Is Amersfoort dit weekend de favoriet?

Is Amersfoort dit weekend de favoriet?

"Gayle is de meest elegante speelster ooit. Alles wat ze doet op de baan ziet er mooi uit. Zelfs vallen doet ze mooi."

StudentenlevenStudentenleven

Aan het begin van het jaar was er voor mij maar één titelkandidaat, namelijk: BC Amersfoort.

Ik heb vaak kritiek geuit op deze club, maar het leek mij wel netjes om eens te beginnen met iets positiefs over BCA, wat nog op waarheid is gebaseerd ook.

Ongeveer anderhalve maand geleden ben ik met mijn brocode-mattie (=vriend) Sander Monster op een doordeweekse dag afgereisd naar Amersfoort om daar met Nick Smaling en Dennis van Bekkum een shuttletje te slaan. Gewoon voor de lol.

Je zou misschien verwachten dat mensen als Wim Top en Fred van Wankum daar niet om stonden te springen, maar het tegendeel is waar. Ik werd met open armen ontvangen en zonder één vervelende opmerking of wat dan ook kon ik gewoon heel de avond gebruik maken van een baan daar. Het heeft verder niets te maken met het onderwerp, maar ik vond het netjes om toch even te melden.

Het onderwerp is natuurlijk aankomende zaterdag. Voor mensen die onder een steen leven: de play-offs finale te Barendrecht. Ik ga de twee vermoedelijke opstellingen naast elkaar leggen en dan kijken wie er volgens mij gaat winnen zaterdag.

HD: Jelle Maas & Robin Tabeling vs Dennis van Daalen de Jel & Mark Caljouw

Meteen een lastige partij om te voorspellen, omdat ik gehoord heb dat Jelle recentelijk in een Russisch ziekenhuis heeft gelegen en of hij kan spelen weet ik niet. Mocht hij niet spelen zal waarschijnlijk Vincent de Vries dubbelen en Nick Fransman de mix overnemen. Toch ga ik daar verder niet te veel op in en wil ik mij voor de rest beperken tot de vermoedelijke (beste) opstellingen.

De kans dat Jelle en Robin winnen ligt voor mij op 70%. Ze zijn ongeslagen in de competitie en zijn gewoon twee geweldige pure dubbelaars. Toch moet je Dennis en Mark niet uitvlakken in deze. Dit is puur gebaseerd op de dubbel in de halve finale waar zij een fantastische wedstrijd neer hebben gezet en daarmee eigenlijk al meteen de finaleplek veilig stelden. Ze lieten in die halve finale beide zien boven zichzelf uit te kunnen stijgen en ook gerenommeerde dubbelaars te kunnen verslaan.

DD: Maartje Verheul & Eefje Muskens vs Ginny Severien & Soraya de Visch Eijbergen

Ik voorspel dat dit de belangrijkste partij van de finale zal worden. Mocht DKC deze partij winnen dan kan de champagne in Den Haag alvast ontkurkt worden. Toch geef ik met 55% de kans op een overwinning aan BCA. Ginny en Soraya hebben een hele sterke dubbel, maar Maartje en Eefje zijn al het hele jaar ongeslagen dus moet ik ze wel als favoriet zien. Echter zal er voor BCA wel een enorme druk op deze wedstrijd liggen. Maartje en Ginny kennen elkaar ook nog eens door en door en het is maar net de vraag wie het beste profiteert van deze kennis.

HE1: Nick Fransman vs Dennis van Daalen de Jel

Hoe staat het ervoor met Nick Fransman? Dat is de grote vraag bij deze wedstrijd. Nick heeft enkele maanden niet kunnen spelen vanwege een blessure en volgens mij moet dit zijn eerste officiële wedstrijd worden na die blessure. Mede daardoor geef ik Dennis in deze partij toch wel 80% kans op winst. Dennis is gemaakt voor dit soort partijen. Hij haalt krachten uit plaatsen die anderen niet kunnen vinden en stelt eigenlijk nooit teleur op dit soort momenten.

