clubzoeker

Ted van der Meer kritisch over EK-selectie

Ted van der Meer kritisch over EK-selectie

Ook benjamin Mark Caljouw moest eraan geloven: de haren eraf!

Toen er in 2011 bij Badminton Nederland een nieuw bestuur aantrad, was een van de uitgangspunten voor Topsport: de beste spelers opstellen in Oranje, ook als ze geen deel uitmaken van de nationale selectie.

SportSport

Ken je BC Olympia '56 al?

Vooral topsportbestuurder Betty Timmerman-Krab en ondergetekende (voorzitter) waren daar een warm voorstander van, omdat wij van mening waren dat er meer concurrentie moest komen. Een plek in Oranje moest worden verdiend. Het overgrote deel van het bondsbestuur (toen nog 9 personen) was voor.

We zijn nu bijna drie jaar verder en we zijn weer terug bij af. Diverse spelers, die hun uitverkiezing naar het EK in Bazel niet verdiend hebben op grond van hun prestaties, zitten toch in Zwitserland. Dat geldt overigens niet voor het dubbel Bosch/Ridder en enkelspeler Erik Meijs; ze timmeren, als niet-selectiespelers, stevig aan de weg. Maar ik vind het onterecht dat Dennis van Daalen de Jel en Lisa Malaihollo niet zijn uitgenodigd. Zij speelden op het NK de sterren van de hemel, waren topfit en tot op het bot gemotiveerd. Misschien hadden ze "nee" gezegd tegen een invitatie, maar Rune Massing had ze toch tenminste moeten polsen.

De BNL-bondscoach hanteert als uitgangspunt dat selectiespelers met het oog op de toekomst moeten voorgaan. Daar zit iets in. Je zou kunnen zeggen dat bij gelijk niveau de voorkeur wordt gegeven aan selectiespelers. Maar je kunt toch niet met droge ogen volhouden dat Alida Chen en Dorien Lups aantoonbaar net zo sterk zijn als Malaihollo? En Van Daalen de Jel was op het NK, waar hij de finale bereikte, gewoon heel erg goed; "the best of the rest" (na Eric Pang). Met Van Daalen de Jel in de ploeg had Oranje wellicht wel gewonnen van Zweden en was de kwartfinale in zicht gekomen. En dat had positieve publiciteit opgeleverd.

Oude tijden herleven! Selectiespelers kunnen zich wentelen in het besef, dat ze bijna vanzelfsprekend mee mogen naar de titeltoernooien. Maar het principe "geen concurrentie" is dodelijk voor topsport. Op die manier worden de spelers nooit "geharde" professionals. Het imago van badminton als geitenwollensokkensport wordt hiermee bevestigd.

We kunnen heel wat leren van andere sporten, waar wel keihard geknokt moet worden om de begeerde tickets.

Ted van der Meer
o.a. verslaggever van De Telegraaf

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Almere heeft zich geplaatst voor de playoffs van de eredivisie en zal de eerste wedstrijd thuis spelen. Dit zal in het weekend…

30 januari 2023

DKC moet zich opmaken voor halve finales

DKC moet zich opmaken voor halve finales

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale van de Nederlandse Badminton…

30 januari 2023

DKC speelt rechtstreeks duel om finaleplek tegen Duinwijck

DKC speelt rechtstreeks duel om finaleplek tegen Duinwijck

Plaatst DKC zich direct voor de finale van de Nederlandse Badminton Eredivisie of zijn de Hagenaars veroordeeld tot play-offs? Er…

27 januari 2023

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Badminton Nederland is per direct op zoek naar een projectmedewerker. Wat zoeken we? Een enthousiaste teamspeler met minimaal…

26 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!