Ruud als oudere broer

Ruud als oudere broer

Verguisd om zijn haarband, in Nederland ongeëvenaard in de herendubbel.

StudentenlevenStudentenleven

Deze keer geen Wouter de Badmintonkabouter, geen vlindertjes met gelekte Riddermails. Gewoon een brief van een nationale selectiespeler die we voor de vorm Ruud noemen.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Deze ervaren Ruud geeft zijn (vaak jongere) ploeggenoten handige tips. Voornamelijk goede tips zelfs. Trek zelf je conclusies.

Omdat we het niet kunnen laten, poneren we in het verlengde hiervan alvast een stelling: kies je voor topsport, dan kies je niet voor Nederland.

Beste spelers,

op dinsdag 25 januari heeft Badminton Nederland overlegd met de eredivisie verenigingen over de competitie opzet 2011-2012. BN heeft in het overleg een aantal voorstellen gedaan om de competitie opzet te verbeteren en deze zijn positief ontvangen door de clubs.

Eén van de voorstellen kan een grote impact hebben op de spelers. Voorgesteld is aan de verenigingen is om de competitieperiode te verkorten en vaste speelweekeinden te hanteren. Er wordt in veel mindere mate rekening gehouden met de internationale toernooikalender. De SPELER wordt verantwoordelijk voor de afspraken die gemaakt worden met haar/zijn club over het wel of niet spelen van een toernooi tijdens een ingepland competitieweekend. BN zal niet in discussie treden met de clubs over uitzendingen.

Op dinsdag 8 februari hebben Martijn van Dooremalen en Jan Vermaas (bestuurslid) op Papendal een toelichting gegeven op de afspraken die tussen BN en de clubs gemaakt zijn. Hieronder tref je een samenvatting aan van de toelichting:

 • De competitie zal van september t/m februari gespeeld worden inclusief halve finale play-offs en finale play-offs.
 • 15 mei is de uiterlijke datum dat je kan overschrijven naar een andere club. Dus uiterlijk 15 mei zal je programma voor september 2011 – februari 2012 in grote lijnen voor jezelf, je club en de Topsportleiding van Badminton Nederland bekend moeten zijn.
 • Voor 1 maart komt de nieuwe kalender naar buiten voor het competitieseizoen. Vanaf dat moment kun je in overleg met club en bondscoach / TD.
 • Er zijn maximaal 3 dubbele weekenden!!!
 • Er kunnen geen wedstrijden meer verzet worden, behalve bij calamiteiten (sneeuw, brand etc.), dus alles wat met spelers te maken heeft (uitzendingen) heeft geen invloed. Voor alle duidelijkheid: het competitieprogramma wordt niet meer gemaakt OM de uitzendingen heen. Daar wordt GEEN rekening meer mee gehouden.
 • Speler moet zelf nagaan welke internationale toernooien hij/zij gaat spelen of mogelijk kan gaan spelen als dit nog niet besproken is met de coaches van BN. Het betekent dus dat al in een vroeg stadium (april) het programma van uitzendingen in het najaar besproken moeten worden. (Voor de jeugd zijn dit onder andere Danish Junior en WJK.)
 • Laat alle gemaakte afspraken vastleggen op papier en verwerken in je contract.
 • Zet nooit gelijk een handtekening onder het contract, gelijk na het inzien van het contract, maar neem het mee naar huis en lees het nog een keer door of laat het doorlezen door TD van BN of oudere spelers in de selectie.
 • Speler moet voor zichzelf een afweging maken wat prioriteit is. Ga ik voor het topsport programma of vind ik het competitieprogramma (inkomsten club) belangrijker? Het gaat hierbij om welke doelen je wenst te bereiken en welke doelen Badminton Nederland met je wil behalen!
 • Zorg dat je met je club het aantal wedstrijden dat gespeeld moet worden vastlegt en geen vaste weekenden. Nu heb je een escape als er dingen verschoven moeten worden met het topsport programma van BN.
 • Kijk ook samen met de club naar de internationale toernooien die samenvallen met een competitieweekend en kijk dan reëel hoe ver je kunt komen in dat toernooi. Zo kunnen wedstrijden misschien toch gespeeld worden, omdat je toch op tijd terug bent. Let wel: eerder terugvliegen van evenementen zijn vaak extra kosten. Die neemt Badminton Nederland niet voor haar rekening.
 • Maak ook een afspraak over wat te doen als je toch verder komt dan verwacht tijdens een internationaal toernooi en je dus langer moet blijven dan gepland.
 • Maak goede afspraken over randvoorwaarden die de club je oplegt naast het spelen van wedstrijden (trainen, bardienst, coachen, training geven etc.).

Als laatste willen we jullie mee geven dat je van grote waarde bent voor je club. Je traint elke dag en probeert er alles aan te doen om het beste uit jezelf te halen en daar profiteert de club van mee.

Randvoorwaarden zoals bardiensten, coachen en training geven zijn daarom volgens ons totaal overbodig en moet je eigenlijk niet mee instemmen. Je hebt je rust hard nodig, dus zorg er voor dat je die ook kan nemen en niet andere dingen moet doen voor de club.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Weg met de heilige huisjes

Weg met de heilige huisjes

Een paar vrienden, werkzaam in de sectoren sport en commercie, keken op mijn verzoek naar de finale gemengddubbel tijdens de…

23 oktober 2019

Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Op 20 oktober was het de beurt aan Roosterse BC om de reis naar Haarlem te maken. Na een paar verrassende uitslagen door de…

21 oktober 2019

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Vandaag begon het toernooi pas om 12.00 uur. Dat betekende uitslapen en een ochtendwandeling. Dat was nodig na veel stil zitten…

21 oktober 2019

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Eigenlijk wilde ik dit artikel schrijven als een soort open brief, maar ik besefte dat ik daarop toch geen antwoord zou krijgen.…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

In de strijd om een plaatsje in de kampioenspoule heeft VELO goede zaken gedaan door de 7-1 overwinning tegen Smashing. Na de…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Opnieuw doet Almere goede zaken in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Met een 8-0 overwinning op het Groningse AMOR kon de…

20 oktober 2019

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Na een niet al te lange nacht, (u heeft hier kunnen lezen dat het vrijdagavond laat, of liever gezegd zaterdagochtend heel vroeg,…

20 oktober 2019

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vandaag begon het toernooi niet zo vroeg als gisteren, gisteren begon het al om 09.00 uur. Caroline Marin zou om 15.00 uur aan de…

19 oktober 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!