WK Guangzhou 2013 door de ogen van technisch directeur Rune Massing

WK Guangzhou 2013 door de ogen van technisch directeur Rune Massing

Het is vrijdag 9 augustus. Ik zit in het vliegtuig en in mijn gedachten loop ik de afgelopen tweeënhalve week na. Laat ik bij het begin beginnen.

Maak kennis met Jason de Graaf!

Yao Jie had Eric gevraagd om een team van spelers samen te stellen om in Wuhan (geboorteplaats van Jie) een demonstratiewedstrijd te spelen in het kader van een culturele uitwisseling tussen Wuhan en Nederland. Om de Nederlandse spelers zo goed mogelijk voor te bereiden op hun WK ben ik meteen meegereisd. Buiten de Nederlandse spelers waren de Bulgaarse gezusters en Europese jeugdkampioenen Stephanie en Gabriela Stoeva, Linda Zetchiri eveneens uit Bulgarije en de Spanjaard Pablo Abian van de partij. Bij elkaar een groepje van tien spelers. Daar we allemaal in China waren om dezelfde reden, leek het mij verstandiger om als groep te trainen en heb ik mijn best gedaan om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden, of je nou Spanjaard, Bulgaar of Nederlander was.

Wuhan is de grootste stad van midden-China. Overal gebouwen, waar je ook keek. Ik heb de rand van de stad niet kunnen ontdekken. En het is er heet. Verschrikkelijk heet. Geen vochtige hitte zoals we gewend zijn in Zuid-Oost Azië, maar een droge en knallende zon. Daar hadden we tijdens trainingen ook erg last van. Je zag spelers na trainingspotjes minutenlang heen en weer lopen om die warmte op een of andere manier maar kwijt zien te raken. Wuhan is ook een streek in China waar heel scherp gegeten wordt. Vooral de Bulgaarse meisjes hadden er veel last van. Het was bijna onmogelijk om eten te krijgen zonder pepers. Toch is dat ook een goede leerschool voor een jonge speler. Als je beter wilt worden zul je je ook moeten kunnen aanpassen aan het lokale eten en kun je niet altijd terugvallen op een pizzatent.

Vrijdag 2 augustus vlogen we met het gehele team naar Guangzhou. De derde grootste stad van het land gelegen in Zuid-China. Het klimaat is veel vochtiger en dat was te merken. We hadden vertraging vanwege noodweer en alleen maar regen bij aankomst. Deze stad maakte op mij een nog grotere indruk dan Wuhan. Ontelbare hoge gebouwen, wegen kronkelend over elkaar heen. Opvallend veel groen tussen de talloze huisjes en gebouwen door. Vergeleken met Wuhan had het eten een veel lichtere smaak.

De wedstrijdhal was een groot stadion in het hartje van Guangzhou. Er lagen vier banen naast elkaar met een heel verraderlijke tocht. Aan een kant kon je geen goede lob spelen. Deze was of te kort of uit, geen middenweg. Zelfs de absolute topspelers zag je hier moeite mee hebben. Er stond ook een flinke zijwind, maar deze was minder moeilijk te controleren.

Ik heb dat al een keer eerder beschreven. In Azië bestaat het publiek uit liefhebbers. Dat betekent dat Aziaten nooit voor de underdog zijn, maar altijd voor degenen met de meeste skills. Ook in Guangzhou leeft het badminton enorm. Toppers worden met flink gejuich onthaald als ze omgeroepen worden. Jonge meiden gaan gillen als ze een bekende speler zien. Buiten het stadion wachten mensen urenlang om een glimp van hun held op te kunnen vangen. Wat dat betreft zitten we qua badminton in het verkeerde deel van de wereld.

Erik Meijs heeft een goede wedstrijd gespeeld tegen Petr Koukal uit Tsjechië. Zijn eerste WK is voor hem een fantastische ervaring geweest. Ik hoop voor hem dat er nog vele zullen volgen. Jorrit en Samantha hebben een goed toernooi gedraaid. In de eerste ronde geen enkel moment in gevaar geweest tegen de Ieren Magee/Magee. Hun tweede wedstrijd was echt van heel hoog niveau, maar voelde uiteindelijk toch als een teleurstelling omdat we zo'n grote voorsprong hadden weggegeven in de tweede game. Hier hebben we na afloop lang over gesproken en we hebben met zijn drieën kunnen concluderen dat we op de goede weg zijn. Zij komen nu in de top 25 en met deze ranking worden ze rechtstreeks toegelaten in de Superseries later in het najaar. Koen en Ruud begonnen niet scherp genoeg aan hun match tegen de Engelsen Adcock/Ellis en konden de opgelopen achterstand niet goedmaken in de eerste game. In de tweede game ging het begin beter, maar waren de Engelsen nu juist aan het einde van de set scherper en agressiever.

Eric had in zijn eerste ronde een gelukje, een walk over. Dit betekende dat hij zich kon opmaken voor een wedstrijd tegen absolute superster Lin Dan. Deze speler is zo immens populair, ik denk dat wij ons daar geen voorstelling van kunnen maken. Voor mij als jonge coach het absolute hoogtepunt in mijn prille carrière om in China tegen Lin Dan te coachen in een stadion vol dolle Chinezen. Eric en ik hadden het plan tweemaal doorgesproken. Uitgebreid voor de warming up en een korte herhaling net voor opkomst. Houd hem bij problemen zo ver mogelijk van het net, omdat hij relatief sneller beweegt naar voren dan naar achteren, val vooral zijn backhand kant aan en durf te blijven stappen bij je eigen netshots.

De opkomst van Lin Dan met Eric in zijn kielzog was heel indrukwekkend. Twee gladiatoren die elkaar gingen bevechten onder luid gejuich van een op spektakel hopend publiek. Even was ik bang dat Eric teveel onder de indruk zou zijn. Ik was het in ieder geval wel, ik kreeg er meteen kippenvel van. Eric speelde een goede wedstrijd, maar Lin Dan was op alle fronten te goed. Lin Dan speelt heel rustig, leest en countert de wedstrijd als het nodig is en heeft altijd controle.

Nu het WK voor ons is afgelopen, is meteen de voorbereiding voor de Dutch Open begonnen. Daar willen we ons laten zien. De komende weken zal er hard getraind moeten worden om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de maand oktober. Voor de jeugd is dan het WJK in Bangkok, jong oranje tot 21 moet gaan werken aan hun ranking, uiteraard de Dutch Open voor iedereen en een hele rits grote Europese toernooien allemaal achter elkaar voor de elite spelers.

Tot de volgende keer,

Rune Massing
bondscoach
technisch directeur

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!