Ted's Column (week 35)

Ted's Column (week 35)

Maandag 22 augustus: Met enige regelmaat zit ik in het sportforum van BNR Nieuwsradio. Zo ook vandaag. Tegenwoordig word ik door de voortreffelijke presentator Paul van Liempt aangekondigd als 'sportcommentator en sportbondvoorzitter'.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In het forum zit vandaag mijn oude vriend en oud-topschaatser Ben van der Burg en Jos Smulders van het Haagse bedrijf Sportstrategie.

Zoals gewoonlijk gaan we weer enigszins bekvechtend door de uitzending heen (het gaat altijd vooral over voetbal), maar dat blijken de luisters heel erg leuk te vinden. Na afloop is er altijd tijd om wat na te praten. Met Smulders ga ik nog eens een afspraak maken.

Na de uitzending heb ik enkele uren doorgebracht met mijn collega van de tennisbond, Rolf Thung. Ik ken Rolf al heel erg lang. Hij was een toptennisser voordat hij het bedrijfsleven in ging. Met hem een flinke boom opgezet over zijn en 'mijn' bond. Hoewel onze bonden in omvang veel verschillen (KNLTB rond 700.000 leden; BNL zo'n 55.000), maar desondanks hebben we veel raakvlakken met elkaar. Van oudsher zijn er bijvoorbeeld veel badmintonners die in de zomer (buiten) tennissen.

Vervolgens naar het bondsbureau voor een gesprek met o.a. Eric Bakker, onze vaste toernooidirecteur (Dutch Opens en EK's) over lopende zaken en ’s avonds onze eerste Dagelijks Bestuur-vergadering met secretaris Clemens (Wortel), penningmeester Ton (Wijers) en directeur Geert Jan (Venekamp). We worden meteen met de harde werkelijkheid geconfronteerd, want het gaat voor een belangrijk deel over de aankomende bondsvergadering in Almere. Maar ook brainstormen we veel hoe het nu gaat en hoe het in de toekomst zou moeten (kunnen) gaan met de bond en specifiek ook het bondsbureau.

Wij hanteren als bestuur het principe dat we voordat we iets beslissen eerst goed doorpraten of we wel de juiste stappen zetten. Een lange en nogal vermoeiende avond en dan is een glas wijn thuis (mijn vrouw is nog wakker) wel erg lekker...

Dinsdag 23/8

De dinsdag is in principe altijd mijn Amsterdamse kantoordag. Desondanks ertussendoor nog altijd veel badmintoncontacten. Regelmatig 'spar' ik met mijn relaties in het Amsterdamse over EK en WK.

En misschien wel het belangrijkste van vandaag, ik ben serieuze gesprekken aan het voeren met een kandidate voor de nog altijd openstaande vacature in het bestuur. Het gaat om de functie Breedtesport & Recreatie. Misschien volgende week meer.

Woensdag 24/8

Met ons bestuurslid Topsport Betty Timmerman geruime tijd geskypet over de manier waarop we de sector Topsport gaan benaderen. Het was ons eerste lange gesprek sinds Betty is benoemd als kandidaat-bestuurslid, maar we gingen wel meteen de diepte in. De lezer zal er begrip voor hebben, dat ik op dit punt natuurlijk niet uit de school kan klappen!

Donderdag 25/8

Op badmintonline.nl was onlangs een prikkelend artikel verschenen over de (al dan niet) rechtsgeldigheid van de papieren van de bondstrainers. Bij technisch directeur Martijn van Dooremalen had ik dit neergelegd en hij heeft keurig aangegeven hoe e.e.a. zit.

Dit is zijn reactie:

