Er moet het een en ander aangepast worden

Er moet het een en ander aangepast worden

Russell Muns tijdens het NJK vorig jaar.

Nick Bus heeft opnieuw een stuk geschreven over het invallen in de competitie. Het vorige artikel hebben we niet geplaatst, maar deze keer komt Nick zelfs met grafieken: we zijn om. Beoordeel zelf de inhoudelijke waarde.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het EK is weer voorbij en daarom nog even zeuren over het feit dat er het één en ander niet klopt in de competitie. Zo is het nu zelf het geval dat de Satellite toernooien aan de gang zijn, maar dat de 1ste en eredivisie nog wel moeten spelen in die weekenden. Als ze geluk hebben kunnen ze meedoen, maar het is best mogelijk dat een toernooi en de competitie samenvallen.

Nou heb ik zelf in de 2de divisie gespeeld. Het was zeer spannend totdat er op het gaspedaal werd gestaan bij Van Zijderveld. Mede doordat wij allerlei problemen hadden, was het mooi dat we er goed voor stonden, want anders waren we door de tweede helft van het seizoen echt wel gedegradeerd. Dan heeft 1ste staan in het begin van de competitie toch ergens zin voor gehad.

Even ter zake. Door het rare invallen kunnen de zogenaamde 'grotere clubs' hun teams makkelijker handhaven of zelf wel makkelijker kampioen laten maken. In dit voorbeeld is dit ook het geval.

Hier zie je al dat bijna elke club invallers nodig heeft. Logisch, want er kan altijd iets gebeuren. Nou is het in bovenstaande grafiek duidelijk dat Van Zijderveld hier wel heel erg van geprofiteerd heeft. 12 van de in totaal 72 punten komen af van invallers. Dat is 16,67% van alle punten (1/6 deel voor onze wizzkids).

Nou is dat niet alles. Meestal als een invaller invalt, dan is deze zwakker dan het algemene team. Dat is bij de meeste clubs ook het geval, behalve bij Van Zijderveld en De Racketeers. (Zie paars en lichtblauw en daar het verschil van). De Racketeers hebben met dit alles niks te maken. Deze 4de dame van die club was gelijk aan de andere dames uit het 1ste. Van Zijderveld heeft wel schuld aan het inbrengen van sterke invallers. In de oranje balk zie je dat Almere en Van Zijderveld spelers hebben opgesteld die normaal hoger spelen dan waar ze voor invielen. André Aantjes(Almere) heeft 3 van de 6 inval punten gemaakt en heeft zelfs 4 partijen verloren. Hoe hij dat heeft gedaan weet ik ook nog niet, maar daar kom ik nog achter. Robin Tabeling heeft ook 3 keer ingevallen in Van Zijderveld 5 een haalde 8 punten binnen en verloor er maar 1. In mijn ogen is dat best krom. Zeker omdat ik weet waar hij het ene punt heeft verloren, namelijk tegen een mix van André Aantjes.

Al met al geeft het aan dat er veel invloed is van betere spelers binnen een club. Ze doen dit door middel van het inzetten van hen in lagere teams, omdat dit mag volgens de reglementen. Jammer is het zeker, want als je met de clubs praat over het feit dat er ineens een toptalent of André voor je staat. Dan is het antwoord: "Echt leuk is het niet, want je weet al bijna zeker dat je er af gaat. Het is ook geen lol voor die gasten die invallen, maar zij doen het ook maar." Zo denk ik er ook over. Ik hoop dan ook dat het systeem beter dichtgetimmerd gaat worden.

Doordat ik tijdens de Regio Jeugd Kampioenschappen ook in de hal was om te coachen, kwam ik in gesprek met Russell Muns. Hij speelde mee met dit kampioenschap (wat zwaar onder zijn niveau was), maar ik kon het erg waarderen. Deden alle jeugdspelers dit maar, dan was er een heel mooi een sterk toernooi voor al die jeugdspelers. Zo kunnen jongeren ook zien dat je op je 16de/17de net zo goed kan worden als Russell Muns. Wij hadden het over de competitie. Hij speelt bij Velo 1ste divisie met invalbeurten in de eredivisie. Het was goed om hem te horen praten, want hij voelt het als geen ander hoe het allemaal in elkaar zit. Het eerste onderwerp dat ter sprake kwam was het spelen tegen je eigen club. Wat hij er van vond was duidelijk. Niks aan. Je traint al samen en het is gewoon niet leuk in competitieverband om tegen jezelf te spelen. (Dat doe je met de clubkampioenschappen al.)

Erna zei hij nog wat over zijn schoenen en nog wat onzin, maar hij kwam wel met een vernieuwend idee. Is het voor de grotere clubs niet beter als de 1ste divisie niet meer poules krijgt? Daar had ik en ik denk nog veel meer mensen niet aan gedacht. Zo kunnen de grotere clubs meer teams kwijt en is het mogelijk voor kleinere clubs om je omhoog te werken. Zo is er meer ruimte voor beide partijen. Klinkt mooi toch, zeker als je continue maar tegen dezelfde speelt. 3 of 4 poules 1ste divisie zou voor een hoop nieuwe gezichten kunnen zorgen en het zorgt waarschijnlijk ook voor een sterkere breedte.

Nick Bus

De spelers in dit bericht wil ik wel beschermen tegen de opdrachten van de club. De spelers doen wat hen opgedragen wordt. De consequenties hoeven de spelers niet voor hun rekening te nemen. De clubs moeten dit wel.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!