Wat is compressiekleding?

Wat is compressiekleding?

Compressiekleding is een kledingstuk dat strak om de huid van een lichaamsdeel zit. Het stimuleert de doorbloeding van de spieren en zorgt het voor een betere bloedcirculatie. Dit heeft voordelen tijdens een badmintonwedstrijd, maar ook voor het herstel na je sportieve inspanning.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Je ziet het bij steeds meer badmintonclubs: badmintonspelers die compressiekleding zoals compressiekousen (die hele hoge sokken!) dragen. En nee, dat zijn echt niet alleen 'de oudjes' of de 'topbadmintonners': compressiekleding kan voor sporters van elke leeftijd en elk niveau van toegevoegde waarde zijn.

Voordelen van compressiekleding

Compressiekleding laat spieren tijdens beweging de bloedvaten vernauwen. Daardoor bereikt het bloed het hart beter en wordt de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeterd. Hiermee wordt de ophoping van melkzuur in de spieren voorkomen.

Daarnaast helpt het directe, strakke huidcontact van de compressiekleding het lichaam om positie, oriëntatie en beweging van het lichaamsdeel te voelen: dit heet proprioceptie (ander woord: positiezin). Je hebt als gevolg meer controle over de nauwkeurigheid van je bewegingen.

Soorten compressiekleding

Er is compressiekleding voor tijdens het sporten en compressiekleding voor na het sporten (herstel). Gebruik compressiekleding die ontworpen is voor tijdens het sporten niet als je bijvoorbeeld thuis op de bank zit en je lichaam in rust is.

Deze soorten compressiekleding zie je in de badmintonsport vaak:

  • compressiekous / compressiesok
  • compressiebroek / compressieshort
  • compressie beenstuk / kuit sleeve
  • compressie armstuk / arm sleeve
  • en meer

Ook interessant: "Compressiekleding: beter sporten onder druk? Effecten op prestatie, herstel en blessures" (2006, Herman IJzerman, Sportgericht nr. 6 / 2013)

clubzoeker

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!