SportSport

Henk Staats: 'BNL zou blij moeten zijn met het feit dat ze kritisch worden gevolgd'

Henk Staats: 'BNL zou blij moeten zijn met het feit dat ze kritisch worden gevolgd'

Ik zou ook nog even terugkomen op een reactie die ik gekregen heb van onze toekomstig voorzitter van Badminton Nederland Clemens Wortel inzake de zogenoemde Estlanduitzendingen van vorig seizoen en de principekalender van het komend seizoen.

clubzoeker

Maak kennis met Meerte Loos!

De heer Wortel biedt allereerst zijn verontschuldigingen aan voor de late reactie van BNL en verwijst inhoudelijk naar het Uitvoeringsreglement van de Ere- een eerste divisie en dan met name naar het uitzenden van spelers. Dat is een formele verwijzing waar BNL al jaren gebruikt van maakt of misschien zich wel achter verschuilt. Voorts geeft de heer Wortel aan dat in het nieuw op te stellen Topsportbeleidsplan 2012-2016 uiterst kritisch gekeken zal worden naar de uitzendingen als zodanig.

Ik heb de heer Wortel het volgende geantwoord.

Allereerst dank voor Uw mail van 19 mei 2012.

Ik ben op de hoogte van de Uitvoeringsregeling ere- en eerste divisie, maar het probleem is dat deze regeling in de praktijk geen soelaas biedt en de eredivisie, en daarmede het badminton in Nederland, in feite forse schade toebrengt qua uitstraling. En ga nu maar eens als eredivisievereniging dwars voor de uitzendingen van spelers liggen. Nogmaals de praktijk leert dat dit niet gebeurt en al helemaal niet bij spelers die de Olympische vlam in de ogen hebben. Ook al is het in de contracten van spelers en verenigingen opgenomen.

Ik vestig dus maar mijn hoop op het nieuwe op te stellen Topsportplan van BNL en ik ga er van uit dat de eredivisie als paradepaardje van het Nederlandse badminton daar wel op de juiste waarde wordt geschat. Het is naar mijn mening een vereiste om de badmintonsport ook in de nabije toekomst nog wat voor te laten stellen in Nederland. Anders wordt het langzamerhand het doucheputje en dat willen we geen van allen.

Laten we maar even afwachten wat er in het nieuwe Topsportplan komt te staan.

Laatst kreeg ik van iemand de vraag waarom ik zoveel kanttekeningen plaats bij het functioneren van BNL. Wel, dat doe ik onder meer om het volgende.

  • Onze vereniging heeft dit seizoen (2011/2012) ruim € 16.000,-- afgedragen aan BNL. Aan dit geld, dat altijd keurig op tijd wordt betaald, mankeert helemaal niets. Dat kan ik helaas niet zeggen van de geleverde diensten. Die kunnen echt beter. En zo lang die diensten voor verbetering vatbaar zijn, blijf ik kritische noten plaatsen.
  • Ik acht het bovendien mijn plicht om dat te doen, zeker in het licht gezien van de jaarlijkse financiële bijdragen van onze vereniging aan BNL. Die bijdragen worden immers opgebracht door onze leden.
  • En BNL zou blij moeten zijn met het feit dat ze kritisch worden gevolgd. Met meelopers kom je niet verder is mijn ervaring, wel met kritische volgers. Die zouden een organisatie scherp moeten houden.

En ik weet niet of het geholpen heeft, maar op 14 juni 2012 praten de ere- en eerste divisieverenigingen op uitnodiging van BNL en om precies te zijn Ger Tabeling over onder meer de Rapportage Projectgroep Eerste Divisie. BNL heeft waarschijnlijk toch een TomTom aangeschaft en uiteindelijk, zij het via een omweg, toch de Koninklijke weg gevonden, dus eerst overleggen met de betrokken verenigingen!

Bij het lezen van de Carlton GT Cup Nieuwsbrief van 24 mei 2012, kon ik een glimlach niet onderdrukken. Ten aanzien van de niet gespeelde wedstrijd Van Zijderveld-2 tegen Dekker Almere stond er:

Dekker Almere heeft zich teruggetrokken. De wedstrijd BV Van Zijderveld 2 - Dekker Almere is niet gespeeld.

Met die omschrijving maakt BNL zich er wel heel makkelijk van af. Er had moeten staan:

De wedstrijd Van Zijderveld-2 tegen Dekker Almere is niet doorgegaan als gevolg van onhandig manoeuvreren van BNL.

Vanuit marketingtechnisch oogpunt komen organisaties er tegenwoordig zonder meer voor uit als ze een fout hebben gemaakt. Dat beperkt de imagoschade. Daar zou BNL lering uit moeten trekken.

Dat heb ik Ger Tabeling ook geschreven en tevens heb ik verzocht om restitutie van het inschrijfgeld van Dekker Almere, waarbij ik verwezen heb naar een brief onzerzijds van 2 mei 2012.

Ger heeft mij beloofd nog deze week contact met mij op te nemen. Dat kan dus nog vandaag en morgen en dan wacht ik precies een maand op antwoord.

Oh ja, in het nieuwe beleidsplan is het volgende speerpunt opgenomen, te weten 'Speerpunt versterken van de communicatie'.

Ik denk dat het terecht is dat er gebruik gaat worden gemaakt van alle moderne communicatiemiddelen. Het zou niet handig zijn om het niet te doen.

Maar in het kader van de 'ouderwetse' face to face communicatie zou het toch verstandig zijn geweest dat als de ouders van de nationale jeugdselecties te horen krijgen dat de selecties worden ingekrompen, de betrokken trainers aanwezig zouden zijn geweest om een en ander toe te lichten.

Prima dat communicatie tot speerpunt wordt verheven, alleen er nu nog naar handelen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!