clubzoeker

Wat is een badmintonshuttle?

Wat is een badmintonshuttle?

Bij badminton wordt een shuttle gebruikt om met de badmintonrackets over te slaan. Je hebt nylon shuttles en veren shuttles en een badmintonshuttle weegt ongeveer 5 gram.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Een badmintonshuttle heeft een dop gemaakt van kurk omhuld met een stukje leer. Bij een veren shuttle bestaat de rok uit 16 ganzenveertjes. Bij een nylon shuttle is de rok gemaakt van nylon met luchtdoorlatende openingen. (Zie artikelfoto.)

Welke shuttles zijn er bij badminton?

In Nederland wordt voornamelijk met nylon shuttles (erg populair: Yonex Mavis 300) gespeeld en zijn veren shuttles vooral voor hogere competitiespelers. In andere landen - zoals België - wordt ook op lage niveaus met veren shuttles gespeeld. Daar zijn ook goedkopere, lagere kwaliteit veren shuttles gemaakt van eendenveren populair.

naam materiaal kleur speelniveau
nylon shuttle plastic wit / geel beginner t/m competitie
veren shuttle ganzenveren / eendenveren wit competitie, gevorderd

Bij AirBadminton wordt gebruik gemaakt van afwijkende shuttles: AirShuttles.

Wat zijn de verschillen tussen een nylon shuttle en veren shuttle?

Een nylon shuttle is veel goedkoper en duurzamer: de prijs per stuk is lager en de shuttle gaat véél minder snel kapot. Dit maakt de shuttle vooral geschikt voor beginners en minder ervaren spelers. Bij een harde slag naar het achterveld verliest een nylon shuttle minder snelheid en vliegt daardoor vlakker. Nadelen zijn dat je er minder nauwkeurig mee kunt spelen en dat de snelheid ervan niet aan te passen is.

Een veren shuttle is duurder en kwetsbaar: de prijs per stuk is iets hoger en de shuttle moet véél vaker vervangen worden (veren shuttles gaan sneller kapot). Daarom past de veren shuttle beter bij gevorderde spelers met betere technische vaardigheden. Een veren shuttle verliest tijdens zijn vlucht meer snelheid en valt steiler naar beneden bij een harde slag naar het achterveld.

Meer controle met veren shuttle

Voordelen van een veren shuttle zijn dat je er meer controle op kunt uitoefenen met het racket en door de puntjes van de veren te tippen / buigen heb je invloed op de snelheid. Daarnaast heeft de veren shuttle een ander vluchtpatroon, een andere snelheid en een ander speelgevoel: eigenschappen die meer dynamiek aan een badmintonwedstrijd geven.

SportSport

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!