Ted van der Meer citeert Herman Finkers

Ted van der Meer citeert Herman Finkers

Met enige regelmaat schrijft Ted van der Meer op deze plaats een column. Vandaag heeft de BNL-voorzitter het over Herman Finkers, Kerstmis en Badminton Nederland. Reageren kan via voorzitter@badminton.nl.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Over vrede gesproken...

Het is Kerstmorgen en ik ben vroeg wakker. Dat komt wel vaker voor. Ik ben een ochtendmens. Terwijl het huis nog in diepe rust is, zet ik de tv aan om het wereldnieuws te vernemen. Toevallig val ik in een interview van Paul Witteman met Herman Finkers. De uit Almelo afkomstige cabaretier heb ik vele jaren geleden eens uitgebreid mogen interviewen, ver voordat hij wereldberoemd werd in Nederland. Het was een gebeurtenis waar ik nog steeds met veel plezier aan terugdenk. Finkers is - ook na de ziekte die hem bijna fataal werd - een hele fijne man gebleven, met diepgang, relativeringsvermogen en een ongeëvenaarde humor.

Op een zeker moment gooide Finkers het woord ‘brouillage’ in de strijd. Hij gebruikt het in het lied “Wie wil er met mij gebrouilleerd zijn?”

Het gaat erom dat Finkers het betreurt dat mensen zoveel ruzie maken met elkaar, in plaats van verbindingen zoeken, kennis uitwisselen. Hij vertelt over zijn mongloïde neef, die in een inrichting zit en die graag naar soaps kijkt: "Omdat daar mooie meiden in zitten." Finkers vervolgt: “Maar in soaps maken ze altijd ruzie en daar houdt hij niet van. Daarom zet hij het geluid af en draait hij er een plaatje van Vader Abraham bij.”

Is dat geen prachtig beeld. Zie je het voor je? Voetbal International met Johan Derksen en Wilfred Genée zonder geluid maar met Nick en Simon? Het is een idee voor de maandagavond.

Het spreekt me aan omdat ik – hoe aardig ik de badmintonwereld ook vind – toch merk dat er nogal wat mensen zijn die niet bereid zijn om uit te gaan van het positieve maar voortdurend hameren op de negatieve zaken en vooral op het eigen gelijk. En die komen dan ook vrijwel dagelijks in mijn mailbox terecht...

Het is natuurlijk geen meerderheid. Die zwijgt, speelt badminton en drinkt een glaasje fris of een biertje. Het is een zeer kleine minderheid die op nogal wat slakken zout wenst te leggen. De ego's zijn groot. “Ik heb gelijk want ik besta!” Zoiets.

Het beste (of beter: slechtste) voorbeeld vormen de anonieme reacties die onmiddellijk op websites worden geplaatst nadat er een nieuw bericht is verschenen. De soms zeer verstandige meningen worden uit de markt geduwd door heethoofdige reacties waar niet altijd goed over nagedacht is. De ‘reaguurders’ realiseren zich niet dat hun anonieme teksten soms zó serieus worden genomen dat dat tot chagrijn kan leiden.

Wat heeft dit alles met Kerstmis te maken? In mijn ogen alles. Dit is het feest van de vrede. En daarom spreek ik de hoop uit dat we allemaal wat meer rust inbouwen, ook als er iets gebeurt wat ons niet bevalt. Dit statement geldt overigens niet alleen voor ‘anderen’, het geldt zeker ook voor het bondsbestuur en voor de mensen die binnen onze bond werkzaam zijn.

Ik roep iedereen op om wat meer afstand te nemen als men het ergens in eerste instantie niet mee eens is. Laat het een paar dagen betijen en kom dan met een rustige – niet grove – uitgebalanceerde mening. Op de website www.comtemplatie.nl las ik dit:

Door middel van de beoefening van aandacht en gewaarzijn leren we zien hoe ons innerlijk leven, onze ervaringen, emoties en opvattingen, verbonden zijn met wat er buiten ons gebeurt. Op die manier leren we onszelf beter kennen. De werkwijze van contemplatief observeren kan daarbij helpen. In deze werkwijze observeren we tegelijk innerlijk en uiterlijk. We leren dan tegelijk over de buitenwereld én hoe we daarin aanwezig zijn.

Misschien wat hoogdragend, maar het wel Kerstochtend. Mag het...?

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!