clubzoeker

Voorbeschouwing NK Badminton 2012

Voorbeschouwing NK Badminton 2012

Morgen beginnen de Nederlandse Kampioenschappen Badminton in het Topsportcentrum Almere. Hieronder de voorbeschouwing van de verschillende disciplines.

clubzoeker

Ken je BC Olympia '56 al?

Mannenenkelspel

Tijdens het Nederlands Kampioenschap 2012 kan de als eerste geplaatste Eric Pang zorgen voor zijn vierde titel in het mannenenkel op rij. Hij zal het record van Dicky Palyama, die reeds negen titels op zak heeft, nog lang niet evenaren. Dicky zal uiteraard proberen ten koste van Eric zijn tiende titel binnen te halen. Voor deze te verwachten finale tussen de twee Nederlandse giganten zal Eric Pang eerst de als vierde geplaatste Erik Meijs moeten verslaan. Dicky zal Léon Nottelman van zich af moeten schudden, dat waarschijnlijk niet al te veel problemen gaat geven. Léon ontmoet in de kwartfinale Nick Fransman, die wellicht voor een verrassing kan zorgen.

Erik Meijs heeft bij zijn competitie wedstrijden voor Duinwijck voor de nodige overwinningen gezorgd. Hij krijgt in de kwartfinale Dennis van Daalen de Jel tegenover zich en deze partij beloofd een triller te worden. Ook steeg Meijs 23 plaatsen op de wereldranglijst, dat aangeeft dat hij sterker wordt en op weg is om de top van de troon te stoten, maar is hij sterk genoeg om het Eric Pang lastig te maken?

Volgens de wereldranglijst staat Dicky net één punt boven Eric Pang, die 6 plaatsen gezakt is. Betekent dit vorm verandering? Tijdens de NK zullen we zien wie er als sterkste uit de strijd komt!

Vrouwenenkelspel

Voor de titel in het vrouwenenkelspel is Yao Jie de favoriete speelster. Met haar hoge ranking op de wereldranglijst (21e) en daarmee hard op weg naar een Olympische kwalificatie te bemachtigen, staat Jie ver boven de als tweede geplaatste Judith Meulendijks. Jie hoopt dus zondag haar vierde nationale titel bemachtigen. Na het winnen van de Yonex Dutch Open in oktober 2011 heeft Jie een groot aantal toernooien gespeeld. De vermoeidheid van deze intensieve toernooiperiode kan haar tol gaan eisen. Meulendijks, terugkomend van een langdurige rugblessure, is op weg naar haar oude topniveau. Met haar winst in het vrouwenenkelspel in Tallinn (Estland) twee weken geleden, laat zij zien dat ze in stijgende vorm verkeert; ze kan het Jie heel moeilijk maken en wellicht – net zoals in 2008 – de nationale titel veroveren.

Gelijk aan de NK 2011 staan Patty Stolzenbach en Lisa Malaihollo respectievelijk als 3e en 4e geplaatst. Vorig jaar wist Judith de jongere Patty -na een verloren eerste game- uiteindelijk redelijk eenvoudig in drie games de baas te blijven; wat kan Patty dit jaar laten zien? Jie zal – net zoals vorig jaar - met sneller spel de 24-jarige Lisa de baas kunnen blijven.

In het kwalificatietoernooi zitten de aanstormende talenten. Linda Chen, Rachelle Haan, Tak Ling Lam, Daisy Bommeleyn, Alida Chen en Sarah Lammers zullen er alles aan doen om de gevestigde namen te verslaan.

Mannendubbelspel

Ruud Bosch/Koen Ridder zijn de grote afwezigen bij het mannendubbelspel van dit NK 2012. Ruud Bosch, nog steeds onvoldoende hersteld van zijn lichamelijke ongemakken na de Azië toer, kan de inspanning van het NK nog niet hebben. Hopelijk is hij op tijd hersteld om deel te kunnen nemen aan het EK teams, dat over twee weken in Amsterdam plaats vindt. Het mannendubbel Jorrit de Ruiter/Dave Khodabux heeft nu een grote kans om de titel in de wacht te slepen. Het als 3e geplaatste koppel Jacco Arends/Jelle Maas speelt als de verwachtingen uitkomen in de halve finale tegen De Ruiter/Khodabux , hetgeen een spannende strijd kan opleveren. Beide dubbels zijn internationaal goed aan de weg aan het timmeren en zijn aan elkaar gewaagt. Arends/Maas, de runners-up van het NK 2011, kwamen vorig jaar in de finale door een walk-over tegen de Ruiter/Khodabux. Dit jaar zal er hopelijk echt gestreden worden op de badmintonbaan.

