clubzoeker

Wat voor badmintongripje past bij mij?

Wat voor badmintongripje past bij mij?

Voor het handvat van een badmintonracket kun je een basisgripje, een dunner overgripje of een frotteegripje kopen. Welk badmintongripje bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Wat zijn de eigenschappen van badmintongripjes?

Grips op een badmintonracket kun je onderverdelen op een aantal hoofdkenmerken:

 • 1. gripdikte
 • 2. materiaalsoort
 • 3. kleverigheid
 • 4. reliëf
 • 5. vochtabsorptie

Samen bepalen deze eigenschappen van een badmintongripje hoe prettig het badmintonracket in de hand ligt tijdens het badmintonnen. Sommige badmintongripjes hebben een plakstrip op de achterkant, zodat je ze heel stevig kunt aanbrengen op het handvat.

Wat is een basisgripje?

Een basisgripje wordt aangebracht op het kale, houten handvat van een badmintonracket. Je kunt het basisgripje wat tijdens het wikkelen wat meer of minder laten overlappen en daarmee de dikte van het handvat beïnvloeden. Wat je als badmintonspeler fijn vindt qua dikte is heel persoonlijk.

Welke soorten basisgrip zijn er?

Je kunt onderscheid maken tussen vlakke en meer geribbelde badmintongripjes, waarbij de hoeveelheid reliëf of ribbels voor sommige badmintonspelers bepaalt hoe goed het racket in het hand ligt.

Daarnaast zijn er ook tacky badmintongripjes, deze kleven of plakken beter aan je hand. Als je zweet op je handen hebt tijdens het badmintonspelen, dan kun je hiermee makkelijker het racket vasthouden.

Badstof grips of towel grips

Merk je dat je echte zweethanden krijgt tijdens het spelen, dan is een badstof grip misschien we iets voor jou. Deze grips zijn gemaakt van een zeer zacht textiel, waardoor het aanvoelt als een handdoek. De towel grip is ideaal om vocht te absorberen. (Een ander woord voor badstof grip en towel grip is frottee grip.)

Wanneer gebruik je een overgripje?

Als het handvat met basisgripje voor jou nog steeds te dun is, dan kun je er een overgripje overheen wikkelen. Met een groter handvat / dikkere grip is het zeker voor beginners en minder ervaren badmintonspelers makkelijker om het racket vast te houden.

Dunne vs dikke grips

Voordelen van dikke grips

 • meer houvast
 • minder trillingen in handvat
 • past beter bij beginners

Voordelen van dunne grips

 • de 8 hoeken van het handvat zijn beter voelbaar, dus meer controle over bladstand
 • sneller met wisselen van griphouding tussen bijvoorbeeld forehand naar backhand
 • schijnbewegingen zijn makkelijker uit te voeren
 • overall: meer gevoel met het racket

Wanneer moet je een badmintongripje vervangen?

Badmintongripjes nemen zweet, dode uitcellen en ander vuil op van je handen en soms uit je badmintontas of rackethoes. Vanuit het oogpunt van hygiëne is het daarom verstandig om tenminste enkele keren per jaar je gripje te vervangen.

Ook treedt na verloop van tijd en gebruik slijtage van het gripje op: de vochtaborptie neemt af, de grip vermindert sterk en je loopt risico op blessures bij jezelf of een ander. Met een slecht en versleten gripje is de kans groter dat het racket uit je handen vliegt en iemand anders raakt!

Een handige vuistregel is: speel je één keer per week, vervang je gripje dan elke twee maanden. Een badmintongripje kun je in bulk kopen en zo heb je altijd een heerlijk gripje op je racket dat helemaal bij jou past.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!