SportSport

Dag twee en drie van het WK Badminton 2015: Rune Massing reflecteert

Dag twee en drie van het WK Badminton 2015: Rune Massing reflecteert

Samantha en Jorrit speelden hun tweede wedstrijd tegen de Indonesiërs Subaktiar en Widjaja. Subaktiar ziet er uit als een beer, maar is pas twintig.

› support ons met een Tikkie!

Zijn boomlange dame is iets ouder maar samen hebben ze nog niet veel ervaring en dit WK is ook hun eerste kampioenschap als koppel.

De wedstrijd begon heel onrustig waar we heel even gelijk opgingen mede door vijf afgekeurde service calls voor zowel Subaktiar als Wijaja. Eenmaal na de break bliezen de Indo's eroverheen. Wij speelden te passief en daarmee bedoel ik nauwelijks een follow up naar het voorveld. Vanaf het begin in de tweede set pakte vooral Jorrit de draad goed op. Door een hoger beentempo, door durven in te stappen en door durven te anticiperen konden we in ieder geval openingen in de rally creëren, iets wat ons in de eerste set te weinig was gelukt. Het betere spel van Jorrit gaf Samantha wat meer vertrouwen zodat ook zij ging groeien, maar zij haalde helaas niet haar topniveau. Ondanks een eenmalige voorsprong in de tweede set verloren we deze wedstrijd met 21-13 en 21-15.

Meteen erna traden Jacco en Selena aan tegen de Fransen Labar en Leflec. De wedstrijd was op een van de buitenbanen dus heel veel wind. Mede door die wind werd het een onrustige pot. Weinig rally's buiten de eerste drie slagen en elke lift zorgde voor stress. Vooral Ronan Labar speelde een sterke wedstrijd. Waar Jacco en Selena erg in gegroeid zijn, is dat als ze beiden niet lekker in de wedstrijd zitten, ze toch kunnen winnen door te blijven knokken als een team. Dat is wel eens anders geweest. In de derde set stonden we heel dik achter maar geloof in eigen kunnen, de durf om in te blijven stappen naar het voorveld en een paar prachtige reddingen van Selena in haar defence keerden het tij net op tijd. Met 21-19 in de derde set werden er misschien wel hele dure punten binnengehaald in onze race naar Rio.

Later in de middag traden Samantha en Iris aan tegen de Indonesiërs Bernadeth en Pradipta. Bernadeth was de meest gevaarlijke van de twee. De tactiek was er vooral op gericht om de ander onder vuur te nemen, met name haar backhand kant. De wind zorgde ervoor dat er aan de ene kant meer gevochten moest worden voor initiatief in het voorveld, zodat we die vervelende lobs niet hoefden te spelen. Aan de andere kant konden we juist veel flicks spelen en dumps op de eerste lijn. Even leek een verrassing in de lucht te hangen. Na een 9-3 achterstand in de derde set kwamen we 15-14 voor te staan en leek vooral Pradipta mentaal gebroken. Helaas zag ik toen ook een glimp van ontspanning op de gezichten van Iris en Samantha, wat op een WK eigenlijk een bepaalde verbetenheid had moeten zijn. De wedstrijd glipte uit onze handen met 21-17, 15-21 en 21-16. Ondanks het verlies was ik erg tevreden over het spel van Iris.

Door de winst van Jacco en Selena spelen zij pas donderdag weer om een plek in de kwartfinale. Dit betekende dat we op woensdag slechts een partij op het programma hadden staan. In de ochtend deden Kim en ik samen de training in de trainingshal voor de spelers die al uit het toernooi lagen plus Jacco. Zij gaan al heel snel weer naar de Superseries Japan en Korea in september. Ik deed Jacco, Jelle en Jorrit. (de drie J's.) Jacco deed een lichte hersteltraining en na afloop met Kim nog een paar hele intensieve rijtjes. Jelle trainde zijn follow up naar het voorveld vanuit verdedigende positie en Jorrit was bezig met feeling en racketpositie, maar dan meer vanuit een zijwaartse beweging over de baan. Kim stond samen met Iris en Samantha en we konden zo goed letten op de kwaliteit. Het was erg warm in die trainingshal, gelegen naast het prachtige Mulia en aan de Africa - Asia weg en na een dik uur zat deze intensieve training erop.

