Ga maar dubbelen!

Ga maar dubbelen!

Je krijgt het advies dat je de single maar moet vergeten en dat dubbelen jouw ding is. En dat terwijl je net wat meer kracht begon te krijgen, omdat je lichaam zich ging ontwikkelen en jij je als technische speler wat makkelijker voelde op de baan met de spelers die vanaf de U11 al veel groter en sterker waren.

› alles over het Badminton Festival!

Hoe serieus moet je zo'n advies van een bondscoach nemen als je weet dat ze hun beleid op dubbels hebben gezet en ze helemaal niet bezig zijn met het ontwikkelen van singlespelers?

Als ouder van zulke spelers zou ik minstens ergens een second opinion gaan halen en dan ver weg van alles wat Nederland is.

De bond heeft vooral belang bij zichzelf en het belang van spelers komt altijd op de tweede plaats. Zo worden trainersdiploma's uitgedeeld zolang er maar een bonus aan vastzit. Zo werden talentvolle spelers die niet met Yonex wilden spelen aan de kant gezet. Zo worden spelers die nog ver boven alles en iedereen uit steken als oud en onbelangrijk afgedaan. Zo wordt iedereen die zijn mond open doet de mond gesnoerd en / of eruit gegooid... en de lijst is nog veel langer.

Dit is niet het beeld van een onafhankelijke organisatie en leeft al helemaal niet op naar wat er in de statuten staat namelijk:

Doel

Artikel 4

Badminton Nederland stelt zich ten doel:

1. het bevorderen en het doen bevorderen van de badmintonsport in welke verschijningsvorm dan ook;

2. alles te doen wat tot het in lid 1 genoemde doel bevorderlijk kan zijn, zulks in de ruimste zin van het woord.

Er ontbreekt namelijk een woordje in de statuten achter deze tekst 'als het Badminton Nederland als organisatie uitkomt' (misschien moet ik formeel maar eens een statuutverandering voorstellen).

Alles wat Badminton Nederland aan spelers voorstelt moet met een flinke hoeveelheid zout worden genomen en door de roze brillen glazen van de bond worden bekeken en heroverwogen. Een advies van een van de bondscoaches om de single te vergeten kan oprecht zijn, maar is dat waarschijnlijk niet. Het past gewoon beter binnen het beleid.

Daarmee komt de single op echt een hellend vlak te staan: de enige singlespelers die dit onderdeel nog mogen spelen en voor Badminton Nederland kunnen / mogen uitkomen zijn die spelers die als klein kind groter en sterker zijn dan de rest. Dit zijn zelden de spelers die ook doordringen tot de top gewoon omdat ze de technische vaardigheden nooit hebben geleerd of al helemaal niet hadden. Ik heb zelden een speler gezien die groot en sterk was en een technisch genie.

Kinderen die zich langzamer ontwikkelen hebben het altijd moeten hebben van hun technische vaardigheid, simpelweg omdat het lichaam nog niet de mogelijkheden had om het op kracht te winnen. Dus hier heb je een groep technisch goede spelers die goed hebben moeten nadenken om enigszins mee te kunnen komen tussen al dat geweld en dus vaak een veel beter tactisch inzicht hebben en motorisch goed ontwikkeld zijn. Dan komt de dag dat je lichaam begint te groeien en de kracht zich ontwikkelt en je bent er helemaal klaar voor. Alle techniek is er al en het oogsten kan beginnen, want de krachtpatsers hebben geen schijn van kans meer. Technisch onvoldoende ontwikkeld en met kracht alleen ga je het niet redden.

Nu komt er iemand je vertellen dat je maar beter niet door kan gaan met de single? Waarom zou je als dubbelspeler verder willen gaan in Nederland? Het zal op een enkele uitzondering na nooit toppers in de dubbel afleveren anders dan door import verkregen.

Ik geloof doodeenvoudig niet dat Badminton Nederland het beste voor heeft met de spelers. Het zijn gebruiksvoorwerpen die nu eenmaal nodig zijn voor het bestaansrecht van de organisatie.

Wanneer ben je een dubbelspeler? Als je na de U21 nog steeds geen enkel kan spelen. Dan ga je jezelf toeleggen op de dubbels. En ook al kan je goed dubbels spelen, dan blijf je enkelspel spelen en trainen. Het beste voorbeeld allertijden is Peter Gade die wereldkampioen werd in de dubbel bij de jeugd. En jullie god, wat zijn we blij dat hij geen dubbelspeler is geworden en dat trainers in Denemarken niet zo blind waren als hun collega's in andere landen in zo'n zelfde situatie en gewoon tegen Peter zeiden: ga nou maar gewoon single spelen, dan komt het best wel goed.

Dus spelers, als jullie trainer naar je toekomt met de stelling dat je de single maar beter kan vergeten en moet gaan dubbelen.... Vraag hem dan eens dat goed te onderbouwen en je het spelersprofiel verloop dat hij over jouw single natuurlijk heeft bijgehouden de afgelopen jaren er eens bij te pakken en aan te tonen waar de ontwikkelingslijn aangeeft dat de single eigenlijk verlaten zou moeten worden. Vraag hem eens waarom hij met deze mededeling komt op een moment dat alle literatuur spreekt over het combineren van techniek en krachtontwikkeling? Is er iets mis met je techniek of is hij bang dat je altijd zwak en onderontwikkeld blijft? Als je op deze vragen geen antwoord krijgt, dan weet je precies hoe laat het is en dreig je slachtoffer te worden van Badminton Nederland en haar hopeloze technische beleid.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dit zijn de wereldkampioenen badminton van 2019

Dit zijn de wereldkampioenen badminton van 2019

Het WK Badminton 2019 in Basel (Zwitserland) zit er weer op en Kento Momota uit Japan en PV Sindhu uit India tekenden voor de…

25 augustus 2019

Mooi WK Badminton 2019 eindigt voor Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinales

Mooi WK Badminton 2019 eindigt voor Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinales

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd…

24 augustus 2019

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

In drie games wisten Selena Piek en Robin Tabeling te winnen van de nummer 6 van de wereld - het Indonesische koppel Praveen…

22 augustus 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Bij de WK Para-Badminton 2019 in Basel kwamen Joshua Donker, Megan Hollander, Mark Modderman en Joey Lie voor Nederland in actie…

22 augustus 2019

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen in Basel zijn Robin Tabeling en Selena Piek door naar de achtste finales in de mix.

22 augustus 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Soraya De Visch Eijbergen en het koppel Robin Tabeling/…

20 augustus 2019

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!