Hans van Os/Ralph Starren, de als 4e geplaatste mannen, moeten eerst Jelle Kelderhuis/Rein Ridder verslaan om in de halve finale te komen.

Léon Nottelmnan/Frank Vermeesch zijn gevaarlijke outsiders en kunnen als kwalificanten in de bovenste helft wellicht voor een verrassing zorgen. Vergeet trouwens niet het dubbel Dennis van Daalen De Jel/Rikkert Suijkerland, die net zoals in de eredivisie voor veel kracht in het mannendubbel zorgen. De geplaatste koppels zijn gewaarschuwd.

Vrouwendubbelspel

Het Nationaal Kampioenschap zonder het koppel Lotte Jonathans/Paulien van Dooremalen mist hiermee haar grootste kanshebber op de titel voor het vrouwendubbelspel. Het NK past niet in de voorbereiding op de kwalificatie voor de Olympische Spelen, waarop nu de focus ligt. Dit opent voor de andere koppels in Nederland de deur om deze titel in de wacht te slepen. Selena Piek/Iris Tabeling, als 1e geplaatst, en Samantha Barning/Ilse Vaessen, als 2e geplaatst gaan deze kans met beide handen aangrijpen om op het hoogste schavot te komen. Ilse Vaessen, terug van een langdurige blessure, treft met Samantha volgens het schema in de halve finale het koppel Ginny Severien/Maartje Verheul. Het laatst genoemde koppel, dat vorig jaar met het bereiken van een kwartfinale tijdens de Yonex Dutch Open 2011 heeft laten zien dat er altijd een verrassing in de lucht zit, houden we natuurlijk goed in de gaten. Piek/Tabeling komen volgens verwachting in de halve finale uit tegen Lisa Malaihollo/Yvonne Sie.

Aangezien spelers van de meeste sterke koppels van verschillende verenigingen zijn, hebben zij elkaar in deze combinaties niet in de eredivisie van de bondscompetitie als tegenstanders ontmoet. De deelnemende vrouwendubbelcombinaties zijn tijdens de (internationale) toernooien dit seizoen gegroeid. Met de ervaring die zij hebben opgedaan, zullen zij het publiek en ook de bondscoaches laten zien welk koppel dit weekend het sterkste is en de titel zal opeisen.

Gemengddubbelspel

Het gemengddubbel kampioenschap van Nederland kan voor zeer interessante en hoogstaande wedstrijden zorgen. Vier koppels met veel potentie zijn aan elkaar gewaagd. Nu Ruud Bosch/Lotte Jonathans niet aan het NK deelnemen, hebben diverse koppels kans op de overwinning.

De als 1e geplaatste Dave Khodabux/Selena Piek treffen volgens het schema in de halve finale Rikkert Suijkerland/Lisa Malaihollo. Dave Khodabux heeft, net als Selena Piek, de mogelijkheid om met twee dubbelspel titels naar huis te gaan. Hiervoor zullen zij ook moeten afrekenen met beide topmixen in de onderste helft: Jacco Arends/Ilse Vaessen, 2e geplaatst, en Jorrit de Ruiter/Samantha Barning, 3e geplaatst. Ilse Vaessen kan met haar ervaring en goede partners eveneens een gooi doen naar een tweede titel. De winnaar van deze beide krachtige en slim spelende gemengddubbelcombinaties zal na een waarschijnlijk spannende halve finale het gaan opnemen tegen Khodabux/Piek.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Op de tweede dag van de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in het Poolse Lodz moest Oranje twee…

14 february 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd op de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in…

14 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!