Rond een uur of 17.00 speelden Eefje en Selena tegen de dames Chiang en Wu uit Chinese Taipei. Hoewel we bijna een week in Jakarta zijn en ondanks dat dit pas de eerste wedstrijd was van Eefje vond ik het knap van haar dat ze zo goed speelde. Een eerste wedstrijd van een groot kampioenschap kan lastig zijn. Goed beentempo, juiste focus, scherpte en wat ons vooral erg veel deugd deed was dat we veel dingen terugzagen waar Kim de afgelopen tijd veel aandacht aan heeft besteed op zijn trainingen op Papendal. Selena speelde een dijk van een wedstrijd. De onrustige pot, maar ook de winst met Jacco van de dag ervoor heeft haar misschien goed gedaan. Met twee keer 21-10 werden de tegenstanders uit Chinese Taipei weggeblazen.

Vandaag voor ons de dag waar het omdraait. Twee kansen op een plek in de kwartfinale. Tweemaal China. Wind of geen wind. Chinezen laten niet vaak wat liggen. Nu moeten we ons niveau halen en erover heen.

Rune Massing
bondscoach

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Kirsten de Wit en Iris van Leijsen winnen Yonex France U17 Open 2020

Kirsten de Wit en Iris van Leijsen winnen Yonex France U17 Open 2020

Bij de Yonex France U17 Open 2020 in het Franse Aire sur la Lys heeft het koppel Kirsten de Wit / Iris van Leijsen voor een mooie…

21 februari 2020

Kwartfinales voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij Spain Masters 2020

Kwartfinales voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij Spain Masters 2020

In Barcelona staat het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen in de kwartfinales van de Barcelona Spain Masters 2020 en zijn de als…

21 februari 2020

Coronavirus: China meldt badmintonploeg af voor internationaal jeugdtoernooi Haarlem

Coronavirus: China meldt badmintonploeg af voor internationaal jeugdtoernooi Haarlem

Van woensdag 26 februari tot en met zondag 1 maart vindt in DEGIRO-hal in Haarlem de veertigste editie van de Yonex Dutch Junior…

19 februari 2020

Austrian Open 2020 met kortgewiekte EK Badminton-finalist Joran Kweekel

Austrian Open 2020 met kortgewiekte EK Badminton-finalist Joran Kweekel

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 22 februari vindt in Wenen de Austrian Open 2020 plaats, onderdeel van de International…

19 februari 2020

Yonex France U17 Open 2020 met Nederlandse jeugdspelers in actie

Yonex France U17 Open 2020 met Nederlandse jeugdspelers in actie

Vanaf morgen tot en met vrijdag 21 februari vindt in het Franse Aire sur la Lys de Yonex France U17 Open 2020 plaats. Voor…

17 februari 2020

Historische zilveren medaille voor Nederlands mannen bij EK Badminton

Historische zilveren medaille voor Nederlands mannen bij EK Badminton

De Nederlandse mannen hebben bij de Europese Kampioenschappen voor landenteams 2020 in Liévin (Frankrijk) geschiedenis…

16 februari 2020

Nederlandse badmintonmannen halen finale EK Badminton

Nederlandse badmintonmannen halen finale EK Badminton

De Nederlandse mannen hebben bij de Europese Kampioenschappen voor landenteams 2020 in Liévin (Frankrijk) opnieuw voor een…

15 februari 2020

Nederlandse mannen stunten met plek in halve finales EK Badminton

Nederlandse mannen stunten met plek in halve finales EK Badminton

De Nederlandse mannen hebben bij de Europese Kampioenschappen voor landenteams 2020 in Liévin (Frankrijk) voor een stunt…

14 februari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!