van Selena Piek die hard "Piemel, uit!" riep toen ze een onnodige fout maakte, maakte het publiek nog een paar punten lang aan het lachen en giechelen. Tot 18-18 ging het gelijk op. Maar toen maaide Piek langs de shuttle heen en maakten Muskens en Barning de wedstrijd verder af, 21-18.

De winaars op een rij

  • Mannenenkel: Eric Pang
  • Vrouwenenkel: Yao Jie
  • Mannendubbel: Koen Ridder/Ruud Bosch
  • Vrouwendubbel: Eefje Muskens/Samantha Barning
  • Gemengddubbel: Ruud Bosch/Selena Piek

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

De wereldranglijst badminton wordt elke week op dinsdag bijgewerkt. Van nummer 25 op 27 september jl. naar nummer 37 vandaag:…

6 december 2022

Tweede Fase van Nederlandse Badminton Eredivisie 2022-2023 begonnen

Tweede Fase van Nederlandse Badminton Eredivisie 2022-2023 begonnen

In Haarlem versloeg thuisploeg Duinwijck mede-titelkandidaat Almere met 6-2 tijdens de tweede fase van de Nederlandse Badminton…

5 december 2022

Smashing wint de eerste handhavingskraker

Smashing wint de eerste handhavingskraker

Zaterdag 3 december, de start van de tweede helft van de Nederlandse Badminton Eredivisie. De eerste helft van de competitie werd…

4 december 2022

Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Badminton is misschien wel één van de populairste activiteiten die we doen als we op vakantie gaan naar de camping.…

29 november 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!