Ted van der Meer kritisch over EK-selectie

Ted van der Meer kritisch over EK-selectie

Ook benjamin Mark Caljouw moest eraan geloven: de haren eraf!

Toen er in 2011 bij Badminton Nederland een nieuw bestuur aantrad, was een van de uitgangspunten voor Topsport: de beste spelers opstellen in Oranje, ook als ze geen deel uitmaken van de nationale selectie.

SportSport

Ken je BC Grave al?

Vooral topsportbestuurder Betty Timmerman-Krab en ondergetekende (voorzitter) waren daar een warm voorstander van, omdat wij van mening waren dat er meer concurrentie moest komen. Een plek in Oranje moest worden verdiend. Het overgrote deel van het bondsbestuur (toen nog 9 personen) was voor.

We zijn nu bijna drie jaar verder en we zijn weer terug bij af. Diverse spelers, die hun uitverkiezing naar het EK in Bazel niet verdiend hebben op grond van hun prestaties, zitten toch in Zwitserland. Dat geldt overigens niet voor het dubbel Bosch/Ridder en enkelspeler Erik Meijs; ze timmeren, als niet-selectiespelers, stevig aan de weg. Maar ik vind het onterecht dat Dennis van Daalen de Jel en Lisa Malaihollo niet zijn uitgenodigd. Zij speelden op het NK de sterren van de hemel, waren topfit en tot op het bot gemotiveerd. Misschien hadden ze "nee" gezegd tegen een invitatie, maar Rune Massing had ze toch tenminste moeten polsen.

De BNL-bondscoach hanteert als uitgangspunt dat selectiespelers met het oog op de toekomst moeten voorgaan. Daar zit iets in. Je zou kunnen zeggen dat bij gelijk niveau de voorkeur wordt gegeven aan selectiespelers. Maar je kunt toch niet met droge ogen volhouden dat Alida Chen en Dorien Lups aantoonbaar net zo sterk zijn als Malaihollo? En Van Daalen de Jel was op het NK, waar hij de finale bereikte, gewoon heel erg goed; "the best of the rest" (na Eric Pang). Met Van Daalen de Jel in de ploeg had Oranje wellicht wel gewonnen van Zweden en was de kwartfinale in zicht gekomen. En dat had positieve publiciteit opgeleverd.

Oude tijden herleven! Selectiespelers kunnen zich wentelen in het besef, dat ze bijna vanzelfsprekend mee mogen naar de titeltoernooien. Maar het principe "geen concurrentie" is dodelijk voor topsport. Op die manier worden de spelers nooit "geharde" professionals. Het imago van badminton als geitenwollensokkensport wordt hiermee bevestigd.

We kunnen heel wat leren van andere sporten, waar wel keihard geknokt moet worden om de begeerde tickets.

Ted van der Meer
o.a. verslaggever van De Telegraaf

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dopingbijeenkomsten voor trainers en ouders

Dopingbijeenkomsten voor trainers en ouders

Op zaterdag 14 oktober organiseert Badminton Nederland in samenwerking met de Dopingautoriteit tijdens de Yonex Dutch Open een…

20 september 2023

Duinwijck organiseert feestavond met reunie voor leden en oud-leden

Duinwijck organiseert feestavond met reunie voor leden en oud-leden

Het jubileumjaar in het kader van het 75-jarig bestaan van Badmintonclub Duinwijck bereikt zaterdag 30 september zijn hoogtepunt.…

19 september 2023

Wereldranglijst Badminton op 19 september 2023

Wereldranglijst Badminton op 19 september 2023

De wereldranglijst badminton wordt elke week op dinsdag bijgewerkt. Robin Tabeling en Selena Piek (WR12) zijn een vaste waarde in…

19 september 2023

De kop is eraf voor Wijchense Smashing

De kop is eraf voor Wijchense Smashing

Vol goede moed begon Smashing aan de heren- en damesdubbel tegen de landskampioen van afgelopen seizoen. In de herendubbel namen…

18 september 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!