Hoe kies ik de juiste bespanning voor mijn badmintonracket?

Hoe kies ik de juiste bespanning voor mijn badmintonracket?

Je kunt uit verschillende soorten snaren kiezen: merk, dikte, materiaalsoort. Wanneer je een badmintonracket laat bespannen, kun je zelf bepalen hoeveel aantal kilo's spanning (de bespankracht) er op de snaren moet komen. Voor beginners is 9 kilogram voldoende, gevorderde spelers kiezen vaak voor 11 kilogram of meer.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Kies ik voor een harde of zachte bespanning?

Bij een zachte bespanning (8 tot 10 kilogram) ervaar je als beginner meer comfort en is de sweetspot groter. De sweetspot is het gedeelte van de besnaring in het racketblad waarmee je een volle, gecoördineerde slag kunt spelen.

Een harde spanning (10 kilogram en hoger) geeft meer controle en bij een technisch goed uitgevoerde slag ook hardere smashes: dit is vooral geschikt voor meer gevorderde spelers.

Topspelers kiezen zelfs voor een bespankracht van 12, 13 of 14 kilogram!

Hoe kies ik de juiste badmintonsnaar?

Er zijn badmintonsnaren van veel verschillende merken, waarbij Yonex en Victor in Nederland het meest bekend zijn. Elke snaar laat zich kenmerken door duurzaamheid, veerkracht, controle, schokabsorptie en bijbehorend geluid.

Je kunt je racket laten bespannen bij een keten zoals Decathlon, maar ook bij (racket)sportzaken en gespecialiseerde badmintonshops. De bespanner kan je doorgaans goed adviseren welke badmintonsnaar past bij je speelstijl en speelniveau. Bij twijfel: de Yonex BG-65 is een allround snaar die voor vrijwel iedereen een goede bespanning oplevert.

Wanneer moet ik mijn bespanning laten vervangen?

De bespanning van een badmintonracket loopt na verloop van tijd en gebruik terug in het aantal kilo's. Door gebruik treedt ook slijtage op aan de snaren: ze gaan rafelen en uiteindelijk breekt er een snaar. Bij badmintonspelers die spelen met veren shuttles kan de slijtage sneller optreden.

Zelfs als je bespanning nog heel is, kun je ervoor kiezen om jaarlijks je badmintonracket te laten voorzien van een nieuwe besnaring. Zo voorkom je dat je (te lang) met een te zachte bespanning speelt en geniet je van een racket dat past bij jouw speelstijl en speelniveau. De kans op schouder- of armblessures wordt gelijk wat kleiner.

VIDEO: Everything You Need To Know About BADMINTON STRING - String Type, Tension and MORE!

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!