SportSport

Interview met Dave Khodabux

Interview met Dave Khodabux

Al jarenlang is Dave Khodabux een vaste waarde in de eredivisie. De 26-jarige speler van Dekker Almere en de nationale selectie zorgt wekelijks voor spektakel op de badmintonbaan.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Wanneer ben je begonnen met badmintonnen?

"Toen ik vijf jaar was ging ik met mijn vader mee naar BV Gaasperdam in Amsterdam Zuid-Oost. Hij was daar begeleider. Ik was al vrij vroeg energiek en badminton was een mooie uitlaatklep. Op mijn zevende ben ik toen echt lid geworden van de club. Vervolgens ben ik op mijn tiende gescout voor een districtstraining en op mijn twaalfde voor het Topsport steunpunt in Amsterdam."

Daarna kwam Dave in zijn veertiende levensjaar terecht in de nationale jeugdselectie Onder-15 jaar. Hij doorliep de jeugdselecties en zit inmiddels al flink wat jaren bij de Nederlandse selectie. Maar hij speelt ook nog steeds met veel plezier in de eredivisie./

"Ik speel nu zo’n zeven jaar in de eredivisie. Het niveau is de laatste jaren wel wat omlaag gegaan doordat veel selectiespelers naar het buitenland vertrekken om daar competitie te spelen. Maar hierdoor is de competitie wel evenwichtiger en spannender geworden. Er is niet meer echt één team dat er boven uitsteekt. Ook krijgen jonge talenten nu een kans om in de eredivisie te spelen. Dat is mooi, want het talent dat komt vanzelf wel bovendrijven.<"/p>

Een echte doelstelling heeft de dubbelspecialist zich voor dit seizoen niet gesteld. "Maar ik denk dat we zeker met dit team bij de beste vier kunnen komen. We moeten de play-offs kunnen halen met dit materiaal. De play-offs staan altijd op zichzelf. Het is totaal anders dan een doorsnee competitieduel. Er is veel meer publiek en druk. Er kan gewoon zoveel gebeuren in de play-offs. Maar als de sfeer in het team goed is, dan kun je echt boven jezelf uitstijgen."

Door zijn vele ervaringen in de competitie is Dave uitgegroeid tot een van de dragende spelers bij Almere. Iets waar hijzelf geen probleem mee heeft. "Van mij wordt dan in de play-offs net wat meer verwacht en ik hoop dat ik dat kan brengen."

Wat maakt badminton tot jouw sport?

"Ik speel dubbel en daarin is de snelheid zo hoog, dat wordt vaak door mensen onderschat. De mensen denken nog steeds dat badminton een campingspelletje is. Je kunt ze wel uitleggen dat het snel gaat, maar dat moeten de mensen gewoon met eigen ogen zien en ervaren. Badminton is ook zo dynamisch en het gaat om je reactievermogen. Alle facetten komen aan bod in deze sport, en er zijn maar weinig sporten die dit hebben. Ook kan badminton op elk niveau worden beoefend. Dat is leuk."

Week van het Badminton

De Week van het badminton is voor Dave niet onopgemerkt gebleven. Hij vindt het een geweldig idee. "Vrijdag was de Dag van de Trainer en toen hadden we vijftig trainers te gast bij onze training op Papendal. Erg leuk. Zo ontstaan er goede contacten tussen de trainers en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Ik hoop dat de trainers op die dag een hoop inspiratie hebben opgedaan."

"Daarnaast merk je ook dat de Week van het Badminton diep doordringt in de badmintonwereld. Ik geef op woensdagavond bijvoorbeeld training bij een studentenvereniging en zij hadden een klein presentje voor me meegenomen, speciaal vanwege deze week. Dat vond ik mooi. Je hebt dan toch een stukje wederzijdse waardering."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Tabeling en Piek naar kwartfinale in Kuala Lumpur

Tabeling en Piek naar kwartfinale in Kuala Lumpur

First seeds en nummers twee van de wereld Sapsiree Taerattanachai en Dechapol Puavaranukroh uit Thailand lieten zich verrassen…

7 juli 2022

Succesvolle openingsdag Malaysia Masters voor Nederlandse spelers

Succesvolle openingsdag Malaysia Masters voor Nederlandse spelers

Vandaag ging voor drie Nederlandse topbadmintonners de Malaysia Masters 2022 van start. Zowel singelaar Mark Caljouw als…

6 juli 2022

Drie Nederlanders spelen Malaysia Masters 2022

Drie Nederlanders spelen Malaysia Masters 2022

In de staart van de Azië-toer spelen Mark Caljouw en dubbelaars Robin Tabeling en Selena Piek nog de Malaysia Masters 2022…

4 juli 2022

Selena Piek: Not our day today unfortunately

Selena Piek: Not our day today unfortunately

We struggled with the tough conditions on court and we never really got to find our playing rhythm. Nevertheless it has been…

1 juli 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!