SportSport

Met welke maat meet de bond?

Met welke maat meet de bond?

Wie traint straks deze talenten?

Zoals beloofd heb ik me als een pitbull vast gebeten in het geweldige systeem van opleidingen in Nederland. Het land dat zijn eigen opleiding vele malen hoger stelt dan die in Denemarken of waar dan ook in de wereld.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Trainers of traineren... Diploma's en licenties: waardepapieren of waardeloze papiertjes?

Met welke maat meet de bond of kan je maar beter maatjes zijn met de bond?

In het schijven van de bond (Erik van de Peppel) over mijn afwijzing voor een licentie om training te mogen geven in Nederland staat:

"Ook vertelde ik je dat ik bij de toekenning van een licentie moet weten of je als trainer de capaciteiten (competenties zoals wij ze noemen) hebt die wij minimaal vereisen op een bepaald niveau, en dat ik daar bewijzen voor moet hebben."

Okay, dat kan ik begrijpen. Maar mijn wedervraag was gelijk: gelden deze regels voor iedereen of alleen voor Ron Daniëls? Martijn, Eline en Gerben hebben een licentie die nog ongeveer 1 jaar geldig is. Hoe zijn ze hier aan gekomen en hoe denken ze die licentie te behouden zonder aan de minimale eisen (niet omschreven) te voldoen? Volgens de reglementen kan een trainer zijn licentie alleen maar behouden door bijscholingen te volgen via de VBO. Dit geldt dus ook niet voor iedere trainer: volgens de deelnemerslijsten van de VBO-bijscholingen hebben geen van deze drie trainers aan deze minimale eis voldaan.

De e-mail besluit met de volgende tekst. Let op het gedeelte waar staat: "de meest eerlijke".

"Ik realiseer me dat dit besluit niet gunstig is voor jou, maar dat het gezien de mogelijkheden binnen onze opleidingsstructuur (trainers opleiden en beoordelen, maar ook alleen trainers beoordelen) de lijn is die voor alle trainers die geen licentie hebben, wel de meest eerlijke is. De regeling is hiermee transparant en alle trainers kunnen gelijk en op een zelfde wijze beoordeeld worden. Het is helder wat er ten aanzien van de erkenning van eerder verworven competenties en kwaliteiten mogelijk is en wat niet (erkend diploma). Helaas zijn jouw badmintonervaringen niet de juiste bewijslast voor het aantonen van jouw kwaliteiten als badmintontrainer in lijn van onze trainersopleidingen. Hiermee hoor jij bij de groep die schriftelijk en in de praktijk beoordeeld moet worden, alvorens een licentie toegekend kan worden. Ik hoop dat jij deze optie overdenkt."

Als ik dit juist lees, dan kan ik dus niet onder deze regels uitkomen. Gewoon omdat alle trainers die geen licentie hebben deze beoordelingen krijgen, want dat is zoals wordt gesteld 'wel het meest eerlijk'. Laten we voor het gemak even de lijst van onze toptrainers doornemen, zodat ik weet met wie ik in de klas kom te zitten.

Pieter van Soerland zijn licentie is verlopen, maar hij werkt ondertussen wel met de nationale jeugdselectie. Chris Bruil was bondscoach zonder diploma of licentie, Roy Calbo heeft al jaren geen licentie en heeft hier bewust voor gekozen omdat deze goede vriend niet gelooft in de onzin die de bond verkoopt. Maar het verhaal wordt nog beter ook: onze eigen bondsvoorzitter heeft geen licentie evenals de andere coach van Duinwijck, Herman Leidelmeijer. Ook Brenda Beenhakker van BC Smashing komt me gezelschap houden op school en Maurice Breuer van BC Victoria kan zich eveneens niet beroepen op het hebben van een licentie.

Bij de beste club van Nederland, het Wateringse VELO, wordt de training verzorgd door Ciraar Slaats. Hoe is het toch mogelijk dat deze man succes heeft? Hij is volgens de gegevens van de bond notabene de laagst opgeleide trainer met alleen maar een oud A-diploma. Dus ook hij moet volgend jaar aan de bak, want na dit seizoen verloopt zijn licentie en gezien de regels kan hij het wel vergeten training te mogen geven aan een eredivisieclub. Sorry Ciraar, succes is nou eenmaal niet belangrijk bij de bond. Het gaat om de regels, dus in jouw geval ga je niet door start, je ontvangt geen licentie en moet terug naar af.

