Indraaien en achterwaarts lopen
In het artikel van Roel over het achterwaarts lopen, valt het hem op dat zijn speler bij het indraaien tijdens de hink nauwelijks verplaatst. De beweging is opwaarts gericht om de draai met het lichaam, van rechterbeen voor het lichaam, naar rechterbeen achter het lichaam, in de lucht te maken.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Dat laatste is voor de knie- en enkelbandjes ook wel verstandig. Door deze hink bijna alleen maar in opwaartse beweging uit te voeren moet de speler nog een keer starten met de horizontale verplaatsing. Als je zoals Roel aanleert de hink gelijk in een horizontale beweging uitvoert, dan hoef je niet meer voor een tweede keer te starten. Ontwikkelen van afzetkracht en een goede core stability is hier wel voor nodig, maar dat is voor elke loopvorm noodzakelijk.
Wat Roel beschrijft wordt uitgevoerd vanuit min of meer het midden (in de lengterichting van de baan). De speler heeft 4 stappen nodig (rechts afzet, links hink, rechts neer komen, wisselop) om de shuttle te raken. Ver achterin heeft de speler niet gestaan, dan had een Chinese jump kunnen volstaan om onder de shuttle te komen.
Hieruit is overigens te lezen welke slag deze speler hiervoor gemaakt heeft. Geen netdrop, want dan had deze speler nog met zijn rechtervoet bij de servicelijn gestaan, geen clear want dan had de speler relatief ver achterin gestaan en meer zijwaarts verplaats en een Chinese jump. Dit geldt ook voor een lob. Het meest waarschijnlijk heeft de speler een drop gespeeld, hiervoor moet hij relatief ver naar voren om een eventuele netdrop af te dekken, terwijl een lob van de tegenstander lang onderweg is.
Vanuit deze positie lopend, op de manier zoals Roel beschrijft, is goed passend. Als je dit moet doen op een lob van je tegenstander terwijl je verdere voorin staat, na een netdrop, dan vraagt dat Mia Audina kwaliteiten in de wisselopsprong. Meest waarschijnlijk kun je dan de shuttle achterin niet meer optimaal raken en moet je min of meer een noodslag spelen. Een extra stap nadat je met je rechtervoet achter bent gekomen naar de backhandhoek is een heel lastige. Je lichaam staat al ingedraaid om een wisselop te gaan maken, met links doorstappen, betekent dat je met je rechtervoet een hink moet maken. Een chassepas haalt de horizontale dynamiek uit je beweging en maakt een "vliegende" wisselop onmogelijk.
Deze afstand is wel snel te overbruggen, zonder het smijten met kracht, door datgene te doen wat we al jaren verbieden: recht achteruit lopen. Afzetten met rechts recht achteruit gevolgd door recht achteruit afzetten met links. Nu bij het neerkomen op links een hinkpas zoals Roel ook gebruikt, doorzwaaien na de landing met rechts en dan de wisselopsprong inzetten. De twee passen recht achteruit versnellen de hink automatisch in horizontale richting. Deze beweging kan ook uitgevoerd worden vanuit de forehandkant als de tegenstander een crosslob speelt.
Naar de forehandkant vraagt enige aanpassing, zeker als je wilt eindigen met een Chinese jump. Maar naar de forehandhoek kan na de het draaien van het lichaam, dus als de rechtervoet achter is komen te staan, wel een kruispas ingezet worden om de afstand te overbruggen.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Smashing sluit 2024 af met overwinning!
Afgelopen zaterdag nam Smashing het op tegen VELO. Dit keer was de wedstrijd in Wijchen met ons enthousiast aanwezige…
15 december 2024
Nederland verslaat Turkije in eerste kwalificatieduel EK Mixteams 2025
De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd tijdens de kwalificatie voor het EK gemengde teams 2025 gewonnen.
4 december 2024
Meer artikelen over technisch stuk
- Viktor Axelsen speelt in de plus en wordt Olympisch Kampioen - Bart Jan Botterman
- Tactiek en techniek gaan hand in hand - Roy Mulder
- Voetenwerk bij badminton in een notendop - Ron Daniëls
- What is the optimal preparation before playing a badminton stroke? - Ron Daniëls
- Het hebben van de service is lang niet altijd een voordeel - Ron Daniëls