SportSport

Yonex-spelers weigerden twee uur voor de wedstrijd om te spelen op het EK Badminton in Amsterdam

Yonex-spelers weigerden twee uur voor de wedstrijd om te spelen op het EK Badminton in Amsterdam

Na weken onderhandelen met toernooidirecteur Eric Bakker lag er een zeer breekbare overeenkomst die het begin moest zijn voor een verbeterde verhouding tussen de vier topspelers en Badminton Nederland.

SportSport

Maak kennis met Jordy Haase!

Het heeft letterlijk tot op de laatste dag geduurd om alle spelers ook echt naar Amsterdam te laten komen.

Het is geen geheim dat de spelers nog steeds maar heel weinig vertrouwen hebben in Badminton Nederland en de technische staf. Ik heb de spelers gevraagd Badminton Nederland te vertrouwen, omdat ik na zeer lange gesprekken met Eric Bakker ervan overtuigd was dat de afspraken ook nagekomen zouden worden.

Eigen coaches achter de baan?

Tijdens het eerste gesprek met Bakker was het al duidelijk dat hij er echt alles aan wilde doen om Nederland goed voor de dag te laten komen en als dat betekende dat er andere coaches achter de baan moesten zitten dan zou dat ook gebeuren. Er werd afgesproken dat de spelers zelf zouden aangeven met welke coach ze wilden werken.

Het was de afgelopen week doorgegeven dat drie van de vier spelers door mij zouden worden bijgestaan met coachen. Dat werd ook door Bakker, de technische staf en de voorzitter bevestigd in een e-mail van Bakker.

Twee uur voor de wedstrijd kreeg ik een telefoontje van Eric Bakker dat de nationale selectie spelers hadden gedreigd niet te spelen als ik achter de baan van Eric Pang, Dicky Palyama of Judith Meulendijks zou zitten.

Eric vroeg me wat ik nu zou doen? Nadenken is helemaal niet nodig. Ik vind dat onze spelers ALTIJD de afspraak na moeten komen en de rol die ik daarin speel is van ondergeschikt belang. Het zou wel leuke krantenkoppen hebben opgeleverd: "Badminton Nederland kan alleen maar Carlton- en Forza-spelers opstellen; alle Yonex-spelers weigeren te spelen."

Dit is het verzoeningsgebaar van de nationale selectie en de professionele houding van de vertegenwoordigers van Papendal. Waar is het leiderschap van de voorzitter die niet wist wat hij moest doen? Gelukkig was Eric Bakker er om Ted zijn problemen op te ruimen. Alleen uit respect naar deze man toe die zo verschrikkelijk veel tijd heeft gestoken om het toernooi te laten slagen met een sterk nationaal team zou ik me al hebben teruggetrokken. En deze actie is natuurlijk koren op mijn molen, want ik heb weer heel wat om over te schrijven. Heerlijk.

En ik moet toegeven dat de nationale coach nu een ervaring heeft die ik na 30 jaar coachen nog niet hebben kunnen verkrijgen... om achter de baan van een speler te zitten die geen respect voor hem heeft en hem daar helemaal niet wilde hebben.

Eric, Dicky en Judith: succes. Amsterdam is alleen maar geslaagd omdat jullie er zijn. Ik hoop dat Badminton Nederland de afspraken net zo goed zal nakomen als dat jullie dat doen.

Ron Daniëls

UPDATE op 16 februari 2012 om 16:34 uur

Een wellicht gefrustreerde grappenmaker of mislukt studente journalistiek aan Hogeschool Windesheim heeft gemeend bij dit artikel te moeten reageren onder de naam Bram Jongerden (Van Zijderveld) en Freek Cox (bij de meesten bekend als wedstrijdfunctionaris). Deze reacties zijn weggehaald en Bram heeft zelf bevestigd niet bij dit artikel te hebben gereageerd.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!