SportSport

Van zere billen naar zere handen... en toch Nederlands kampioen

Van zere billen naar zere handen... en toch Nederlands kampioen

Tijdens de vakantieperiode stelt een aantal aangepast badmintonners zich aan jullie voor.

Ken je BC Drachten al?

Dit keer Willy Weijers. Willy begon met een succesvolle carrière in het zitbadminton. Vorig jaar moest hij hiermee vanwege zijn gezondheid stoppen. Dit betekende echter niet het einde van het beoefenen van zijn favoriete sport. Willy stapte over op rolstoelbadminton. En hoewel dit om een hele andere manier van spelen vraagt, werd hij tot zijn grote verbazing afgelopen april Nederlands Kampioen mannen enkel in de A klasse!

Willy Weijers begon in 1999 met het spelen van aangepast badminton. Zijn vrouw, toen ook aangepast badmintonster, nam hem een keertje mee naar een toernooi. Want dat zitbadminton scheen echt iets voor Willy te zijn. "Ze had gelijk", vertelt Willy. "Ik vond het meteen heel leuk om te zien. Ik ben toen gelijk begonnen met trainen. Dat was erg zwaar de eerste keer. Ik had veel last van mijn spieren en dan met name van mijn billen. Je zit bij zitbadminton namelijk letterlijk op de grond. Iets wat veel mensen niet weten. Zij koppelen zitbadminton aan het zitten in een rolstoel op het veld. Zitbadmintonners schuiven echt met hun lichaam over het veld en gaan letterlijk naar achteren liggen om een shuttle te kunnen pakken. In 2000 hadden we nog 75 Nederlandse spelers in het zitbadminton. Nu wordt deze discipline op veel toernooien niet meer gespeeld, vanwege een tekort aan inschrijvingen. Dit is echt zonde."

Overgang

Willy heeft het altijd naar zijn zin gehad bij het zitbadminton. Hij had talent en werd in 2002 op het WK in Duitsland tweede in de herendubbel. Bij het rolstoelbadminton begint Willy nu ook zijn draai te vinden. "Ik speel bij V.A.S. De IJsselstreek, een leuke vereniging met diverse sporten", vertelt Willy.

"We hebben een leuke sfeer in onze badmintongroep en worden individueel getraind door een erkende trainer, Reek den Heyer. Ik leer nu vooral het rollen goed onder de knie te krijgen. De overgang naar rolstoelbadminton was moeilijk. In het begin had ik veel last van mijn handen, door het snelle stilstaan en verplaatsen van de rolstoel. En ook de timing van het slaan is anders. Bij het rolstoelbadminton vind ik de manier van bewegen en zitten gemakkelijker. Je kunt jezelf veel sneller verplaatsen, ook zijwaarts. De rally’s zijn langer, maar vooral sneller."

Verbazing

De rolstoelbadmintonner begon dit seizoen in de B-klasse. Hij moest immers nog aan het besturen van de rolstoel wennen. Na één toernooi schreef hij zich toch maar in de A-klasse in. Daar hoorde hij meer thuis en kon hij veel leren van de snelle en racketvaardige mannen. Al snel kon hij zich meten met de top en werd hij op zijn eerste NK als rolstoelbadmintonner Nederlands Kampioen.

"Ik was enorm verbaasd", vertelt Willy. "Ik had het nooit verwacht. De eerste twee partijen moest ik spelen tegen de zwaarste tegenstanders voor mij. Deze twee partijen had ik ook alle twee in twee games gewonnen. De spannendste partij speelde ik tegen Jordy Brouwer. Ik verloor deze in drie games. Maar omdat wij met z’n vieren onderling zo afwisselend hadden gepresteerd, had ik genoeg aan deze driesetter." Willy hoopt in de toekomst, als de keuringen het toelaten, EK’s en WK’s te kunnen spelen. "Ik hoop sowieso in de Nederlandse top mee te kunnen blijven draaien. Ik zou iedereen het aangepast badminton aanraden trouwens. Je kunt zelf uitzoeken welke vorm het beste bij je past."

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Tess Scheele

Tess Scheele

Deze jonge twintiger uit gemeente Westland houdt van schrijven én van badminton. Ze combineert deze twee passies hier op badmintonline.nl!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek: I'm coming home

Selena Piek: I'm coming home

That's it. Our Olympic road is ending in the quarterfinals. Tried to gave it our all but the Koreans were simply better today.

29 juli 2021

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

That’s how I am feeling right now. Crazy how sports can go. If you would have told me up front that I would reach the last 16…

29 juli 2021

Badmintonner Mark Caljouw loopt kwartfinales in enkelspel net mis

Badmintonner Mark Caljouw loopt kwartfinales in enkelspel net mis

Badmintonner Mark Caljouw is op de Olympische Spelen gestrand in de achtste finales. Hij verloor in de knock-outfase in drie…

29 juli 2021

Kwartfinale eindstation voor badmintonners Piek en Seinen op Olympische Zomerspelen in Japan

Kwartfinale eindstation voor badmintonners Piek en Seinen op Olympische Zomerspelen in Japan

De Koreaanse weerstand in de kwartfinale van het badmintontoernooi op de Olympische Zomerspelen in Tokio was uiteindelijk te…

29 juli 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!