Dan zijn er ook mensen die de diploma's bijna krijgen op gronden die totaal onbekend zijn. Als ik ze zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen dat het er in deze vooral om gaat dat je Martijn goed moet kennen. Spreek hem niet tegen en gebruik natuurlijk wel twee woorden. Als je daar aan voldoet, krijg je niet alleen maar je diploma. Nee nee nee, je krijgt zelfs een diploma dat hoger is dan wat je dacht dat je deed, want het is van groot belang dat je subsidie oplevert voor de bond. Anders voldoet de bond niet aan de eisen van de overheid.

Als je niet wil dat iedereen kan zien wat je nou wel of niet kan, is het ook mogelijk een privé-opleiding te volgen bij Martijn. Het kost uiteraard iets meer, maar je bent dan wel verzekerd van een geslaagde opleiding en de bijbehorende beloning in de vorm van een goede baan bij de bond. Ik kan helaas de namen niet noemen van deze laatste twee gevallen, gewoon omdat ik deze mensen geen schade wil toebrengen. In geval van een rechtszaak heeft mijn advocaat me ervan verzekerd dat ik voldoende bewijzen kan overleggen.

Als ik mensen teleurstel, omdat ze niet genoemd zijn in dit stukje dan verontschuldig ik me daarvoor. De lijst is langer maar ook minder interessant.

Wat wil ik hier nu mee? Ik wil alleen maar aantonen dat er met verschillende maten wordt gemeten bij Badminton Nederland als het gaat over de regels. Elke trainer van een kleine club moet bijscholing volgen om zijn licentie te behouden, maar er zijn dus ook trainers die boven deze regels zijn verheven. De regels zijn toch duidelijk - dacht ik - want om je licentie te behouden moet je bijscholing volgen bij de VBO en als je dit niet doet verlies je de licentie. Maar als je die verliest heeft dat geen gevolgen en kan je gewoon door gaan met bondstraining te geven of op eredivisieniveau te werken, de enige eis is dat je geen Ron Daniëls heet.

Dan is er nog de lijst van mensen die SL4 volgen bij Martijn, daar is ook iets mis mee want daar zitten mensen tussen die nog nooit op enig niveau training hebben gegeven. Blijkbaar kom je daar dus door het kennen van mensen en vooral het niet tegenspreken van personen en je moet bereid zijn er voor te betalen natuurlijk. Als ik al bijna 1.000 euro moet betalen voor het ondergaan van een test van bekwaamheid, wat moet een héle opleiding dan wel niet kosten? Dit laatste weet ik uit eigen ervaring, omdat ik als enige geweigerd ben voor de docentenopleiding van Badminton Nederland. "Toeval en geen opzet", zeggen de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, want het heeft er niets mee te maken dat ik het was.

Ik hoop natuurlijk dat ik met dit schrijven voor de rechtbank kom, want daar is de bond wel goed in. Ik ben echter bang dat ik zo'n rechtszaak zal winnen als ik de bewijzen op tafel moet leggen. Tijdens het zoeken naar informatie ben ik op nog een paar leuke dingen gestuit waar ik ook maar eens wat dieper naar gaan zoeken. Het gaat helaas om meer serieuze zaken die ook meer gevolgen zal hebben. Het deksel van de beerput is zwaar, maar ik heb hem in beweging en het zal steeds makkelijker zijn om hem verder open te krijgen.

Ik kijk er naar uit om volgend jaar samen met Rob, Martijn, Gerben, Eline, Pieter, Roy, Chris, Ciraar, Brenda, Maurice en Herman in een klaslokaal te zitten om te laten zien of we wel voldoen aan de minimumeisen als trainer. Ik zou als bond alvast maar gaan zoeken naar een docent, want wie moet deze test of bijscholing in hemelsnaam gaan geven?

Ik doe dan ook maar gelijk een voorzet: Kenneth Larsen. Oh nee, sorry, Denen hebben geen verstand van opleidingen volgens de zware eisen van Badminton Nederland, dus hij zal wel afvallen. Misschien kan Henri Vervoort een voorstel doen. In Italië zijn ze namelijk nog veel beter in corruptie dan in ons land.

Mijn voorstel is dat alle met naam genoemde trainers een onderwerp op internationaal topniveau maken en dat voorleggen aan de groep. Vervolgens bepaalt de hele groep een punt tussen 0 en 10 voor het werkstuk. Onder de 5 punten ben je gezakt, van 5 tot 7 punten zak je een niveau en van 8 punten of meer ben je geslaagd. Om de kosten voor de bond en de deelnemers te beperken kunnen we het bij mij thuis doen, naast badmintontrainer ben ik ook een uitstekende kok (zonder diploma trouwens).

Ron Daniëls

illegale badmintontrainer

NB Enige overeenkomst met echt bestaande personen berust op toeval en kan enkel en alleen worden toegeschreven aan de fantasie van de schrijver

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!