SportSport

Badminton en voeding: optimaliseren

Badminton en voeding: optimaliseren

De voeding ligt aan de basis van de badmintonsport. Zonder deze degelijk te plannen kan men de meest uiteenlopende prestatieverhogende middelen gebruiken zonder goede resultaten te boeken.

Ken je BC Smashing al?

Uit de voeding haalt het lichaam de stoffen die het nodig heeft om te kunnen functioneren, presteren en groeien:

  • Koolhydraten voor energie;
  • Eiwitten (aminozuren) om spieren, bloed, enzymen en genetisch materiaal op te bouwen c.q. te herstellen (bijv. na blessures);
  • Vetten als energiebron en voor een goed werkend afweersysteem;
  • Essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen, aminozuren (onderdeel van de eiwitten) etc. om al de lichaamsprocessen gaande te houden.

Goede koolhydraten zijn: volkorengranen (volkorenbrood, zilvervliesrijst etc.), zoete vruchten complexe en ongeraffineerde zoetstoffen.

Goede proteïnen (eiwitten) zijn: vis (tonijn, zalm, haring, paling, makreel etc.), vlees (kip, kalkoen, rundvlees, lamsvlees etc.), eieren.

Goede vetten zijn bijvoorbeeld vetten uit vis, noten en koudgeperste oliën (olijfolie, lijnzaadolie etc.)

Eén van de misverstanden is dat vetten overbodig zouden zijn. Vetzuren uit vis, noten en plantaardige oliën zijn echter essentieel voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen die onder meer het immuunsysteem in balans houden.

Intensief en doelgericht trainen

Oefening baart kunst! En dat geldt zeer zeker voor de professionele badmintonspelers. Door consequent en intensief te trainen leert men het lichaam zijn grenzen steeds verder te verleggen. Badmintonners die aan krachttraining doen stimuleren de aanmaak van natuurlijk testosteron en groeihormoon (die onder meer verantwoordelijk zijn voor de optimale groei van de spiermassa). Naast deze verhoogde productie ontstaan er door het uitoefenen van intensieve herhalingen als het ware scheurtjes in de spieren. Dit is de natuurlijke manier van het lichaam om spieren groter te laten worden. Door een goede basisvoeding en het toedienen van extra aminozuren wordt het zogenaamde “metselen” van deze scheurtjes geoptimaliseerd.

Uitrustperiodes evenwichtig inplannen

Rusten is net zo belangrijk voor een badmintonspeler als het badmintonnen zelf. Hoe vaak ik in mijn praktijk geen overtrainde sporters tegenkom die te weinig rust nemen en het risico op blessures daardoor laten toenemen…. Het is tijdens rustperiodes dat het lichaam de tijd heeft zichzelf te herstellen en zich daarbij aan de nieuwe gestelde eisen aan te passen. Hoe intensiever men traint, hoe consequenter men moet rusten. Er zijn badmintonspelers die soms ook moeten “vechten” om van hun trainer/coach voldoende rust te krijgen. Zonder een wekelijkse rustpauze van 48 uur is het voor het lichaam van een badmintonner bijna onmogelijk om het spierweefsel volledig te laten herstellen.

Geen rust leidt dan ook tot afbraak van spierweefsel (maar ook van de botstructuur en het bindweefsel). De spierstructuur wordt dan minder hecht en degelijk, waardoor scheurtjes en zwaktes sneller optreden. Gewrichten en aanhechtingen proberen dit op te vangen, en gewrichtsslijtage en –blessures zijn het zekere gevolg.

Voedingssupplementen voor badmintonspelers

Een veel gehoorde uitspraak van de sporters die ik begeleid: “Ik eet gezond, dus ik heb toch geen voedingssupplementen nodig?” Helaas is dat al lang niet meer zo voor niet-sportende mensen, en al helemaal niet voor serieuze badmintonspelers. Voedingssupplementen voor sporters kunnen worden gebruikt om het gat te dichten tussen de voeding en wat het lichaam van de badmintonspeler werkelijk nodig heeft. Naast de basisvoeding kan het lichaam de werkzame stoffen uit hoogwaardige voedingssupplementen gebruiken om zichzelf sneller en optimaler te herstellen. De functies van voedingssupplementen voor de sporter zijn:

  • Tekorten aanvullen (vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren etc.);
  • Katabolische afbraak van spierweefsel afremmen;
  • Herstel bevorderen en versnellen;
  • Anabolische spiergroei bevorderen

Het resultaat is een meetbare verhoging van uithouding, kracht en snelheid.

Voedingsadviezen

Wanneer je als badmintonner niet regelmatig eet, dan verlies je spiermassa. Bij een gebrek aan brandstof verbrandt het lichaam zijn eigen spieren om hieruit energie te halen. Veel badmintonners houden uit onwetendheid hun lichaam in een continue staat van afbraak (katabolisme). Vermoeidheid, minder uithoudingsvermogen en verlies van kracht is het onvermijdelijke gevolg. Een hoogwaardig mengsel van complexe en natuurlijke koolhydraten, zoals malto-dextrine, fructose (oppassen bij diabetici!), gedroogd of ingedikt appelsap, zorgt er weer voor dat het lichaam voor een langere periode over voldoende energie beschikt tijdens iedere wedstrijd of -training.

Sommige badmintonspelers eisen het uiterste van hun spieren. Een badmintonspeler moet het hebben van uithoudings- en doorzettingsvermogen. Een onkundig badmintonner kan op bepaalde momenten zijn spierweefsels zeer makkelijk scheuren! Ik geef badmintonspelers daarom veelal een hoge dosering van drie L-vormige aminozuren die de spiercellen een steviger structuur laat aanmaken. Deze aminozuren zijn L-leucine, L-valine en L-isoleucine (ook wel BCAA’s genoemd).

Aanmaak van een betere spierstructuur met training, voeding en rust duurt circa 6 maanden, maar de voordelen zijn duidelijk merkbaar, namelijk meer power, minder spierscheuringen én... minder blessures.

Veel badmintonplezier gewenst!

Jack van Dijk
Orthomoleculair topsportconsultant

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Kaarten te koop voor Dutch Open in Topsportcentrum Almere

Kaarten te koop voor Dutch Open in Topsportcentrum Almere

Van woensdag 13 t/m zondag 17 oktober vindt de Dutch Open - dit jaar een international challenge toernooi - plaats in Almere. De…

2 augustus 2021

Viktor Axelsen wint badmintontoernooi Olympische Spelen in Tokio

Viktor Axelsen wint badmintontoernooi Olympische Spelen in Tokio

De Deense badmintonner en voormalig wereldkampioen Viktor Axelsen was in de finale mannenenkelspel in twee games te sterk voor…

2 augustus 2021

Selena Piek: I'm coming home

Selena Piek: I'm coming home

That's it. Our Olympic road is ending in the quarterfinals. Tried to gave it our all but the Koreans were simply better today.

29 juli 2021

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

That’s how I am feeling right now. Crazy how sports can go. If you would have told me up front that I would reach the last 16…

29 juli 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!