SportSport

Dubbels door elkaar gooien

Dubbels door elkaar gooien

Het komt niet vaak voor, maar heel af en toe lees ik wat meer dan een kop als het gaat over wat spelers schrijven op hun website.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De reden is heel eenvoudig want ze schrijven over het algemeen ongelofelijk saai. Fantasie en creativiteit ontbreekt in hoe ze zich uitdrukken over de passie van hun leven, kunnen ze het niet?, zou je jezelf afvragen. Natuurlijk wel, maar ze proberen het niet. Het is meer een verplichting dan dat ze er zin in hebben en dat is terug te zien in wat en hoe ze schrijven.

Maar goed dat is even een zijspoor, want daar wilde ik het helemaal niet over hebben. Het ging mij om hetgeen er stond op de website. Het ging over het niet meedoen aan het WK ondanks dat je wel gekwalificeerd was. Dubbels gaan veranderen en koppels gaan uit elkaar. Dus als je je met je partner hebt gekwalificeerd voor het WK door de afgelopen paar jaar via kleine toernooien genoeg punten bij elkaar te sprokkelen dan wordt het weer tijd om hetzelfde te gaan doen met een nieuwe partner...

Let op, we hebben het hier over spelers en een bond die als doelstelling hebben de Spelen van Rio te halen en met nog zo'n 2,5 jaar te gaan voor je je moet kwalificeren ga je opnieuw beginnen. Wat zegt Badminton Nederland hiermee? Sorry, we hadden het bij het verkeerde eind toen we een paar jaar geleden spelers samenbrachten. Het werkt niet en de jaren van training en het geld voor de toernooien die jullie hebben gespeeld zijn voor niets geweest, we gaan iets anders proberen.

Er zitten twee fundamentele fouten in het denken van de technische staf en beleidsmakers. Deze fouten verhinderen dat er ook maar sprake zou kunnen zijn van een constructieve opbouw voor de toekomst.

De eerste grote fout is dat er geen visie is over hoe dubbels er uit zouden moeten zien. En ga me nou niet vertellen dat die visie er wel is, want het is doodeenvoudig te zien op de baan dat de spelers geen enkel doordacht plan hebben. Tactisch en technisch spelen ze gewoon verkeerd en bewegen op waar de tegenstander gaat spelen en niet naar waar de shuttle gaat komen. Wwant dat bepaal je namelijk zelf als je goed speelt en niet je tegenstander. Met de huidige technische staf verwacht ik ook geen topdubbelvisie. Als ze dat wel hadden gehad dan hadden we al jaren terug resultaat gezien. Hier treden de beleidsmakers in de fout, jullie zijn verantwoordelijk voor de huidige situatie waarin we voor mix- en damesdubbel gaan als hoofddoel. Maar jullie hebben verzuimd daar ook de juiste voorwaarden voor te scheppen en hebben gekozen voor de goedkoopste oplossing in plaats van te kijken wat er voor nodig is om het doel te halen.

De tweede blunder die er wordt gemaakt is het feit dat het voor dubbels nog meer noodzakelijk is dan voor singlespelers om een lange voorbereidingstijd te hebben. Vorig jaar vond ik al dat het te laat was om de Spelen te halen omdat de voorbereiding te kort was. Nu staan we weer bij af en moeten de spelers weer door een tijdrovende periode heen waar in ze kleine klote toernooitjes moeten spelen wat veel geld kost dat er niet is. Het is weer dezelfde oplossing van het plaats berekenen dat de voorkeur krijgt boven een gedegen trainingsprogramma met de huidige koppels die deze kostbare weg al hebben bewandeld en nu met een redelijke ranking de tijd zouden kunnen nemen om met goede trainingsstages in het buitenland hun onderdeel te verbeteren en versterken.

De reden dat Badminton Nederland niets bekend maakt over het hoe en waarom is me ook totaal duidelijk. Het is namelijk niet te verdedigen dat je zo'n politiek hebt. Ik kan met de beste wil van de wereld niet bedenken waarom je dit zou gaan doen en al helemaal niet op dit moment. Je hebt geen tijd, je hebt geen geld en je heb geen toekomst met dit beleid.

Ook de spelers begrijp ik niet. Als ik zulke passieve spelers zou hebben in mijn groep die met zich laten sollen door de technische staf (en dan heb ik het niet alleen over de afgelopen tijd maar over de afgelopen jaren) dan zou ik verschrikkelijk boos zijn als coach/trainer. De eerste eis die je aan spelers stelt is eigen verantwoordelijkheid nemen voor je loopbaan en de manier waarop je die wil invullen.

Mondige spelers die weten wat ze willen bereiken veel meer. Als je in Nederland je mond niet eens open doet tegen trainers die geen visie hebben, dan kom je er niet en doe je er wijs aan je tijd aan meer nuttige dingen te besteden.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!