 • 1. Badminton Nederland heeft geen verplichtend licentiesysteem. De jaarvergadering heeft dat enige jaren geleden naar de prullenbak verwezen.
 • 2. Enige besturen geleden (dat is dus al jaren geleden) is besloten bondstrainers vrij te stellen van bijscholingen om de volgende redenen:
  - Bondstrainers zijn met regelmaat de docenten op de bijscholingen
  - Data van bijscholingen conflicteren regelmatig met werkzaamheden van bondstrainers
  - Door internationale contacten kunnen bondstrainers zich bijscholen (recent het trainingskamp u15 in Frankrijk waar 4 landen niet alleen trainden maar coaches ook kennis uitwisselden)
 • 3. Als goed werkgever stelt BNL haar bondstrainers in staat hun kennis te vergroten door hen deel te laten nemen aan cursussen die er voor hun werkzaamheden toe doen. Recent zijn dat:
  - Deelname aan het coachcongres Talentontwikkeling tijdens de WK door Eline Coene
  - Deelname aan de action type bijscholing van Pieter Gallas (6 dagdelen) door Eline Coene, Gerben Bruijstens, Pieter van Soerland, Rob Kneefel
  - Deelname en gebruik video analyse door Eline Coene en Gerben Bruijstens
  - Deelname aan de bijscholing Fysieke Training van NLCoach door Gerben Bruijstens
 • 4. Wat betreft de papieren van Huaiwen Xu: zij heeft daar diploma's behaald in Duitsland, onderdeel van de EU, en daarom zijn haar papieren ook geldig in Nederland.

Vrijdag 26/8

Met uitzondering van enkele mails en een gesprek met fysiotherapeut Martin ter Plegt (een man die zich al jarenlang op een geweldige manier inzet voor onze sporters!) was het op badmintongebied lekker rustig. Gewandeld en getennist en het was zowaar droog, op enkele druppels na. Nog even wat mailcontact met Ger Tabeling. Ons bestuurslid Wedstrijdzaken zit in New York voor de Police & Fire Games en het wordt daar de komende dagen bijzonder slecht weer. Sterkte, Ger.

Zaterdag 27/8

Gewerkt aan mogelijke teksten voor de bondsvergadering. Enkele telefoongesprekken gevoerd over de start van de eredivisie. Contacten gelegd met twee jeugdige nieuwe redacteuren voor CLEAR! Jong talent opleiden is een belangrijke taak voor dit bestuur. 's Avonds de livescore gevolgd van het WK voor seniors met fantastische resultaten voor Rob en Marjan Ridder en Uun Santosa.

De goud- en zilvervloot voer binnen in de Olympic Oval in Canada waar enkele jaren terug Sven Kramer nog verkeerd wisselde. Dat deden onze spelers niet, inclusief de in Nieuw-Zeeland wonende Tjitte Weistra.

Wij willen als bestuur het veteranenbadminton een belangrijke impuls gaan geven en dit soort resultaten helpt natuurlijk wel om het imago op te vijzelen. Na goud van Marjan en haar Deense partner, zilver van Uun in single en Rob/Uun in dubbel, was er ook nog eens goud van Tjitte. En letterlijk vlak voor middernacht ook nog een eerste plaats voor Rob en Marjan. Prachtige successen in Canada. Van harte gefeliciteerd!

Zondag 28/8

Mijn plan om eerst naar Utrecht en vervolgens naar Gorredijk te reizen, valt vanwege een privézaak in duigen. Ik was wel in Utrecht, in revalidatiecentrum De Hoogstraat, waar onder leiding van bondscoach Annie van Daal diverse internationals van de Aangepast Badminton-selectie trainden. Ik heb een deel van de training meegemaakt en lange tijd met iedereen gesproken over (de toekomst van) Aangepast Badminton binnen BNL. Het zit in mijn portefeuille, vandaar.

Ik constateer dat er stappen gezet zijn, maar dat deze tak van de badmintonsport toch nog wel iets meer steun kan gebruiken. Een mooi onderwerp voor de eerstkomende vergadering van het bondsbestuur.

Verder op afstand Gorredijk gevolgd met mooie overwinningen van Hans van Os (2) en Akvile Stapusaityte.

Tenslotte een heerlijk avondje Zomergasten, maar ik moet ook mijn Mieke bekijken. Zij staat met het Metropole Orkest op het tv-podium op de Uitmarkt, vandaar.

Mijn agenda de komende week

 • 29/8: kantoordag
 • 30/8: kantoordag en vergadering over promotie van het WK 2014 in Amsterdam
 • 31/8: gesprekken met Paula Rip, Betty Timmerman en de jeugdige CLEAR!-redacteuren
 • 1/9: privé
 • 2/9: naar het Limburgse Beek voor de opening van een nieuwe sporthal, waar veel ruimte komt voor de zgn. aangepaste sporten
 • 3/9: naar bijscholing van Ron Daniëls in Odijk; vergadering met een deel van het bondsbestuur
 • 4/9: privé

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!