SportSport

Onzin!

Onzin!

De feiten van het Yonex-contract zoals je het voor ogen moet houden. Voor het Yonex-contract had 99% van de spelers die in de selectie zitten van de U15 tot de senioren een sponsorcontract bij verschillende bedrijven.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ze konden onderhandelen over wat ze kregen en konden rondshoppen voor de beste deal. Het Yonex contract heeft de situatie voor ALLE spelers verslechterd door het wegnemen van deze mogelijkheden. Op 4 spelers na en dat zijn de spelers die bij de bond in het Olympisch traject zitten.

Als je de informatie van Carlton en FZ Forza mag geloven dan loopt men in Nederland op dit moment elke jaar zo'n 500.000 euro aan materiaalsponsoring mis voor persoonlijke sponsoring. Dit zijn zeer voorzichtige cijfers. Als je net zo rekent als Badminton Nederland en Yonex dat doen dan is het werkelijke bedrag veel hoger.

Het Yonex-contract heeft dus voor ALLE spelers in Nederland een negatief saldo op geleverd als het gaat om materiaalsponsoring. Het heeft niets toegevoegd aan de sport, in tegendeel, het heeft een flink bedrag onttrokken aan het badminton in Nederland. Er zijn nagenoeg geen spelers op dit moment die niet op een of ander punt klachten hebben over de materiaallevering van Yonex. Het is laat, het gaat moeizaam, het is te weinig en vaak incompleet. Dit zijn dingen die herkenbaar zijn uit andere situaties waarin er een monopolypositie ontstaat± het markmechanisme is er uit en serviceverslapping treedt op als gevolg.

Per jaar komt er NIET MEER dan 140.000 euro binnen aan daadwerkelijke inkomsten. Dat is nog geen 2.50 euro per lid van de bond wat Yonex moet betalen. Voor dit bedrag is het vrije marktmechanisme buiten werking gezet. De bond heeft zich in een avontuur gestort dat wel eens het einde van de bond zou kunnen inleiden en wat voor een enorme tweedeling heeft gezorgd. Deze tweedeling die in minder dan twee jaar heeft plaatsgevonden maar nog jaren zal zorgen voor groot wantrouwen bij spelers, bedrijven en bestuurders.

Het beeld dat de bond en de technische staf wanhopig in stand wil houden is dat het niet mogelijk is een topsportbeleid te hebben zonder het Yonex-contract. Iedereen mag mij proberen uit te leggen hoe je een topsportbeleid kan hebben voor 140.000 euro. Het bedrag is een lachertje en elke manager van zelfs een gewone club in Nederland weet dat het nergens op slaat. Met een team in de hoogste klasse en de daarbij behorende betalingen aan spelers, trainers, hal, shuttles enz. enz. zal al heel dicht in de buurt komen van dit bedrag en dan hebben we het over een club in de competitie van Europa.

Wat krijg je wel voor 140.000 euro? Daar krijg je een technisch directeur bij Badminton Nederland voor en kan dan weer iemand mij uitleggen wat de toegevoegde waarde is van zo'n persoon? Juist, helemaal niets voor zo'n bedrag. Als het een vrijwilliger zou zijn die alleen de reisjes vergoed zou krijgen, maar verder gewoon van een AOW zou genieten en dit werk zou doen, dan zou ik zeer tevreden zijn. Maar er is geen antwoord te bedenken waarom deze baan Badminton Nederland 110.000 euro per jaar zou moeten kosten. Als ik voorzitter zou mogen worden (wat de technisch directeur moge verhoeden) dan is het afgelopen met deze buitenproportionele onzin.

Ron Daniëls

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!