DE1: Gayle Mahulette vs Soraya de Visch Eijbergen

Gayle is de meest elegante speelster ooit. Alles wat ze doet op de baan ziet er mooi uit. Zelfs vallen doet ze mooi. Het oprapen van de shuttle met een backhandgrip is legendarisch. Ik ben dan ook blij dat ze na ook lang blessureleed weer redelijk terug op niveau is. Het probleem voor Gayle is echter dat zelfs als zij topfit is dat ze vaak nog tekort komt tegen Soraya. Soraya die trouwens een bizar record neer kan zetten zaterdag. Drie keer op rij kampioen met drie verschillende clubs. Al met al geef ik Soraya daarom 75% kans om deze wedstrijd winnend af te sluiten.

HE2: Vincent de Vries vs Mark Caljouw

Als ik kijk naar de ontwikkeling van deze twee heren van het afgelopen jaar moet ik toch echt Mark het voordeel geven. Ze zijn allebei gegroeid, maar toch heeft Mark een steilere lijn in zijn ontwikkeling aan kunnen brengen. Veel meer kan ik er niet over zeggen. Ik geef Mark zo´n 65% kans in deze partij.

DE2: Kirsten van der Valk vs Ginny Severien

De jeugd tegen de ervaring. Ginny weet wat het is om het winnende punt te maken in de play-offs. Kirsten zal wellicht wat meer last hebben van zenuwen. Toch is Kirsten de afgelopen maanden aanzienlijk vooruit gegaan. Ze speelde twee sterke potten in de halve finale. Ginny heeft al een zware damesdubbel in de benen voordat deze wedstrijd begint. Ginny heeft veel en vaak last van pijtjes. Het speelt allemaal mee. Toch geef ik met 60% de voorkeur aan Ginny in deze wedstrijd, maar het zal me niet verbazen als Kirsten hier toch voor een verrassing gaat zorgen.

GD1: Jelle Maas & Eefje Muskens vs Thomas Wijers & Tak Ling Lam

Ik kan hier een mooi verhaal van maken, maar dit niveauverschil zal te groot zijn ben ik bang. Misschien kunnen Thomas en Tak mijn ongelijk bewijzen. Dat zou ik heel leuk vinden. Maar toch 90% kans voor Jelle & Eefje.

GD2: Robin Tabeling & Maartje Verheul vs Bouke van Bergen Bravenboer & Eefje Besselink

Bouke en Eefje blijft een hele lastige mix om tegen te spelen. Ze hebben voor vele verrassingen gezorgd dit jaar. Robin en Maartje blijft aan de andere kant gewoon een hele sterke mix. Toch zal er heel veel druk op deze wedstrijd liggen, mocht deze ¨berhaupt gespeeld worden. Al met al geef ik toch Robin en Maartje toch zo'n 80% kans.

Om dan maar weer terug te komen op de titel van het verhaal: BC Amersfoort favoriet?... Ik kan nu niets anders antwoorden dan nee. Dat DKC favoriet is, dat durf ik ook nog niet volmondig te zeggen, omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn. Toch verwacht ik niet dat BCA een singel kan en gaat winnen van DKC, dus dat dan DKC sowieso een golden game afdwingt.

Dat zou echt geweldig zijn. De kans daarop is groot. Helaas staat de winnaar al wel een beetje vast dan, want Jelle en Eefje zijn lastig te verslaan. Waarschijnlijk zullen dan Dennis en Soraya daar tegenover staan en toch is in één zo'n set alles mogelijk.

Als ik dan toch een verwachte winnaar moet kiezen, kies ik voor DKC. Ik denk gewoon dat DKC meer kans heeft om in die dubbels een punt af te snoepen dan BCA andersom in de singels. Daarbij komen ook nog eens alle blessures etc. kijken waar BCA mee te maken heeft dus kan ik niets anders concluderen dat DKC toch de favoriet is zaterdag.

Michiel Kruijt

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Michiel Kruijt

Michiel Kruijt

Als je Michiel ziet, dan ben je onder de indruk. Maar naast het feit dat ie een beer van een vent is, schrijf hij op luchtige wijze leuke columns. Zo leuk dat zelfs BadmintonInfo hem vroeg voor een vaste column.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!