Ga maar dubbelen!

Ga maar dubbelen!
StudentenlevenStudentenleven

Je krijgt het advies dat je de single maar moet vergeten en dat dubbelen jouw ding is. En dat terwijl je net wat meer kracht begon te krijgen, omdat je lichaam zich ging ontwikkelen en jij je als technische speler wat makkelijker voelde op de baan met de spelers die vanaf de U11 al veel groter en sterker waren.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Hoe serieus moet je zo'n advies van een bondscoach nemen als je weet dat ze hun beleid op dubbels hebben gezet en ze helemaal niet bezig zijn met het ontwikkelen van singlespelers?

Als ouder van zulke spelers zou ik minstens ergens een second opinion gaan halen en dan ver weg van alles wat Nederland is.

De bond heeft vooral belang bij zichzelf en het belang van spelers komt altijd op de tweede plaats. Zo worden trainersdiploma's uitgedeeld zolang er maar een bonus aan vastzit. Zo werden talentvolle spelers die niet met Yonex wilden spelen aan de kant gezet. Zo worden spelers die nog ver boven alles en iedereen uit steken als oud en onbelangrijk afgedaan. Zo wordt iedereen die zijn mond open doet de mond gesnoerd en / of eruit gegooid... en de lijst is nog veel langer.

Dit is niet het beeld van een onafhankelijke organisatie en leeft al helemaal niet op naar wat er in de statuten staat namelijk:

Doel

Artikel 4

Badminton Nederland stelt zich ten doel:

1. het bevorderen en het doen bevorderen van de badmintonsport in welke verschijningsvorm dan ook;

2. alles te doen wat tot het in lid 1 genoemde doel bevorderlijk kan zijn, zulks in de ruimste zin van het woord.

Er ontbreekt namelijk een woordje in de statuten achter deze tekst 'als het Badminton Nederland als organisatie uitkomt' (misschien moet ik formeel maar eens een statuutverandering voorstellen).

Alles wat Badminton Nederland aan spelers voorstelt moet met een flinke hoeveelheid zout worden genomen en door de roze brillen glazen van de bond worden bekeken en heroverwogen. Een advies van een van de bondscoaches om de single te vergeten kan oprecht zijn, maar is dat waarschijnlijk niet. Het past gewoon beter binnen het beleid.

Daarmee komt de single op echt een hellend vlak te staan: de enige singlespelers die dit onderdeel nog mogen spelen en voor Badminton Nederland kunnen / mogen uitkomen zijn die spelers die als klein kind groter en sterker zijn dan de rest. Dit zijn zelden de spelers die ook doordringen tot de top gewoon omdat ze de technische vaardigheden nooit hebben geleerd of al helemaal niet hadden. Ik heb zelden een speler gezien die groot en sterk was en een technisch genie.

Kinderen die zich langzamer ontwikkelen hebben het altijd moeten hebben van hun technische vaardigheid, simpelweg omdat het lichaam nog niet de mogelijkheden had om het op kracht te winnen. Dus hier heb je een groep technisch goede spelers die goed hebben moeten nadenken om enigszins mee te kunnen komen tussen al dat geweld en dus vaak een veel beter tactisch inzicht hebben en motorisch goed ontwikkeld zijn. Dan komt de dag dat je lichaam begint te groeien en de kracht zich ontwikkelt en je bent er helemaal klaar voor. Alle techniek is er al en het oogsten kan beginnen, want de krachtpatsers hebben geen schijn van kans meer. Technisch onvoldoende ontwikkeld en met kracht alleen ga je het niet redden.

Nu komt er iemand je vertellen dat je maar beter niet door kan gaan met de single? Waarom zou je als dubbelspeler verder willen gaan in Nederland? Het zal op een enkele uitzondering na nooit toppers in de dubbel afleveren anders dan door import verkregen.

Ik geloof doodeenvoudig niet dat Badminton Nederland het beste voor heeft met de spelers. Het zijn gebruiksvoorwerpen die nu eenmaal nodig zijn voor het bestaansrecht van de organisatie.

Wanneer ben je een dubbelspeler? Als je na de U21 nog steeds geen enkel kan spelen. Dan ga je jezelf toeleggen op de dubbels. En ook al kan je goed dubbels spelen, dan blijf je enkelspel spelen en trainen. Het beste voorbeeld allertijden is Peter Gade die wereldkampioen werd in de dubbel bij de jeugd. En jullie god, wat zijn we blij dat hij geen dubbelspeler is geworden en dat trainers in Denemarken niet zo blind waren als hun collega's in andere landen in zo'n zelfde situatie en gewoon tegen Peter zeiden: ga nou maar gewoon single spelen, dan komt het best wel goed.

Dus spelers, als jullie trainer naar je toekomt met de stelling dat je de single maar beter kan vergeten en moet gaan dubbelen.... Vraag hem dan eens dat goed te onderbouwen en je het spelersprofiel verloop dat hij over jouw single natuurlijk heeft bijgehouden de afgelopen jaren er eens bij te pakken en aan te tonen waar de ontwikkelingslijn aangeeft dat de single eigenlijk verlaten zou moeten worden. Vraag hem eens waarom hij met deze mededeling komt op een moment dat alle literatuur spreekt over het combineren van techniek en krachtontwikkeling? Is er iets mis met je techniek of is hij bang dat je altijd zwak en onderontwikkeld blijft? Als je op deze vragen geen antwoord krijgt, dan weet je precies hoe laat het is en dreig je slachtoffer te worden van Badminton Nederland en haar hopeloze technische beleid.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Op 20 oktober was het de beurt aan Roosterse BC om de reis naar Haarlem te maken. Na een paar verrassende uitslagen door de…

21 oktober 2019

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Vandaag begon het toernooi pas om 12.00 uur. Dat betekende uitslapen en een ochtendwandeling. Dat was nodig na veel stil zitten…

21 oktober 2019

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Eigenlijk wilde ik dit artikel schrijven als een soort open brief, maar ik besefte dat ik daarop toch geen antwoord zou krijgen.…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

In de strijd om een plaatsje in de kampioenspoule heeft VELO goede zaken gedaan door de 7-1 overwinning tegen Smashing. Na de…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Opnieuw doet Almere goede zaken in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Met een 8-0 overwinning op het Groningse AMOR kon de…

20 oktober 2019

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Na een niet al te lange nacht, (u heeft hier kunnen lezen dat het vrijdagavond laat, of liever gezegd zaterdagochtend heel vroeg,…

20 oktober 2019

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vandaag begon het toernooi niet zo vroeg als gisteren, gisteren begon het al om 09.00 uur. Caroline Marin zou om 15.00 uur aan de…

19 oktober 2019

Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Het was een vreemd begin van de dag op het toernooi. Al om 09.00 was de damesdubbel van Selena en Cheryl gepland. Het toernooi…

18 oktober 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!