Dag twee en drie van het WK Badminton 2015: Rune Massing reflecteert

Dag twee en drie van het WK Badminton 2015: Rune Massing reflecteert

Samantha en Jorrit speelden hun tweede wedstrijd tegen de Indonesiërs Subaktiar en Widjaja. Subaktiar ziet er uit als een beer, maar is pas twintig.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Zijn boomlange dame is iets ouder maar samen hebben ze nog niet veel ervaring en dit WK is ook hun eerste kampioenschap als koppel.

De wedstrijd begon heel onrustig waar we heel even gelijk opgingen mede door vijf afgekeurde service calls voor zowel Subaktiar als Wijaja. Eenmaal na de break bliezen de Indo's eroverheen. Wij speelden te passief en daarmee bedoel ik nauwelijks een follow up naar het voorveld. Vanaf het begin in de tweede set pakte vooral Jorrit de draad goed op. Door een hoger beentempo, door durven in te stappen en door durven te anticiperen konden we in ieder geval openingen in de rally creëren, iets wat ons in de eerste set te weinig was gelukt. Het betere spel van Jorrit gaf Samantha wat meer vertrouwen zodat ook zij ging groeien, maar zij haalde helaas niet haar topniveau. Ondanks een eenmalige voorsprong in de tweede set verloren we deze wedstrijd met 21-13 en 21-15.

Meteen erna traden Jacco en Selena aan tegen de Fransen Labar en Leflec. De wedstrijd was op een van de buitenbanen dus heel veel wind. Mede door die wind werd het een onrustige pot. Weinig rally's buiten de eerste drie slagen en elke lift zorgde voor stress. Vooral Ronan Labar speelde een sterke wedstrijd. Waar Jacco en Selena erg in gegroeid zijn, is dat als ze beiden niet lekker in de wedstrijd zitten, ze toch kunnen winnen door te blijven knokken als een team. Dat is wel eens anders geweest. In de derde set stonden we heel dik achter maar geloof in eigen kunnen, de durf om in te blijven stappen naar het voorveld en een paar prachtige reddingen van Selena in haar defence keerden het tij net op tijd. Met 21-19 in de derde set werden er misschien wel hele dure punten binnengehaald in onze race naar Rio.

Later in de middag traden Samantha en Iris aan tegen de Indonesiërs Bernadeth en Pradipta. Bernadeth was de meest gevaarlijke van de twee. De tactiek was er vooral op gericht om de ander onder vuur te nemen, met name haar backhand kant. De wind zorgde ervoor dat er aan de ene kant meer gevochten moest worden voor initiatief in het voorveld, zodat we die vervelende lobs niet hoefden te spelen. Aan de andere kant konden we juist veel flicks spelen en dumps op de eerste lijn. Even leek een verrassing in de lucht te hangen. Na een 9-3 achterstand in de derde set kwamen we 15-14 voor te staan en leek vooral Pradipta mentaal gebroken. Helaas zag ik toen ook een glimp van ontspanning op de gezichten van Iris en Samantha, wat op een WK eigenlijk een bepaalde verbetenheid had moeten zijn. De wedstrijd glipte uit onze handen met 21-17, 15-21 en 21-16. Ondanks het verlies was ik erg tevreden over het spel van Iris.

Door de winst van Jacco en Selena spelen zij pas donderdag weer om een plek in de kwartfinale. Dit betekende dat we op woensdag slechts een partij op het programma hadden staan. In de ochtend deden Kim en ik samen de training in de trainingshal voor de spelers die al uit het toernooi lagen plus Jacco. Zij gaan al heel snel weer naar de Superseries Japan en Korea in september. Ik deed Jacco, Jelle en Jorrit. (de drie J's.) Jacco deed een lichte hersteltraining en na afloop met Kim nog een paar hele intensieve rijtjes. Jelle trainde zijn follow up naar het voorveld vanuit verdedigende positie en Jorrit was bezig met feeling en racketpositie, maar dan meer vanuit een zijwaartse beweging over de baan. Kim stond samen met Iris en Samantha en we konden zo goed letten op de kwaliteit. Het was erg warm in die trainingshal, gelegen naast het prachtige Mulia en aan de Africa - Asia weg en na een dik uur zat deze intensieve training erop.

Rond een uur of 17.00 speelden Eefje en Selena tegen de dames Chiang en Wu uit Chinese Taipei. Hoewel we bijna een week in Jakarta zijn en ondanks dat dit pas de eerste wedstrijd was van Eefje vond ik het knap van haar dat ze zo goed speelde. Een eerste wedstrijd van een groot kampioenschap kan lastig zijn. Goed beentempo, juiste focus, scherpte en wat ons vooral erg veel deugd deed was dat we veel dingen terugzagen waar Kim de afgelopen tijd veel aandacht aan heeft besteed op zijn trainingen op Papendal. Selena speelde een dijk van een wedstrijd. De onrustige pot, maar ook de winst met Jacco van de dag ervoor heeft haar misschien goed gedaan. Met twee keer 21-10 werden de tegenstanders uit Chinese Taipei weggeblazen.

Vandaag voor ons de dag waar het omdraait. Twee kansen op een plek in de kwartfinale. Tweemaal China. Wind of geen wind. Chinezen laten niet vaak wat liggen. Nu moeten we ons niveau halen en erover heen.

Rune Massing
bondscoach

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

De competitie is afgelopen en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn weer in gang gezet.

27 february 2024

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!