Badminton en voeding: optimaliseren

Badminton en voeding: optimaliseren
Moederdag 2019

De voeding ligt aan de basis van de badmintonsport. Zonder deze degelijk te plannen kan men de meest uiteenlopende prestatieverhogende middelen gebruiken zonder goede resultaten te boeken.

› alles over het Badminton Festival!

Uit de voeding haalt het lichaam de stoffen die het nodig heeft om te kunnen functioneren, presteren en groeien:

  • Koolhydraten voor energie;
  • Eiwitten (aminozuren) om spieren, bloed, enzymen en genetisch materiaal op te bouwen c.q. te herstellen (bijv. na blessures);
  • Vetten als energiebron en voor een goed werkend afweersysteem;
  • Essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen, aminozuren (onderdeel van de eiwitten) etc. om al de lichaamsprocessen gaande te houden.

Goede koolhydraten zijn: volkorengranen (volkorenbrood, zilvervliesrijst etc.), zoete vruchten complexe en ongeraffineerde zoetstoffen.

Goede proteïnen (eiwitten) zijn: vis (tonijn, zalm, haring, paling, makreel etc.), vlees (kip, kalkoen, rundvlees, lamsvlees etc.), eieren.

Goede vetten zijn bijvoorbeeld vetten uit vis, noten en koudgeperste oliën (olijfolie, lijnzaadolie etc.)

Eén van de misverstanden is dat vetten overbodig zouden zijn. Vetzuren uit vis, noten en plantaardige oliën zijn echter essentieel voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen die onder meer het immuunsysteem in balans houden.

Intensief en doelgericht trainen

Oefening baart kunst! En dat geldt zeer zeker voor de professionele badmintonspelers. Door consequent en intensief te trainen leert men het lichaam zijn grenzen steeds verder te verleggen. Badmintonners die aan krachttraining doen stimuleren de aanmaak van natuurlijk testosteron en groeihormoon (die onder meer verantwoordelijk zijn voor de optimale groei van de spiermassa). Naast deze verhoogde productie ontstaan er door het uitoefenen van intensieve herhalingen als het ware scheurtjes in de spieren. Dit is de natuurlijke manier van het lichaam om spieren groter te laten worden. Door een goede basisvoeding en het toedienen van extra aminozuren wordt het zogenaamde “metselen” van deze scheurtjes geoptimaliseerd.

Uitrustperiodes evenwichtig inplannen

Rusten is net zo belangrijk voor een badmintonspeler als het badmintonnen zelf. Hoe vaak ik in mijn praktijk geen overtrainde sporters tegenkom die te weinig rust nemen en het risico op blessures daardoor laten toenemen…. Het is tijdens rustperiodes dat het lichaam de tijd heeft zichzelf te herstellen en zich daarbij aan de nieuwe gestelde eisen aan te passen. Hoe intensiever men traint, hoe consequenter men moet rusten. Er zijn badmintonspelers die soms ook moeten “vechten” om van hun trainer/coach voldoende rust te krijgen. Zonder een wekelijkse rustpauze van 48 uur is het voor het lichaam van een badmintonner bijna onmogelijk om het spierweefsel volledig te laten herstellen.

Geen rust leidt dan ook tot afbraak van spierweefsel (maar ook van de botstructuur en het bindweefsel). De spierstructuur wordt dan minder hecht en degelijk, waardoor scheurtjes en zwaktes sneller optreden. Gewrichten en aanhechtingen proberen dit op te vangen, en gewrichtsslijtage en –blessures zijn het zekere gevolg.

Voedingssupplementen voor badmintonspelers

Een veel gehoorde uitspraak van de sporters die ik begeleid: “Ik eet gezond, dus ik heb toch geen voedingssupplementen nodig?” Helaas is dat al lang niet meer zo voor niet-sportende mensen, en al helemaal niet voor serieuze badmintonspelers. Voedingssupplementen voor sporters kunnen worden gebruikt om het gat te dichten tussen de voeding en wat het lichaam van de badmintonspeler werkelijk nodig heeft. Naast de basisvoeding kan het lichaam de werkzame stoffen uit hoogwaardige voedingssupplementen gebruiken om zichzelf sneller en optimaler te herstellen. De functies van voedingssupplementen voor de sporter zijn:

  • Tekorten aanvullen (vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren etc.);
  • Katabolische afbraak van spierweefsel afremmen;
  • Herstel bevorderen en versnellen;
  • Anabolische spiergroei bevorderen

Het resultaat is een meetbare verhoging van uithouding, kracht en snelheid.

Voedingsadviezen

Wanneer je als badmintonner niet regelmatig eet, dan verlies je spiermassa. Bij een gebrek aan brandstof verbrandt het lichaam zijn eigen spieren om hieruit energie te halen. Veel badmintonners houden uit onwetendheid hun lichaam in een continue staat van afbraak (katabolisme). Vermoeidheid, minder uithoudingsvermogen en verlies van kracht is het onvermijdelijke gevolg. Een hoogwaardig mengsel van complexe en natuurlijke koolhydraten, zoals malto-dextrine, fructose (oppassen bij diabetici!), gedroogd of ingedikt appelsap, zorgt er weer voor dat het lichaam voor een langere periode over voldoende energie beschikt tijdens iedere wedstrijd of -training.

Sommige badmintonspelers eisen het uiterste van hun spieren. Een badmintonspeler moet het hebben van uithoudings- en doorzettingsvermogen. Een onkundig badmintonner kan op bepaalde momenten zijn spierweefsels zeer makkelijk scheuren! Ik geef badmintonspelers daarom veelal een hoge dosering van drie L-vormige aminozuren die de spiercellen een steviger structuur laat aanmaken. Deze aminozuren zijn L-leucine, L-valine en L-isoleucine (ook wel BCAA’s genoemd).

Aanmaak van een betere spierstructuur met training, voeding en rust duurt circa 6 maanden, maar de voordelen zijn duidelijk merkbaar, namelijk meer power, minder spierscheuringen én... minder blessures.

Veel badmintonplezier gewenst!

Jack van Dijk
Orthomoleculair topsportconsultant

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Na een paar jaar van afwezigheid komt de badmintonschool weer helemaal fris terug. We gaan weer bouwen aan een sterke fundering…

12 juni 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 15 juni vindt in Madrid de Spanish International 2019 plaats. Voor Nederland komen de volgende…

12 juni 2019

Nederlandse topbadmintonner Debora Jille golden girl in Litouwen

Nederlandse topbadmintonner Debora Jille golden girl in Litouwen

Voor een speelster die september 2018 nog aankondigde een tijdelijke pauze in te lassen in haar badmintonloopbaan, heeft Debora…

9 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!