clubzoeker

Een bonte verzameling tijdens bijscholing VBO in Odijk

Een bonte verzameling tijdens bijscholing VBO in Odijk

Afgelopen weekend heb ik een erg leuke en drukbezochte bijscholing gedaan voor de VBO in Odijk waar naast de deelnemers ook verschillende collega´s docenten, bestuurders en oud bestuurders langs kwamen om even gedag zeggen en om de situatie binnen het Nederlandse badminton te bespreken.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het is wellicht een idee voor de VBO om naast de bijscholingen ook eens een badminton debatdag te houden over de toekomst van onze sport. Er was maar heel weinig tijd om met al de mensen die langskwamen te praten en iedereen wilde over zoveel onderwerpen met ons praten. Ik weet zeker dat we makkelijk een hele dag hadden kunnen vullen met gewoon praten over badminton en waar we heen moeten gaan met onze sport.

Ik wil de VBO ook bedanken dat er naast de deelnemers aan de bijscholing ook plaats was voor de bezoekers en dat er niet moeilijk werd gedaan over een kop koffie of een broodje en ik heb toch zo'n 11 extra bezoekers geteld over de hele dag genomen. Alles bij elkaar waren er 57 personen die op deze zeer warme dag de moeite namen om Huynh en mij te komen bezoeken in Odijk en ons te horen praten over badminton. Iedereen bedankt en vooral sorry dat we maar zo weinig tijd hadden voor iedereen, het wachten is op het eerste VBO debat :-)

Naast de bijscholing hebben we ook verschillende gesprekken gevoerd met afgevaardigden over de huidige situatie binnen de bond. Er zijn een heleboel dingen duidelijk geworden en ik heb respect voor de grondigheid waarmee dingen op dit moment worden aangepakt. Er werd met oprechte belangstelling geluisterd naar mijn gedachten over hoe de toekomst van onze sport in het algemeen en de bond in het bijzonder er uit zouden moeten zien. Niet al mijn plannen zijn direct uitvoerbaar maar met kleine aanpassingen die uit de gesprekken kwamen, komen we een heel eind als het gaat over de seniorenselectie en het bondsbureau. Veel van de conclusies waarop de afgevaardigden uit zijn gekomen zijn bijna geheel gelijk aan mijn eigen conclusies en we liggen dan ook veel dichter bij elkaar dan wat vele leden / bestuurders / afgevaardigde denken.

Er zijn natuurlijk ook punten waar we van mening verschillen. Ik ben de mening toegedaan dat we toe zijn aan betaalde bestuurders. Het gaat natuurlijk nog niet om fulltime jobs en het moet zichtbaar zijn dat deze betaalde krachten hun geld terug verdienen (en liefst meer dan dat). Dit moet het ook meer aantrekkelijk maken de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen, want alles wat er tot op heden is geprobeerd heeft het tij niet kunnen keren. We zullen ook anders moeten gaan kijken naar topsport: er is geen enkel bewijs dat topsport zorgt voor nieuwe leden. Het Rio-effect is er helemaal niet en heeft zelfs een negatief effect gehad. Het is een mythe om te denken de breedtesport niet kan bestaan zonder topsport terwijl het een feit is dat topsport niet kan bestaan zonder breedtesport.

Een sportbond moet vooral en op de eerste plaats alleen maar bezig zijn met het belang van de sport zelf. Overkoepelende organisaties hebben andere belangen die lang niet altijd in het belang zijn van de ontwikkeling van de sport in kwestie. Een gezonde organisatie staat veel sterker voor de sport dan een organisatie die van sponsors en bijdragen afhankelijk is. Hiermee wil ik niet zeggen dat we geen sponsors of bijdragen willen hebben, ik zeg alleen dat we er niet AFHANKELIJK van moeten zijn.

Onderweg naar de OS in Londen lag Badminton Nederland buiten de geldstroom en ondanks het feit dat de bond niemand naar de Spelen zou sturen kwalificeerde zich toch een speler buiten de bond om en toen kwam er ook geld om deel te nemen. De boodschap is dus: als je het niveau hebt kom je er toch wel, ook zonder de invloed of steun van andere organisaties.

We weten dat het huidige beleid niet werkt op het meest belangrijke punt en dat is het dalende aantal leden van de bond. Doorgaan op dit pad is dus geen optie en het uitsluiten van de steeds groter worden groep andersdenkenden is wellicht de grootste fout geweest die je het huidige bestuur kan aanrekenen. Er is bestuurlijk lef voor nodig om met tegenstanders samen te werken. We hebben een voorzitter nodig die met duidelijk leiderschap de hele badmintonsport met elkaar kan verbinden. Ik ben daar niet de geschikte persoon voor, dus laat de echte voorzitter opstaan.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Tijdens de Yonex All England, een Super 1000 toernooi waar de gehele badmintonwereldtop aan meedoet, speelden Selena Piek en…

17 march 2024

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

De ploeg van coach Dave Khodabux was in de halve finale te sterk voor Drop Shot uit Den Haag. DKC plaatste zich na de…

10 march 2024

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

De spanning stijgt nu de Nederlandse Badminton Eredivisie zijn climax bereikt met de finale op zaterdag 23 maart om 13.30 uur in…

10 march 2024

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!